Μπορεί η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης να μετατραπεί στη φούσκα του 1990;

Μπορεί η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης να μετατραπεί στη φούσκα του 1990;
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Ένας κορυφαίος στρατηγικός αναλυτικής, προειδοποιεί.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που είναι ευρέως γνωστά ως τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευκαιρία 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λένε ορισμένοι αναλυτές, με τις εταιρείες να μάχονται για να κερδίσουν τη θέση τους στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες που καταδύονται στον τομέα αυτό ποντάρουν τόσα πολλά: Η Databricks αγόρασε τη νεοσύστατη επιχείρηση μηχανικής μάθησης MosiacML για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και η εξειδικευμένη νομική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Casetext πωλήθηκε για 650 εκατομμύρια δολάρια στην Thomson Reuters.

Αλλά παρά τον σημερινό θόρυβο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, οι μετοχές των μεγάλων παικτών της νέας τεχνολογίας είναι υπερτιμημένες, αναφέρει ο Dhaval Joshi, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας επενδυτικών ερευνών BCA Research, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Το φετινό σχεδόν κατακόρυφο ράλι των … ‘Α.Ι. seven’ βασίζεται σε μια ελπίδα», γράφει ο Joshi, χρησιμοποιώντας μια νέα ονοματολογία για τις μετοχές των Meta, Amazon, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Apple και Tesla. «Η ελπίδα είναι ότι η πρόσφατη επανάληψη της έκρηξης του διαδικτύου -αυτή τη φορά με επικεφαλής τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη- θα απογειώσει τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα».

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι χωρίς σαφή οδικό χάρτη προς τα έσοδα, και τελικά προς τα κέρδη, η ελπίδα αυτή κινδυνεύει να μετατρέψει την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης σε μια φούσκα παρόμοια με τη φούσκα των dot com τη δεκαετία του 1990.

Για να αποφύγουν ένα παρόμοιο σενάριο, οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν μια «τάφρο» που να κρατάει μακριά τους ανταγωνιστές, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλεύονται εμπορικά μια νέα καινοτομία, όπως κατάφεραν να κάνουν εταιρείες τεχνολογίας όπως η Alphabet, η Meta και η Amazon μόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, λέει ο Joshi. Αποκαλεί αυτές τις εταιρείες «ολιγοπώλια του Web 2.0». Κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «τάφρο» χρησιμοποιώντας το λεγόμενο φαινόμενο του δικτύου κατά το οποίο η αξία ενός προϊόντος αυξάνεται όσο περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν. Αυτό το φαινόμενο επέτρεψε στην Google, τη Meta και την Amazon να δημιουργήσουν συνεχώς αυξανόμενες βάσεις χρηστών στην αναζήτηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό εμπόριο, αντίστοιχα, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτή την κυριαρχία στην αγορά για να εκτοπίσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές.

«Το κρίσιμο δίδαγμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια καινοτόμος τεχνολογία μπορεί να απογειώσει τα κέρδη του δημιουργού της», γράφει ο Joshi. «Για να ενισχύσει τα κέρδη του, ο δημιουργός πρέπει να έχει μια ‘τάφρο’ για να αποτρέψει την εξάλειψη των κερδών του από τον ανταγωνισμό».

Χωρίς την εκδοχή της «τάφρου» στην τεχνητή νοημοσύνη, οι εταιρείες μπορεί να δυσκολευτούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και ίσως αποτύχουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους, λέει ο Joshi. Μέχρι στιγμής, είναι επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσο οι εκδόσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται στον καταναλωτή, όπως το ChatGPT ή το Bard, θα ξεχωρίσουν αρκετά μεταξύ τους ώστε να είναι εμπορικά βιώσιμες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο κάποια συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να είναι αυτή στην οποία θα στραφούν όλοι», επισημαίνει στο Fortune. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος εκ των προτέρων για τον οποίο το Bard θα είναι κατώτερο από το ChatGPT ή από οποιονδήποτε άλλο ανταγωνιστή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: