Bloomberg: Γιατί ο Ντράγκι δεν άφησε την Ελλάδα να γίνει Κύπρος

Bloomberg: Γιατί ο Ντράγκι δεν άφησε την Ελλάδα να γίνει Κύπρος
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi attends a news conference in Frankfurt, Germany, June 3, 2015. Draghi is set to reaffirm his commitment to quantitative easing and may call on Greece to finally agree a fresh aid deal with its creditors after the ECB left interest rates on hold as expected on Wednesday. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RTR4YNBO

Διαφορετική τακτική από αυτή απέναντι σε Κύπρο και Ιρλανδία ακολουθεί η ΕΚΤ για την Ελλάδα.

«Ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί να παίζει με τους ίδιους κανόνες της κρίσης όπως έκανε η ΕΚΤ κατά το παρελθόν. Με την Ιρλανδία το 2010 και την Κύπρο το 2013, η απειλή της παρακράτησης οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες ανάγκασε τις χώρες αυτές να συμφωνήσουν σε διεθνή πακέτα διάσωσης. Αυτή τη φορά όμως, η διάθεση της Ελλάδας για πολιτική των άκρων κάνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ να αφήνει για τους Ευρωπαίους πολιτικούς τα τελεσίγραφα, την ώρα που οι νομοθέτες με απροθυμία κρατούν στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που αναλύει τη στάση και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση.

Παράλληλα, εξηγείται: «Αν και η ΕΚΤ, υπό τον τότε πρόεδρο Ζαν Κλωντ Τρισέ, διέταξε την Ιρλανδία να αποδεχθεί εξωτερική βοήθεια το 2010 διαφορετικά θα σταματούσε η χρηματοδότηση, όπως έπραξε και το 2013 με την Κύπρο, ακόμα δεν έχει συμφωνήσει σε παρόμοια απειλή έναντι της Ελλάδας.

Αντίθετα, ο Ντράγκι έχει αφήσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους θεσμούς να προσπαθήσουν να «καλοπιάσουν» τον Αλέξη Τσίπρα για να δεσμευτεί στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Τη Δευτέρα ο Ντράγκι είπε στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ είναι ο «μικρός εταίρος σ’ αυτό το παιχνίδι».

«Η προθυμία του Ντράγκι να δώσει χρονικό περιθώριο στον Τσίπρα για την διαπραγμάτευση, παρά το ότι στερεύει το χρήμα από το τραπεζικό σύστημα, έχει ενοχλήσει αυτούς που έπρεπει να δεχθούν σκληρότερα μέτρα», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα και καταλήγει:

«Ό,τι και να κάνει η ΕΚΤ, θα θεωρηθεί ανοικτά πολιτική κίνηση. Αν κόψει τον ELA θα θεωρηθεί ότι διώχνει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αν παρατείνει τον ELA θα θεωρηθεί ότι διατηρεί την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενάντια στην εντολή που έχει. Μπορεί να προτιμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όχι όμως με κάθε κόστος».