Booking, Expedia, Airbnb, Tripadvisor και άλλοι παγώνουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία

Booking, Expedia, Airbnb, Tripadvisor και άλλοι παγώνουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 1: A man walks past the Russian Foreign Ministry Building in Moscow, Russia on March 1, 2022 Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Εμπάργκο στα ταξίδια από και προς τη Ρωσία επιβάλουν οι μεγάλες διεθνείς ταξιδιωτικές εταιρείες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στην αντίθεσή τους στις κινήσεις της Μόσχας.

Βίκη Βαμιεδάκη

Η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών εταιρειών του κόσμου παγώνουν η μια μετά την άλλη τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο την εισβολή στην Ουκρανία.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία είναι σήμερα διχασμένη για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει στη Ρωσία, αφού ναι μεν θέλουν να σταματήσουν να λειτουργούν στη χώρα αλλά πολλοί υποστηρίζουν δε, ότι αυτό θα βλάψει ουσιαστικά τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Οι μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες «εξαφάνισαν» από τις πλατφόρμες τους τον προορισμό Ρωσία και σταμάτησαν να πωλούν υπηρεσίες και προϊόντα, δηλαδή εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, εκδρομές κ.α.

Την αρχή έκανε πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική Expedia, σε μια κίνηση σχεδόν συμβολική, αφού η δραστηριότητα της στη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα μικρή. Η αίσθηση όμως που έκανε αυτή της η απόφαση ήταν καταλυτική και για άλλες μεγάλες εταιρείες. Η Airbnb είναι ο πιο πρόσφατος διαδικτυακός παίκτης, που ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Ποιες εταιρείες έχουν αποκλείσει τη Ρωσία:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουριστικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Skift μέχρι και πριν από λίγες ώρες είχαν ανακοινωθεί:

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία «αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία». Την ίδια ώρα η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων προτρέπει τον κόσμο να κάνει κρατήσεις σε ακίνητα στην Ουκρανία, μέσω της πλατφόρμας, με στόχο να στηρίξουν τους ιδιοκτήτες τους. Μέχρι χτες και μέσα σε 48 ώρες έγιναν κρατήσεις για 61.406 νύχτες, που αντιστοιχούν σε 1,9 εκατ. δολάρια. Επιπλέον η Airbnb κάνει έκκληση στα μέλη της σε όλη την Ευρώπη, να διαθέσουν τις κατοικίες τους δωρεάν σε Ουκρανούς πολίτες. Στόχος είναι να φιλοξενηθούν 100.000 πρόσφυγες.
  • Ο Όμιλος Expedia ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «διέκοψε την πώληση ταξιδιών προς και από τη Ρωσία». Η απόφαση αυτή ισχύει και για την θυγατρική της Vrbo.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
  • Το Tripadvisor και η θυγατρική του Viator ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις εκδρομές που έχουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το Tripadvisor εξακολουθεί να δέχεται διαφημίσεις από εταιρείες που διαθέτουν ξενοδοχεία στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
  • Η ισπανική eDreams Odigeo έκλεισε τον site της για τη Ρωσία και αφαίρεσε τις αεροπορικές εταιρείες Ρωσίας και Λευκορωσίας.
  • Το GetYourGuide δεν εμφανίζει αποτελέσματα για εκδομές στη Ρωσία.
  • Οι Sabre, Amadeus και Travelport σταμάτησαν να προσφέρουν υπηρεσίες για την Aeroflot, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν μπορούν να κάνουν κράτηση για τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας.
  • Με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, καμία αεροπορική εταιρεία από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετά στη Ρωσία.
  • Η Apple, συμπεριλαμβανομένης της Apple Pay, σταμάτησε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.
  • Το Musement του Ομίλου TUI και το GoTui.com σταμάτησαν να πωλούν εκδρομές και υπηρεσίες στη Ρωσία.
  • Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Boeing Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την διάθεση ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις στη Μόσχα.
  • Η Travel Corporation ανέστειλε όλες τις εκδρομές του 2022 στη Ρωσία
  • Η Intrepid Travel ακύρωσε όλες τις εκδρομές στη Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
  • Η G Adventures αφαίρεσε όλες τις εκδρομές στη Ρωσία από τον ιστότοπο της και δεν δέχετε κρατήσεις από ρωσικά πρακτορεία.

Ποιες εταιρείες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία

  • Η εθνική κινεζική αεροπορική εταιρεία και ο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Emirates, Etihad, Qatar και Turkish, εκτελούν δρομολόγια από και προς τη Ρωσία.
  • Το Google Travel συνεχίζει να δέχεται διαφημίσεις από αλυσίδες ξενοδοχείων, ανεξάρτητους και διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία για ξενοδοχεία στη Ρωσία.
  • Η eDreams Odigeo εξακολουθεί να προσφέρει πτήσεις από και προς τη Ρωσία όταν γίνεται κράτηση στα site της εκτός Ρωσίας, σε μη ρωσικές και μη λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες και όταν τα δρομολόγια δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Οι Ρώσοι στη Ρωσία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν κράτηση για αυτές τις πτήσεις, εάν βρουν τρόπο πληρωμής, αφού για παράδειγμα οι ρωσικές πιστωτικές κάρτες, δεν θα λειτουργούν στα sites της εταιρείας.
  • Το Lastminute.com πουλούσε ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία.
  • Το MakeMyTrip πουλούσε κρατήσεις για ξενοδοχεία, διαμερίσματα και βίλες στη Ρωσία.
  • Πολλά μικρά διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία πωλούν ξενοδοχεία στη Ρωσία, αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός από ξενοδοχειακές αλυσίδες.
  • Η Avis, η Budget, η Rentmotors και η Yodo είναι μεταξύ των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Πηγή: news247.gr