Brookstreet Equity Partners: «Στρατηγικές επενδύσεις και αξιοποίηση ευκαιριών»

Brookstreet Equity Partners: «Στρατηγικές επενδύσεις και αξιοποίηση ευκαιριών»
Η εστίαση της Brookstreet στην Ελλάδα είναι μια στρατηγική απόφαση που υποστηρίζεται από τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, τις μεταρρυθμίσεις, τη στρατηγική θέση και τις ευκαιρίες στην αγορά. Η δέσμευση για επενδύσεις αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση ανανέωσης της εμπιστοσύνης στη χώρα, που την καθιστά «ανερχόμενο αστέρι» στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο. 

Όμηρος Σαρίκας – Managing Partner

H Βrookstreet Εquity Partners LLP κατευθύνει σταδιακά την επενδυτική της εστίαση στην Ελλάδα, στηριζόμενη σε ένα μείγμα πολλά υποσχόμενων οικονομικών δεικτών και αναξιοποίητων δυνατοτήτων στη χώρα. Δεν πρόκειται απλώς για μια επιχειρηματική στρατηγική, αλλά για μια απόδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη και στο εξελισσόμενο επενδυτικό περιβάλλον.

Μετά την οικονομική κρίση η Ελλάδα επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτή η ανάκαμψη αποτελεί έναν σαφή δείκτη βελτίωσης της οικονομικής υγείας της χώρας και την αναδεικνύει σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, έπειτα και από την αναβάθμιση σε «Investment Grade» από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης παγκοσμίως.

Η Ελλάδα έχει προβεί επίσης σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πρωτοβουλίες όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η βελτίωση της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στον δείκτη Doing Business Index της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, που την καθιστά πύλη για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αυτό το γεωγραφικό πλεονέκτημα, που συμπληρώνεται από τις ανεπτυγμένες υποδομές, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, ειδικά σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα και η ενέργεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Brookstreet.

Η Brookstreet είναι πρόθυμη να επενδύσει σε τομείς με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο τομέας της τεχνολογίας, ιδιαίτερα οι startups και scale-ups παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον έχοντας αναδείξει success stories συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των deals και exits που πέτυχαν οι ιδιοκτήτες της Brookstreet ακόμη και κατά την περίοδο του κινδύνου για Grexit.

Η Ελλάδα έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα στα Μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, διαθέτοντας έναν από τους υψηλότερους δείκτες σε διδακτορικά στην Ευρώπη και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα AI οικονομία, με ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε παραδοσιακούς τομείς όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός και την αξιοποίηση των ευκαιριών που αναδύονται. Θεωρούμε ότι ESG, Digital Transformation και Green Transition είναι βασικοί καταλύτες για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι επίσης μια αναδυόμενη αγορά με τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο (κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό) και η οικονομική της αναδιάρθρωση ανέδειξε νέους τομείς για επενδύσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παράδειγμα, είναι ένας τέτοιος τομέας. Η επενδυτική στρατηγική της Brookstreet ευθυγραμμίζεται με την αναζήτηση αυτών των αναδυόμενων και πολλά υποσχόμενων τομέων προσφέροντας κατεύθυνση προς τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία.

Σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον

Η εστίαση της ελληνικής κυβέρνησης στη σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έχει ελεγχθεί, και η διαχείριση του δημόσιου χρέους γίνεται πιο αποτελεσματικά. Αυτά τα μέτρα έχουν ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και ενθαρρύνουν ένα πιο σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

Επιπλέον, η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων και υποστήριξης για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης. Αυτά τα κίνητρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδυτές όπως η Brookstreet, που επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Συμπερασματικά, η εστίαση της Brookstreet Equity Partners LLP στην Ελλάδα είναι μια στρατηγική απόφαση που υποστηρίζεται από τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τη στρατηγική θέση και τις ευκαιρίες στην αγορά. Η δέσμευση της εταιρείας για επενδύσεις στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση ανανέωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα, που την καθιστά «ανερχόμενο αστέρι» στο παγκόσμιο επενδυτικό τοπίο.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023