Bloomberg: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα «αποτυχημένο κράτος»

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα «αποτυχημένο κράτος»
epa05661897 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister, Jeroen Dijsselbloem (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 06 December 2016. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το πρακτορείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία της ελληνική οικονομίας και τις προοπτικές βελτίωσής της.

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ. Στο άρθρο του (Bloomberg View), που γράφτηκε πριν το Eurogroup της Δευτέρας και δημοσιεύεται σήμερα, o Τζίλμπερτ τονίζει ότι η Ελλάδα αξίζει την αναγνώριση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία. «Και ενώ τα εμπόδια για την ανάκαμψη παραμένουν πολύ μεγάλα και οι πιθανές παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον ως ένα “αποτυχημένο κράτος” που αξίζει να εκδιωχθεί από το ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφέρει ακόμη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως σύνολο, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες του τελευταίους μήνες. «Τα κρατικά έσοδα βελτιώνονται, επίσης. Τα αναμενόμενα για φέτος συνολικά έσοδα ύψους 50,5 δισ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το χαμηλό τους επίπεδο του 2013, ενώ η φορολογική διοίκηση προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους το επόμενο έτος», σημειώνει ο αρθρογράφος.