Bill Gates: Έτσι ξοδεύει τα 82 δισ. δολάριά του ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο!

Bill Gates: Έτσι ξοδεύει τα 82 δισ. δολάριά του ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο!

Ένα αφιέρωμα στη ζωή και στις συνήθειες του ιδρυτή της Microsoft. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΓΚΑ ΝΤΑΙΦΑ

82 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 82.000.000.000 δολάρια! Όπως και να το δει κανείς, τα λεφτά είναι πολλά και ειδικότερα όταν αυτό το ασύλληπτο ποσό βρίσκεται στον τραπεζικό λογαριασμό ενός και μόνου ανθρώπου. Αν το αμύθητο πόσο του προσωπικού «θησαυρού» του Bill Gates συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με αυτούς τους εξωφρενικούς ρυθμούς, τότε σύντομα θα γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία.

Aκόμα κι αν μοιράσει από 15 δολάρια σε κάθε έναν από τους 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που απαρτίζουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, θα του περισσέψουν 5 εκατομμύρια δολάρια! Μόνο αν ξοδεύει κάθε μέρα, για 218 χρόνια, από ένα εκατομμύριο δολάρια οι καταθέσεις του θα φτάσουν στο μηδέν. Ακούγεται τρελό, αλλά είναι πραγματικότητα.

Ο Bill Gates, από το θρόνο του πλουσιότερου στον κόσμο, έχει τη δύναμη να ξοδεύει χωρίς όρια. Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες είναι η «συλλογή» κατοικιών. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το ησυχαστήριό του στο Σιατλ, το οποίο χρειάστηκε οκτώ χρόνια και 125 εκατομμύρια δολάρια για να διαμορφωθεί σύμφωνα με το γούστο της πενταμελούς οικογένειας Gates. Ογδόντα τέσσερα σκαλοπάτια (και ένα ασανσέρ, για τους λιγότερο γυμνασμένους) οδηγούν τον επισκέπτη από την εξωτερική πόρτα του κήπου στο χαλάκι της εισόδου. Η βίλα των 6.000 τ.μ. έχει επτά υπνοδωμάτια, είκοσι τέσσερα μπάνια, έξι κουζίνες, έξι τζάκια και, φυσικά, πολύ μεγάλα σαλόνια, που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από διακόσιους καλεσμένους. Το γυμναστήριο, ο οικιακός κινηματογράφος και η πισίνα (18 μέτρων) με την υποβρύχια ηχητική εγκατάσταση εντυπωσιάζουν. Το σπίτι είναι «έξυπνο» και τα φώτα αναβοσβήνουν αυτόματα, ανάλογα με την παρουσία κάποιου στο χώρο. Το πάτωμα αναγνωρίζει τις πατημασιές των ιδιοκτητών και του προσωπικού και σε κάθε ταχύ και ανεξέλεγκτο βήμα αγνώστου δίνεται σήμα συναγερμού. Ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν τους χώρους να φυλάσσονται από ρομπότ εξοπλισμένα με όπλα λειζερ. Υπολογίζεται ότι για το σπίτι-υπερπαραγωγή το 2009 ο Gates πλήρωσε στην εφορία ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο δημιουργός της Microsoft συχνά συνδυάζει την αγάπη του για τα ακίνητα με την επένδυση, έτσι στους τίτλους ιδιοκτησίας του ανήκουν δύο αλυσίδες υπερπολυτελών ξενοδοχείων, τα 4 Seasons και τα Ritz Carlton. Φυσικά, έχει ήδη αποκτήσει και το δικό του νησί, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, στην Καραϊβική, στο οποίο ακούγεται πως σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για όσους επιζητούν την εξωτική γαλήνη.

Ο Gates συνηθίζει να λέει ότι δεν κακομαθαίνει τα τρία παιδιά του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τους παίρνει δώρα εκατομμύριων δολαρίων. Το 2013 χάρισε στη μεγάλη του κόρη, Jennifer, ένα ράντζο στη Φλόριντα. Οι στάβλοι, οι προπονητικοί χώροι και το ιπποδρόμιο ήταν ένας μικρός παράδεισος για τη 18άχρονη αμαζόνα, που μετέχει φανατικά σε διεθνείς ιππικούς αγώνες με αντίπαλες τις κόρες των Steve Jobs και Bruce Springsteen.

Όσο η Jennifer αγαπά τα άλογα, άλλο τόσο αγαπά και ο μπαμπάς της τα αυτοκίνητα. Στο γκαράζ της βίλας του υπάρχουν παρκαρισμένα 23 αμάξια αντίκες, όλα της εταιρείας Porsche. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η 959 Coupe του 1988, σπανιότατο μοντέλο, αφού κατασκευάστηκαν μόνο 337 αυτοκίνητα. Έχει επίσης στην κατοχή του δυο liar jets, αν και η μεγάλη εναέρια αγάπη του είναι το Bombardier BD-700, που θυμίζει περισσότερο αεροπλάνο της γραμμής παρά ιδιωτικό τζετ και απόκτησε έναντι 45 εκατ. δολαρίων. Το αεροσκάφος πραγματοποιεί υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς στάση και πιάνει ταχύτητα 936 χιλιομέτρων την ώρα.

Η μεγαλύτερη σπατάλη του που είδε το φως της δημοσιότητας συνέβη τον Ιούνιο του 2011, όταν «μπήκε» στο amazon.com και ψώνισε CDs των αγαπημένων του συγκροτημάτων (Frankie Goes to Hollywood, Art of Noise), βιβλία, ψυγεία, τηλεοράσεις και μουσικές κονσόλες. Συνολικά 13.846 κούτες. Ο λογαριασμός εξωφρενικός: 56 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κάποιος θα σκεφτεί πως ο Gates είναι ένας άνθρωπος που ζει για τα υλικά αγαθά και μόνο, αλλά αυτή είναι η μία του πλευρά. Η άλλη αγαπάει τις τέχνες και τις επιστήμες. Eίναι από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων αμερικανών ιμπρεσιονιστών. Την πινακοθήκη του κοσμεί ο πίνακας «Grand Banks» του Winslow Homer, για τον οποίο πλήρωσε 36 εκατ. δολάρια, πόσο-ρεκόρ για έργο Αμερικανού ζωγράφου. Περίοπτη θέση στη συλλογή του έχει ο πίνακας «Δωμάτιο με Λουλούδια» του Childe Hassam, για τον οποίον πλειοδότησε 20 εκατ. δολάρια. Ιδιαίτερα περήφανος είναι για το μπλοκ σκίτσων και σημειώσεων του Leonardo da Vinci, το οποίο θεωρεί από τα πιο σημαντικά του αποκτήματα και του κόστισε 31 εκατ. δολάρια.

Και έχει έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Όλα ξεκίνησαν το 1997, όταν αποφάσισε να «συστήσει» την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στους κατοίκους της Αφρικής. Η τραγική πραγματικότητα στην αφρικανική ήπειρο τον έκανε να δει ότι οι πραγματικές ανάγκες του τρίτου κόσμου ήταν άλλες. Το 2000 ίδρυσε με τη σύζυγό του το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates. Από τότε συμβάλλουν για να εξαλείψουν όλα όσα βασανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ή τις μη ευνοημένες κοινωνικές ομάδες. Το ίδρυμα συνεισφέρει τα μέγιστα σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα υγείας και εκπαίδευσης, καταπολέμησης ασθενειών (Έμπολα, AIDS,) χρηματοδότησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και γνωριμίας με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των «ηλεκτρονικά αναλφάβητων». Ο Bill Gates για περισσότερα από δέκα χρόνια δίνει μάχη για την εξάλειψη της ελονοσίας στην αφρικανική ήπειρο και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 258 εκατ. δολάρια στην έρευνα αλλά και στη δημιουργία δραστικού εμβολίου. Στα χαρακώματα, όμως, βρίσκεται και για την απειλητική εξάπλωση της πολιομυελίτιδας. Από το 2007 χρηματοδοτεί νοσοκομεία και οργανισμούς με περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Ένα ακόμα στοίχημα για το οποίο ο Μπιλ έχει επενδύσει 10 εκατ. δολάρια είναι η δημιουργία της «σουπερ-μπανάνας», πλούσιας σε βιταμίνη Α, που λείπει από τη διατροφή των αφρικανικών πληθυσμών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όραση. Παράλληλα, από το 2011, ο Gates έχει βάλει στόχο να επαναπροσδιορίσει την προσωπική υγιεινή δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες όπως τις ξέρουμε στη Δύση. Για το πρόγραμμα «Αναδημιουργώντας την Τουαλέτα» έχει ήδη ξοδέψει 42 εκατ. δολάρια.

Για πολλούς, ο Gates αποτελεί προσωποποίηση του οξύμωρου όρου φιλάνθρωπος-καπιταλιστής, αφού έχει προσφέρει 31,5 δισ. σε αγαθοεργίες. Χάρη σε αυτόν έχει αφυπνιστεί και ο William Buffett, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμου, που μέχρι τώρα έχει μοιράσει 23 δισ. δολάρια. Όσο για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, έχει προσφέρει κι αυτός 1,6 δισ. δολάρια σε καλούς σκοπούς.

Bill Melinda Gates
Bill Melinda Gates
Bill Melinda Gates

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Gates απέχει πολύ από τον τίτλο του «Αγίου των Φτωχών» Το 2007 η εφημερίδα Los Angeles Times δημοσιοποίησε κάποιες πιο «σκοτεινές» πλευρές του. Μπορεί στη Νιγηρία ο Gates να πολεμάει τον ιό του Έμπολα, όμως, στην ίδια χώρα, εργοστάσιο, όπου είναι μεγαλομέτοχος, μολύνει την περιοχή, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Πολέμιοί του, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι οι καλές του πράξεις έχουν αποκλειστικό κίνητρο τις φοροελαφρύνσεις – καθώς το 2005, για παράδειγμα, είχε 1,4 δισ. «έκπτωση» στην εφορία.

Μπορεί ο τίτλος του εκατομμυριούχου να ήρθε μαζί με τη γιγάντωση της εταιρείας Microsoft, που ίδρυσε το 1975 μαζί τον Paul Allen, όμως πλέον του ανήκει μόλις το 3% της εταιρείας. Από τις 4 Φεβρουαρίου του 2014, όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος παίρνοντας τον τίτλο του «συμβούλου τεχνολογίας», πλουτίζει χάρη σε ένα «καλάθι» μετοχών (τηλεπικοινωνίες, αναψυκτικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μηχανήματα οδοποιίας, ταχυδρομικές διανομές, σιδηροδρομικούς οργανισμούς).

Στις 28 Οκτωβρίου ο Bill Gates θα γίνει 60 χρόνων και το μόνο σίγουρο είναι πως τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει ως φοιτητής στους καθηγητές του στο Χάρβαρντ («Μέχρι τα 30 μου, θα γίνω ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου»). Στα 31, είχε ήδη κατακτήσει την κορυφή και συνεχίζει να απολαμβάνει τη θέα από πολύ ψηλά, αλλά όχι αφ’ υψηλού.

Πηγή: peoplegreece.com