Μπουρλά: Θα χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου

Μπουρλά: Θα χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου
Pfizer CEO Albert Bourla talks during a press conference with European Commission President after a visit to oversee the production of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine at the factory of US pharmaceutical company Pfizer, in Puurs, on April 23, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP) Photo: AFP
Τα δεδομένα από το Ισραήλ, δείχνουν ότι μία επιπλέον δόση μειώνει τα ποσοστά μολύνσεων της covid-19.

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι ζήτησαν από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) να εγκρίνει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της covid-19 για τους ενήλικες άνω των 65 ετών. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, συστήνει τη χορήγηση τέταρτης δόσης «στους περισσότερους από εμάς», τη στιγμή που «η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή». «Στην πραγματικότητα είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου. Δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης», επισημαίνει.
Τα δεδομένα από το Ισραήλ, δείχνουν ότι μία επιπλέον δόση μειώνει τα ποσοστά μολύνσεων της covid-19

Το αίτημα αυτό βασίζεται στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ εν μέσω ενός κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, επεσήμαναν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την Pfizer και τη BioNTech, τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι «μια επιπλέον αναμνηστική δόση εμβολίου τεχνολογίας mRNA αυξάνει την ανοσογονικότητα και μειώνει τα ποσοστά των μολύνσεων και της σοβαρής νόσησης».

Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες ζήτησαν από τον FDA να εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης.

To Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που χορήγησε την τέταρτη δόση κατά της covid-19

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η τέταρτη δόση εμβολίου επιτρέπει να παραχθούν τρεις με πέντε φορές περισσότερα αντισώματα σε σχέση με την τρίτη δόση, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Ήδη κάποιες χώρες –όπως η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία– χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.