Μπορεί ένα κουτάλι να βελτιώσει τη γεύση του φαγητού;

Οι δημιουργοί του Goûte λένε «ναι».

Αυτό το κουτάλι υποτίθεται ότι βελτιώνει τη γεύση της τροφής, αναπαράγοντας την εμπειρία του να γλύφουμε τα δάχτυλά μας. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει το στούντιο Michel/Fabian, από το οποίο προέκυψε το Goûte (η ονομασία προέρεχεται από τη γαλλική λέξη «goût» που σημαίνει «γεύση», καθώς και την επίσης γαλλική λέξη «goutte» που σημαίνει «σταγόνα ενός υγρού»).

Είναι προϊόν πολύχρονης έρευνας ενός εκ των ιδρυτών του στούντιο, του Andreas Fabian, στο πώς ο σχεδιασμός των επιτραπέζιων σκευών μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των ανθρώπων για την τροφή και τη γεύση (η έρευνα κατέληξε σε διδακτορικό με τίτλο «Κουτάλι και κουταλικότητα»).

Η άκρη του Goûte είναι σχεδιασμένη σαν την άκρη ενός δαχτύλου και προορίζεται για την απόλαυση παχιών, με κρεμώδη υφή, λιχουδιών.

«Η τροφή είναι μια από τις πιο πλούσιες εμπειρίες που απευθύνονται σε πολλές αισθήσεις, και ορίζει την υγεία μας και την ευημερία μας, αλλά επίσης και τη σχέση μας με τους άλλους» εξήγησε, στο Dezeen, o Andreas Fabian. «Ορισμένες από τις πιο νόστιμες και αξιομνημόνευτες εμπειρίες μας στην τροφή συχνά έχουν να κάνουν με το ότι τρώμε χωρίς μαχαιροπίρουνα. Το να τρώμε με τα χέρια, το να πιπιλίζουμε τα δάχτυλά μας ή ακόμα το να γλύφουμε το πιάτο, είναι φυσικές συμπεριφορές» τόνισε.

Στο Crossmodal Research Laboratory του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έγινε πείραμα: προέκυψε ότι το Goûte βελτιώνει σε ποσοστό 40% τη γεύση της συγκεκριμένης τροφής που απολαμβάνουμε, χρησιμοποιώντάς το!

Θα υπάρξει συνέχεια.

Ο Fabian, μαζί με τους άλλους δυο ιδρυτές του στούντιο, τον Charles Michel και τον Daniel Ospina, συνεχίζουν την έρευνα, στο Buckinghamshire New University. «Τα συμβατικά μαχαιροπίρουνα είναι μια τεχνολογία που βάζουμε στο στόμα μας κάθε μέρα, και σήμερα σχεδιάζονται για πρακτικούς, λειτουργικούς σκοπούς. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε εργαλεία φαγητού που εμπλουτίζουν τις αισθησιακές απολαύσεις του φαγητού» υπογράμμισε ο εφευρέτης του Goûte.