Κερδισμένοι και χαμένοι της συμφωνίας Credit Suisse-UBS

Κερδισμένοι και χαμένοι της συμφωνίας Credit Suisse-UBS
epa10526824 A sign outside of Credit Suisse bank's offices in New York, New York, USA, 16 March 2023. Credit Suisse shares were up on 16 March as investors reacted to news that Switzerland's central bank was to loan the bank money. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Credit Suisse ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος χαμένος από τη συμφωνία διάσωσης της Κυριακής.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει τη μεγάλη αντίπαλό της, Credit Suisse, σε μια ιστορική συμφωνία που θα οδηγήσει σε συγχώνευση δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η ελβετική κυβέρνηση ουσιαστικά επέβαλε τη συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, η οποία πραγματοποιήθηκε αφότου οι μετοχές της Credit Suisse που είναι εισηγμένες στη Ζυρίχη έπεσαν κατά 70% μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της SVB Financial, που πυροδότησε φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι νικητές και ηττημένοι από τη συμφωνία;

Η Credit Suisse ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος χαμένος από τη συμφωνία διάσωσης της Κυριακής. Η παγκόσμια τραπεζική επιβάρυνε την ήδη ταλαιπωρημένη μετοχή της Credit Suisse, η οποία σημείωσε πτώση 70% μέσα σε πέντε ημέρες. Τώρα, ο πάλαι ποτέ τραπεζικός κολοσσός αναγκάστηκε από την ίδια την κυβέρνησή του να δεχτεί προσφορά εξαγοράς από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του, προσφορά η οποία αποτιμά τη Credit Suisse σε λιγότερο από το μισό της κεφαλαιοποίησής της.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Νορβηγία επίσης δέχθηκαν πλήγμα λόγω της έκθεσής τους στην Credit Suisse. Ο βασικό μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας έχει χάσει 1,1 δισεκατομμύρια φράγκα σε μόλις 15 εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η τράπεζα με έδρα το Ριάντ αγόρασε μετοχές της Credit Suisse για 3,82 φράγκα ανά μετοχή τον Νοέμβριο – πολύ περισσότερα από τα 0,76 φράγκα που θα καταβάλει η UBS στους μετόχους του ελβετικού πιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ και της Νορβηγίας ήταν επίσης μεγάλοι επενδυτές στην Credit Suisse.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο για τους νικητές, η UBS με έδρα τη Ζυρίχη εξαγόρασε τον μακροχρόνιο αντίπαλό της σε ένα κλάσμα της χρηματιστηριακής του αξίας και μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της κυβέρνησής της και της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για να απορροφήσει μέρος των απωλειών της από την εξαγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, η UBS θα δει τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία να αυξάνονται σε λίγο κάτω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια – ποσό μεγαλύτερο από τα ποσά που διαχειρίζονται οι ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Τέλος, η JPMorgan, η Bank of America και η υπόλοιπη Wall Street συγκαταλέγονται επίσης στους νικητές καθώς έχουν πλέον έναν αντίπαλο λιγότερο. Ευρύτερα, η συμφωνία διάσωσης θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό ορισμένων από τις αναταράξεις που προκαλεί η συνεχιζόμενη παγκόσμια τραπεζική κρίση – αν και οι Αμερικανοί επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την περιφερειακή τράπεζα First Republic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: