Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, όμως η Alibaba προχωρά την είσοδό της στο χρηματιστήριο

Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, όμως η Alibaba προχωρά την είσοδό της στο χρηματιστήριο
epa06710593 (FILE) - A file photo dated 17 March 2014 showing people walking in the headquarters campus of Alibaba Group, mother company of Chinese e-commerce giants Taobao and Tmall, in Hangzhou, Zhejiang province, China (re-issued 04 May 2018). Alibaba on 04 May 2018 reported their fiscal year 2018 results, saying their full year revenue grew 58 per cent to 39,898 million USD and core commerce revenue grew 60 per cent, while profit growth reached over 40 per cent and annual free cash flow was at 15.8 billion USD. Alibaba says they expect overall revenue for fiscal year 2019 to grow above 60 per cent. EPA/CRAB HU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινέζος όμιλος Alibaba Group Holding Limited θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 26 Νοεμβρίου εν μέσω οικονομικής ύφεσης και κοινωνικών αναταραχών και έχει ως στόχο να συλλέξει 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η Alibaba σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO της για την περαιτέρω ανάπτυξη των θυγατρικών της, όπως η πλατφόρμα βίντεο Youku, η πλατφόρμα υπηρεσιών τροφίμων Ele.me και το online ταξιδιωτικό πρακτορείο Fliggy.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να επενδύσει περισσότερο στην τεχνολογία του cloud computing και των συστημάτων διαχείρισης αλυσίδων εφοδιασμού αλλά και να υποστηρίξει την καινοτομία σε νέες τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ξεκίνησε από το ηλεκτρονικό εμπόριο – με τους δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικών αγορών Taobao και Tmall – αλλά επεκτάθηκε σε μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από τις πληρωμές μέσω κινητού και το cloud computing έως τις πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων και αλλά και διαμοιρασμού περιεχομένου.

Αυτό θα είναι η δεύτερη IPO για την εταιρεία, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014 και συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην μεγαλύτερη IPO της ιστορίας.

Η αρχική δημόσια προσφορά θα είναι η μεγαλύτερη του Χονγκ Κονγκ για περισσότερα από εννέα χρόνια και θα δώσει ώθηση σε μια χρηματοπιστωτική αγορά που έχει επηρεαστεί από την ύφεση, την πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Θα καταστήσει επίσης τις μετοχές της Alibaba διαθέσιμες στην ηπειρωτική Κίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας είναι και η πλειονότητα των δραστηριοτήτων της.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη Hang Seng Index, υποχώρησε αυτή την εβδομάδα καθώς οι διαδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από βία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και μετέτρεψαν το οικονομικό κέντρο της πόλης στο επίκεντρο των αναταραχών, με πολλούς εργαζόμενους να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλλείματις .

Ο στόχος των 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Alibaba είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένονταν να συγκεντρώσει η Alibaba στο Χονγκ Κονγκ προτού καθυστερήσει την εγγραφή της τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω των διαμαρτυριών.