Capital Economics: Υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία την επόμενη διετία – Οι προβλέψεις για το χρέος

Capital Economics: Υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία την επόμενη διετία – Οι προβλέψεις για το χρέος
epa04549652 A Greek flag flutters behind a statue of ancient philosopher Socrates at the Athens Academy, in Athens, Greece 7 January 2015. Amidst speculations on the Greek economy, the Greek people will decide on their next government on 25 January. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θετικά μηνύματα και «ψήφος εμπιστοσύνης» από τον βρετανικό οίκο.

Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υπεραπόδοση σε σχέση με την Ευρωζώνη προβλέπει η Capital Economics για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,6% το 2024 και 2,5% το 2026, ενώ το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, με αναμενόμενη πτώση από το 161% του ΑΕΠ φέρος στο 153% το 2024 και στο 146% το 2025.

Για την Capital Economics είναι «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να παρέμεινε στάσιμη κατά το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο βρίσκεται ήδη 6% υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ και οι επιχειρηματικές έρευνες παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, προμηνύοντας επιστροφή στην ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύεται από την αύξηση της απασχόλησης και την «τεράστια βελτίωση» με την πτώση της ανεργίας. Με βάση τα στοιχεία του δείκτη PMI, η Capital Economics εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να ενισχύσει την ανεργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η Capital Economics διαπιστώνει δομική πρόοδο στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σημειώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε σχέση με άλλες χώρες στην αύξηση των επιτοκίων, γιατί ο δανεισμός του είναι χαμηλός.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το βάρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος τόκων λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους, έχουν θέσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να έχει μειωθεί ελαφρά το 2023, βοηθούμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον αξιοπρεπή έλεγχο των δαπανών. Και η αναβάθμιση στην πιστοληπτική της ικανότητα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics. το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος, στο 1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 0,5% του ΑΕΠ το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: