Captainwise: Η ελληνική startup που αγάπησαν οι Τούρκοι

Captainwise: Η ελληνική startup που αγάπησαν οι Τούρκοι

Oι Captainwise ετοιμάζουν βαλίτσες για Αττάλεια και Startup Turkey. Λίγο πριν την αναχώρηση τους μίλησαν στο FortuneGreece.com.

Την πρώτη φορά που τους είδα ήταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν την αναχώρηση μας για την Τουρκία. Τέσσερα «παιδιά» 23 και 24 χρονών, αραγμένα στο χαλί, δίπλα στο check in, με τους υπολογιστές ανοιχτούς, ξεκομμένοι από την υπόλοιπη αποστολή, να μιλούν αυτή τη γλώσσα που πιάνεις μία λέξη στις τρεις. Για να πω την αμαρτία μου, δεν μου «γέμιζαν το μάτι», αλλά προφανώς -και καλώς- στον κόσμο των startups, η πρώτη εντύπωση φαίνεται να μην παίζει και μεγάλο ρόλο.

Οι Τούρκοι επενδυτές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρα στο Swiss Hotel για να ακούσουν τις ιδέες που είχαν φιλόδοξοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία δεν έδωσαν τόσο σημασία στην εμφάνιση ή στην ηλικία και έστειλαν τελικά με την ψήφο τους Captainwise στην Αττάλεια και στη διοργάνωση του Startup Turkey, ώστε να «εκπροσωπήσουν» την Ελλάδα μπροστά σε ένα διεθνές κοινό επενδυτών.

Πριν πιάσουμε τους Captainwise, την ιδέα τους και την πορεία τους, ανοίγουμε μία μικρή παρένθεση για τη διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης και το πως ελληνικές startups ξεκίνησαν να παρουσιάζονται και να διαγωνίζονται στην Τουρκία. Ο Μιχάλης Στάγκος, από τους Industry Distruptors – Game Changers, είχε δώσει πριν μερικούς μήνες ένα περίγραμμα από το βήμα του «DisruptStartupScaleUp» της πρώτης ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω του «DisruptStartupScaleUp Founders Bootcamp». Ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων που απευθύνεται σε startups από την Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον τεχνολογικό επιταχυντή στην Κωνσταντινούπολη Fit Startup Factory και τη στήριξη του Özyeğin University, ενός από τα πλέον ισχυρά ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη: Ξεκίνησε η «απόβαση» των ελληνικών startup στην Τουρκία

Υπήρξε πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες startups να συμμετέχουν. Από το σύνολο των τριάντα και πλέον, επιλέχθηκαν δέκα οι οποίες παρακολούθησαν ένα εντατικό workshop στην Αθήνα από το Fit Startup Factory και τον İhsan Elgin, διευθυντή στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Özyeğin, που αποτελεί την «ψυχή» του εγχειρήματος από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι ο άνθρωπος που το πρωί της Δευτέρας φρόντισε να είναι εκεί όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές και τουρκικά media για να ακούσουν τις ιδέες των ομάδων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τη χώρα μας εκπροσώπησαν εκτός από τους Captainwise, το PoSEAdon και η Sponsor Boat. Και οι τρεις ομάδες δήλωσαν ικανοποιημένες από την εμπειρία καθώς κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να έχουν συζητήσεις τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όσο και την Τρίτη μέσω προκαθορισμένων ραντεβού.

Διαβάστε ακόμη: Startups: Ελλάς – Τουρκία συμμαχία!

Πίσω όμως στους Captainwise ή αλλιώς τους Ανδρέα Καρούτζο, Αλέξανδρο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Σχίζα και Χρήστο Χατζηαποστολάκη. Η ιδέα τους που έγινε πράξη μέσω του captainwise.com, έχει να κάνει με ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της επιλογής ενός τουριστικού πακέτου.

 

Εδώ προτεύων ρόλο παίζει το μπάτζετ. Με βάση τα χρήματα που διαθέτεις και τις ημερομηνίες που επιθυμείς να ταξιδέψεις, σου εμφανίζονται οι επιλογές που έχεις για αεροπορική πτήση και διαμονή, και πιστέψτε με είναι εκατοντάδες.Όπως εξηγεί ο Ανδρέας, «το μότο μας είναι: δες πόσο μακριά μπορείς να πας με τα χρήματα που διαθέτεις!».

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Χρήστο Χατζηαποστολάκη το καλοκαίρι του 2012, οποίος στην προσπάθεια του να οργανώσει τις διακοπές του αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα, το οποίο στην πορεία ανακάλυψε πως είχαν και άλλοι γύρω του. Μαζί με τον συμφοιτητή του Δημήτρη Σχίζα αποφάσισαν να ξεκινήσουν να το οργανώνουν ως προγραμματιστές. Στην ομάδα μπήκε σύντομα ο Ανδρέας Καρούτζος, ο οποίος ανέλαβε το οπτικό κομμάτι του site που αρχικά ονομάζοταν periplous. Αντιμετώπιζε, ωστόσο, πρόβληματα αναγνώρισης και γραφής από τη διεθνή αγορά και έτσι στην πορεία το site «ξαναβαφτίστηκε».

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του captainwise -όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Αργυρόπουλος, ο οποίος προστέθηκε πρόσφατα στην ομάδα και «τρέχει» το κομμάτι του marketing- είναι ότι «με τον τρόπο αυτό γλυτώνεις σημαντικό χρόνο και χρήμα. Συνήθως οι περισσότεροι ξεκινούν έχοντας κατά νου έναν προορισμό. Αν δουν ότι ξεφεύγει από το μπάτζετ που διαθέτουν ψάχνουν εναλλακτικές, μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μέρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι τιμές των εισητηρίων και των ξενοδοχείων μπορεί να έχουν ανέβει. Με το Captainwise έχεις σαφή εικόνα και μπορείς άμεσα να ‘κλείσεις’ το πακέτο σου».

Το site captainwise.com έχει «ανέβει» δοκιμαστικά εδώ και ένα μήνα περίπου, περισσότερο για να δουν οι δημιουργοί του αντιδράσεις, όμως κατάφερε να έχει και τους πρώτους χρήστες του. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο, ο πρώτος πελάτης έκλεισε ένα πενθήμερο ταξείδι για Βρυξέλλες. Από το feedback που λαμβάνουν βλέπουν ότι οι περισσότεροι εντυπωσιάζονται από το πόσο μακριά μπορούν να ταξειδέψουν με τα χρήματα που διαθέτουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο αίμα της τουριστικής Βιομηχανίας

Με τη συζήτηση και έχοντας αναιρέσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική εικόνα, ρίχνω στο τραπέζι το θέμα της ηλικίας και το κατά πόσο η νεαρή ηλικία είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για είσοδο στην επιχειρηματική κοινότητα. Ο Αλέξανδρος θεωρεί ότι η ηλικία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο η πρόταση την οποία καταθέτεις και πόσο μπορείς να την υποστηρίξεις. Ο Ανδρέας έρχεται να προσθέσει ότι η ηλικία έχει και τα θετικά της, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν οικογενειακές ή αλλές υποχρεώσεις, όποτε δίνεις όλη σου την ενέργεια σου σε αυτό που κάνεις.

Οι ίδιοι πάντως βλέπουν τους εαυτούς και τη δουλειά τους να αλλάζει μέρα με την ημέρα χάρη στους ανθρώπους που αποφάσισαν να τους στηρίξουν. Ο Ανδρέας φέρνει στον νου του τις πρώτες ημέρες που οι αρχικοί τρεις βρίσκονταν στο δωμάτιο του στο πατρικό του και αργότερα σε καφετέριες για να μπορέσουν να κάνουν πράξη τη ιδέα τους.

«Όταν αποφασίσαμε να βγούμε στην αγορά, είχαμε δημιουργήσει, όπως το λέμε σήμερα κοροϊδευτικά, έναν Φρανκενστάιν, πολλά μικρά κομμάτια ασύνδετα μεταξύ τους. Ο Δημήτρης Καλαβρός και ο Γιάννης Σκλάβος ήταν οι πρώτοι άνθρωποι στους οποίους το παρουσιάσαμε και πραγματικά, άλλαξαν πολύ τον τρόπο που σκεφτόμασταν και έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που εμείς δεν μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε. Προερχόμενοι από Πολυτεχνείο και Γραφιστικές Τέχνες δεν είχαμε καμία ιδέα για επιχειρηματική δομή. Μας πρόσφεραν δωρεάν χώρο στο found.ation, στήριξη, γνώση και επαφές που υπήρξαν καταλυτικές για την περαιτέρω εξέλιξη μας».

Διαβάστε ακόμη: Οι νικητές που «αναστάτωσαν» το «Disrupt, Startup, ScaleUP»

Αυτό οδήγησε στο να πάρει το captainwise τη σημερινή του μορφή, να μπορέσει να έχει την πρώτη του χρηματοδότηση (60.000 ευρώ) από το PJ Tech Catalyst Fund, και να «μπει» στο IQbility, αλλά και να κατεβάσουν μέσω των Industry Distruptors – Game Changers την υποψηφιότητα που τους οδηγεί αύριο στην Αττάλεια.

Λίγο πριν αφήσουν πίσω την Κωνσταντινούπολη, και αφού μας ζήτησαν να ευχαριστήσουν και δημόσια μέσω του δημοσιεύματος όλους αυτούς που τους βοήθησαν, προτρέπουν και όσα «παιδιά» της ηλικία τους έχουν ιδέες που τις πιστεύουν και θεωρούν ότι μπορεί να προχωρήσουν, να μην φοβούνται και να κατευθύνονται στους ειδικούς, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να γίνει η ιδέα τους πράξη.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ανδρέας, «είναι μία εμπειρία που δεν μπορείς να την περιγράψεις. Βλέπεις τον εαυτό σου και την εταιρεία που έχεις δημιουργήσει σαν ομάδα να αλλάζει μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Μπορεί να χάνεις κάποια κομμάτια της νεανικής ζωής, αλλά η εμπειρία που λαμβάνεις, οι άνθρωποι που συνομιλείς, οι επαφές που κάνεις, οι δρόμοι που σου ανοίγονται δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό που πιθανόν χάνεις».

Από εμάς τίποτε άλλο παρά ευχές για επιτυχία και στην Αττάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Τα προγράμματα στήριξης νέων επιχειρήσεων στην Αθήνα