Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα κοντά στην επανάληψη του δράματος του 2015

Τα ενεργειακά και οι μειώσεις στις συντάξεις «μπλοκάρουν» τη διαπραγμάτευση. Το Eurogroup της 7ης Απριλίου η επόμενη ημερομηνία- στόχος για συμφωνία. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χάσει ένα ακόμη ένα ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015» επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg αναφερόμενο στο σημερινό Eurogroup.

Όπως αναφέρει, οι διαφορές των δύο πλευρών είναι μεγάλες στις μεταρρυθμίσεις και στον τομέα της ενέργειας ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι ενδεικτικό της απόστασης που έχουν οι δύο πλευρές στα εργασιακά είναι ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά».

Πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το πρακτορείο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Ιουλίου.

Τέλος, το Bloomberg επαναλαμβάνει ότι έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα στην οικονομία παρατηρώντας την άνοδο της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η ελληνική πλευρά

Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί. Πρόσθετο ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση και να σημάνει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ζήσε Μάη μου…

Ως επόμενο «σταθμό», μετά την απομάκρυνση του στόχου για επίτευξη της συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, η συνεδρίαση της Μάλτας την 7η Απριλίου, αποτελεί για την ελληνική πλευρά την επόμενη ημερομηνία- ορόσημο.

Τα θέματα στα οποία θεσμοί και κυβέρνηση έχουν συγκλίνει είναι σχετικά με το μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον.

«Φρένο» από Ντάισελμπλουμ

Τκαι προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι Θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή καθηκόντων στο κουαρτέτο, δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ. Η απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο» αν γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει.
Γενικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την άποψη ότι η σημερινή δομή της τρόικας πρέπει να τερματιστεί «αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ». «Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δηλώνει.
«Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.