Πολλοί βγάζουν χρήματα, λίγοι όμως είναι αυτοί που καταφέρνουν να χτίσουν μια αξιοσέβαστη περιουσία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το παράδοξο;

Πολλοί βγάζουν χρήματα, λίγοι όμως είναι αυτοί που καταφέρνουν να χτίσουν μια αξιοσέβαστη περιουσία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το παράδοξο;
Photo: DALL•E
Πώς γίνεται να μένει κανείς χωρίς χρήματα ενώ το εισόδημά του αυξάνεται;

Του Χρήστου Τσούνη

Όταν πρόκειται για τα προσωπικά μας οικονομικά, όλος ο αγώνας που κάνουμε γυρίζει γύρω από το πώς θα βγάλουμε όλο και περισσότερα χρήματα. Μέσα στο άγχος και τη πίεση ξεχνάμε όμως το βασικότερο, όχι το πως θα βγάλουμε ακόμα περισσότερα, αλλά το πως θα αποταμιεύσουμε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκτήσαμε με κόπο.

Θα λέγαμε ότι όταν κάποιος βγάζει περισσότερα, αυτομάτως θα έχει και περισσότερα χρήματα στην άκρη σωστά; Μάλλον όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε κόσμο να βγάζει όλο και περισσότερα χρήματα αλλά στο τέλος του μήνα να μην έχει αποταμιεύσει ούτε 1€ παραπάνω.

Αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό που μπορεί να έχει κανείς στην οικονομική του ανάπτυξη και στους μακροπρόθεσμους στόχους του και ακούει στο όνομα “Lifestyle Inflation”.

Τι είναι το Lifestyle Inflation

Με πολύ απλά λόγια, το Lifestyle Inflation είναι η τάση του να ξοδεύουμε περισσότερα όσο το εισόδημα μας αυξάνεται.

Για παράδειγμα, ενώ στην αρχή είχαμε ένα μέτριο διαμέρισμα, ένα μεσαίο αυτοκίνητο, μαγειρεύαμε στο σπίτι τις περισσότερες φορές και ήμασταν ευχαριστημένοι με το lifestyle μας, μια ξαφνική αύξηση στο εισόδημα μας θα οδηγήσει αυτόματα σε μεγαλύτερο σπίτι, πιο ακριβό αυτοκίνητο και περισσότερο φαγητό σε ακριβότερα εστιατόρια.

Σκεφτείτε το – μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, παίρνουμε τελικά μια προαγωγή ή εξασφαλίζουμε μια σημαντική αύξηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι, νιώθοντας ότι μπορούμε επιτέλους να αποκτήσουμε τα πράγματα που επιθυμούσαμε τόσο καιρό. Αυτό το καινούργιο αυτοκίνητο, το αναβαθμισμένο διαμέρισμα, τα φανταχτερά δείπνα – όλα φαίνονται εφικτά.

Έτσι, αρχίζουμε να κάνουμε αυτές τις αγορές, απολαμβάνοντας τη νέα άνεση και τον τρόπο ζωής που μας προσφέρουν αυτές οι πολυτέλειες. Αλλά καθώς αυξάνονται οι δαπάνες μας, αυξάνεται και το μηνιαίο μας budget. Το επιπλέον εισόδημα που κάποτε φαινόταν σαν απρόσμενο κέρδος, τώρα μοιάζει με τη νέα κανονικότητα. Και πριν καν το καταλάβουμε, φτάνουμε στο ίδιο σημείο με πριν, να μην μας μένει τίποτα στο τέλος του μήνα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιτίες του Lifestyle Inflation

Θα σκεφτεί κανείς «αφού με 1.000€ ζούσα σχετικά άνετα και δεν είχα κανένα πρόβλημα, γιατί τώρα που το εισόδημα μου διπλασιάστηκε δεν μπορώ να ζήσω ξοδεύοντας ακόμα αυτά τα 1.000€;». Και εδώ θα αναφέρουμε 3 από τους βασικούς λόγους που προκαλούν το Lifestyle Inflation.

  1. Κοινωνική Σύγκριση

Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι το να συμβαδίζουμε με τους γύρω μας. Για παράδειγμα, ο φίλος μας απέκτησε το τελευταίο μοντέλο iPhone και αμέσως το δικό μας που αγοράσαμε μόλις πριν 6 μήνες, φαίνεται παλιό. Στη θέση του iPhone βάλτε οποιοδήποτε υλικό αγαθό και θα σκεφτείτε πολλά παραδείγματα. Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να σκεφτόμαστε ότι αξίζουμε τα ίδια με τους γύρω μας όταν αυτοί επιδιώκουν ένα υψηλότερο lifestyle.

  1. Έλλειψη οικονομικών στόχων

Χωρίς σαφείς οικονομικούς στόχους, είναι εύκολο να υποκύψουμε στη γοητεία της άμεσης ικανοποίησης. Αν δεν αποταμιεύουμε για κάποιο σκοπό -είτε πρόκειται για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, για τις διακοπές των ονείρων μας ή για τη συνταξιοδότησή μας- το επιπλέον εισόδημά μας είναι πιο πιθανό να εξαφανιστεί σε μια σειρά από απρογραμμάτιστα έξοδα.

3. Ψυχολογική Προσαρμογή

Καθώς κερδίζουμε περισσότερα χρήματα, οι προσδοκίες και τα στάνταρ μας τείνουν να αυξάνονται. Αυτό που κάποτε φαινόταν πολυτελές γίνεται η νέα μας καθημερινότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα μας σκεφτόμαστε «ας ανταμείψω τον εαυτό μου», ενέχει όμως το κίνδυνο του να οδηγηθούμε σε έναν αέναο κύκλο όπου ζητάμε όλο και περισσότερα για να νιώσουμε ικανοποιημένοι. Κάπως έτσι, παγιδευόμαστε σε έναν ατέρμονα βρόχο δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόποι αντιμετώπισης του Lifestyle Inflation

Όπως συμβαίνει με τα πάντα στη ζωή μας, έτσι και για το Lifestyle Inflation υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ώστε να μην κάνουν φτερά τα χρήματα μας κάθε μήνα.

  1. Ορισμός οικονομικών στόχων

Όπως ήδη είπαμε, η έλλειψη οικονομικών στόχων είναι ένας παράγοντας που μας οδηγεί στο να μην αποταμιεύουμε οπότε μια λύση είναι να ξεκινήσουμε θέτοντας τέτοιους στόχους. Αν έχουμε κάποιο ισχυρό κίνητρο για να αποταμιεύουμε, τότε σίγουρα θα το κάνουμε. Ένας καλός σκοπός είναι η αποταμίευση με σκοπό τις επενδύσεις για να χτίσουμε την συνταξιοδότηση μας. Γνωρίζοντας ότι αν το κάνουμε θα ζήσουμε μια άνετη συνταξιοδότηση χωρίς άγχος, τότε θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο.Αρκεί απλά να ευθυγραμμίσουμε το τρόπο ζωής μας με τους μακροπρόθεσμους στόχους μας για να διασφαλίσουμε ότι κάθε ευρώ που ξοδεύουμε συμβάλλει στην οικονομική μας επιτυχία.

2. Ο Κανόνας 50/30/20

Υπάρχει ένας απλός αλλά αποτελεσματικός κανόνας όσο αφορά το budgeting και είναι αυτός του 50/30/20. Ουσιαστικά αυτό που λέει ο κανόνας είναι το εξής, 50% του εισοδήματος μας πάει στα απαραίτητα έξοδα, 30% σε προσωπικά έξοδα και 20% σε αποταμίευση.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ όμως είναι να αποταμιεύουμε το 20% μόλις λάβουμε το μισθό μας, να ξοδεύουμε για τα αναγκαία το 50% και τέλος να ξοδεύουμε σε προσωπικές δαπάνες το 30%. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις προσωπικές δαπάνες αυξάνοντας την αποταμίευση ακόμα καλύτερα!

Ακολουθώντας τον παραπάνω κανόνα, μπορούμε να απολαμβάνουμε κάποιες επιπλέον πολυτέλειες, διασφαλίζοντας παράλληλα για αποταμίευση ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος μας.

  1. Καθυστέρηση αγορών

Όταν πρόκειται για μια αγορά κάποιου αγαθού, ειδικά όταν αυτή είναι παρορμητική, καλό είναι να αντιστεκόμαστε και να μην την κάνουμε αμέσως. Πολλές φορές αγοράζουμε πράγματα τα οποία δεν χρειαζόμαστε πραγματικά και καταλήγουμε να ξοδεύουμε χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε.

Το να περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν πραγματικά είναι αναγκαία ή όχι και θα μας γλιτώσει από περιττά έξοδα.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε γιατί κάποιος που έχει υψηλό εισόδημα δεν καταφέρνει ποτέ να χτίσει μια καλή περιουσία, θα γνωρίζετε ότι ο λόγος είναι το Lifestyle Inflation.

Εμείς όμως γνωρίζουμε τι το προκαλεί και πως να το αντιμετωπίσουμε. Να θυμάστε λοιπόν, η οικονομική ελευθερία δεν σημαίνει να στερούμαστε όλες τις πολυτέλειες- σημαίνει να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας και μας επιτρέπουν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας χωρίς να θυσιάσουμε την οικονομική μας ευημερία.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: