Τι είναι τελικά το επενδυτικό ρίσκο;

Τι είναι τελικά το επενδυτικό ρίσκο;
A trader works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the opening bell on August 5, 2022 at Wall Street in New York City. - Stock markets slid Friday as a much stronger-than-expected US jobs report raised the prospect that the Federal Reserve will maintain its aggressive monetary policy to combat inflation. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Το ρίσκο στις επενδύσεις είναι πολυδιάστατο και υποκειμενικό.

Του Χρήστου Τσούνη

Μια ερώτηση που αργά ή γρήγορα κάθε επενδυτής θα κληθεί να απαντήσει έχει να κάνει με το τι ορίζει ως ρίσκο.

Δυστυχώς, όπως θα δούμε πολύ σύντομα το να δώσουμε έναν τέτοιο ορισμό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Κι όμως, αν θέλουμε να γίνουμε καλοί επενδυτές είναι απαραίτητο να μπορούμε έστω σε θεμελιώδες επίπεδο να μπορούμε να κατανοήσουμε το ρίσκο.

Για αρχή πάμε να δούμε έναν γενικό ορισμό, ούτως ώστε να δουλέψουμε πάνω σε αυτόν:

«Το ρίσκο είναι το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι που δεν θέλουμε»

Αν και ο συγκεκριμένος ορισμός είναι σχετικά καλός, βλέπουμε αμέσως το μεγάλο του θέμα: Είναι άκρως υποκειμενικός.

Ο καθένας ορίζει διαφορετικά αυτό που δεν θέλει να συμβεί. Για παράδειγμα μπορεί ο επενδυτής Α’ να μην έχει πρόβλημα με την ολική χασούρα του κεφαλαίου του, ενώ ο επενδυτής Β’ μπορεί να μην θέλει να χάσει ούτε το 5% του κεφαλαίου του.

Επίσης, πολλοί επενδυτές συγχέουν το ρίσκο με την αποφυγή του κινδύνου.

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των δύο εννοιών είναι απαραίτητη για τους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποφυγή κινδύνου βασικά συνίσταται στο να μην κάνουμε τίποτα όπου το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και μπορεί να είναι αρνητικό. Και όμως, στον πυρήνα τους, οι επενδύσεις εμπεριέχουν την ύπαρξη αβεβαιότητας ώστε να πετύχουμε καλύτερες αποδόσεις.

Μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, ή βάζοντας τα σε προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις αυτών είναι γενικά οι χαμηλότερες διαθέσιμες στον κόσμο των επενδύσεων. Κατά κανόνα, όσο πιο ασφαλής μια επένδυση, τόσο μικρότερη και η απόδοση της.

Από την άλλη μεριά η κατανόηση και η διαχείριση του ρίσκου έχει να κάνει με το πως θα αποφύγουμε επενδύσεις που θα υπερβούν το μέγεθος του ρίσκου με το όποιο είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε και δεν μας αποφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις για το ρίσκο που αναλαμβάνουμε.

Γενικά αν έπρεπε να συνοψίσουμε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε όταν πρέπει να αξιολογήσουμε το ποσοστό του ρίσκου που πρέπει να λάβουμε, πρέπει:

  • Να πρόκειται για ρίσκο που γνωρίζουμε
  • Να έχουμε τρόπο να αναλύσουμε το ρίσκο
  • Να μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το ρίσκο και
  • Να πληρωνόμαστε αρκετά καλά, για το ρίσκο που αναλαμβάνουμε.

Τέτοιες επενδύσεις δεν χρειάζεται να αποφευχθούν. Εάν είμαστε αρκετά προσεκτικοί, μπορούμε να επενδύουμε σε πιο «επικίνδυνες» επενδύσεις και μακροπρόθεσμα θα είμαστε κερδισμένοι.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας είναι ο Warren Buffett. Πολύ συχνά θα ακούσουμε ότι ο Buffett είχε μόνο δώδεκα μετοχές που χαρακτηρίζονται ως «οι μεγάλοι νικητές» της επενδυτικής του καριέρας. Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, στενός φίλος του Buffett και συνδιαχειριστής των κεφαλαίων της εταιρείας, Charlie Munger, διαφωνούσε με την παραπάνω πρόταση.

Ο Charlie Munger έχει πει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου του δεν προήλθε από δώδεκα νικητές, αλλά μόνο τέσσερις.

Επομένως πιστεύω ότι τα συστατικά της εξαιρετικής απόδοσης του Warren και του Charlie είναι απλά: (α) πολλές επενδύσεις στις οποίες τα κατάφεραν αξιοπρεπώς, (β) ένας σχετικά μικρός αριθμός μεγάλων νικητών στους οποίους επένδυσαν πολλά και κράτησαν για δεκαετίες, και (γ) σχετικά λίγοι χαμένοι.

Ουσιαστικά, κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα έχει μόνο μεγάλους νικητές στο χαρτοφυλάκιο του και κανέναν χαμένο.

Πηγαίνοντας το ένα βήμα παραπέρα, το να θέσει κάποιος ως στόχο το να μην έχει χαμένους δεν είναι χρήσιμο.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να μην πάρει κανένα ρίσκο. Αλλά, όπως είπαμε νωρίτερα, η αποφυγή κινδύνου είναι πιθανό να οδηγήσει σε μικρότερες αποδόσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό. αλλά η ανθρώπινη φύση δυσκολεύει τον κόσμο να αποδεχτεί την ιδέα ότι η προθυμία να ζήσουν με κάποιες απώλειες είναι βασικό συστατικό για την επιτυχία στις επενδύσεις.

Κλείνοντας, αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από το σημερινό άρθρο, αυτό είναι ότι το ρίσκο στις επενδύσεις είναι πολυδιάστατο και υποκειμενικό. Αν όμως είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο προκειμένου να το αξιολογήσουμε με βάση τα δικά μας κριτήρια, τότε η διαχείριση του ρίσκου γίνεται μια υγιής διαδικασία, που μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίζουμε την αγορά συστηματικά ή τουλάχιστον να χάνουμε λιγότερο.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: