Bloomberg: Το σχέδιο της ΤτΕ που μπορεί να μειώσει στο μισό τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Bloomberg: Το σχέδιο της ΤτΕ που μπορεί να μειώσει στο μισό τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Σύμφωνα με το πλάνο που ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση, η ελάφρυνση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 42 δισ. ευρώ, όμως υπάρχει ρίσκο.

 

Για ένα σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο μπορεί να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να μειώσει στο μισό τα κόκκινα δάνειά τους, έκαναν λόγο δύο πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού» το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει περίπου 42 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους τραπεζίτες.

Η αναβαλλόμενη φορολογία αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών. Ως απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου παραχωρήθηκαν για να αντισταθμίσουν απώλειες που υπέστη ο κλάδος κατά την διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επενδυτές θα έχουν «όρεξη» να αποκτήσουν ομόλογα στηριγμένα σε αυτές τις απαιτήσεις.

Όπως σημειώνεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος διαφέρει από την πρόταση που είχε κυκλοφορήσει πριν από κάποιο διάστημα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού το οποίο θα χρηματοδοτείτο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο της ΤτΕ έχει υποβληθεί στην εποπτική αρχή της ΕΚΤ και το Υπουργείο Οικονομικών. Ενώ η μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου στο όχημα SPV θα μειώσει τα κεφάλαια των τραπεζών για μια μικρή περίοδο, οι δείκτες θα αυξηθούν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των δανείων, είπε ένας αξιωματούχος.

Το SPV θα αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω χτύπημα στα κεφάλαια αν οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί είναι χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, το χτύπημα θα είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες θα καταλήξουν με υψηλότερης ποιότητας κεφάλαια, είπε μια πηγή, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές εξετάζουν τους αριθμούς.