CEO και κολοσσοί της Γουόλ Στριτ προειδοποιούν: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν αν οι πολιτικοί δεν αυξήσουν την οροφή χρέους

CEO και κολοσσοί της Γουόλ Στριτ προειδοποιούν: Οι μετοχές θα καταρρεύσουν αν οι πολιτικοί δεν αυξήσουν την οροφή χρέους
The Sao Paulo Stock Exchange lost nearly 3,000 points on 28 January 2019, with the sharp drop in the shares of Vale and Bradespar. The two companies' common shares lost about 19% early in the trading session, reflecting the tragedy in Brumadinho (MG) on the first trading day after that. The opening bid for the two stocks lasted more than normal, but the decline of the Ibovespa was moderate, following the negative variation of the European stock exchanges. At 1:18 pm, the Ibovespa fell 2.63%, to 95,105 points. At the same time, the ON shares of Vale were down 22.48% (Photo by Cris Faga/NurPhoto) (Photo by Cris Faga / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε θρίλερ εξελίσσεται η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος.

Αφότου έφτασε το δημόσιο χρέος στο όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν άρχισε να χρησιμοποιεί «έκτακτα μέτρα» για να συνεχίσει η κυβέρνηση να λειτουργεί. Αλλά σε μια σειρά πρόσφατων συνεντεύξεων, η Γέλεν προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι για πάντα. Η ίδια λέει ότι η ημερομηνία Χ, η ημέρα που η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τα κεφάλαια για να λειτουργήσει, θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου και να φέρει μαζί της την οικονομική καταστροφή.

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, η πίεση προς τους πολιτικούς για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος είναι έντονη. Διάσημοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή του Χάρβαρντ Τζέισον Φέρμαν, έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την περιττή οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί το «μπρα-ντε-φερ» στην Ουάσινγκτον λόγω του ανώτατου ορίου χρέους. Και αξιοσέβαστοι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον, ο οποίος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι όλη η συζήτηση σχετικά με το όριο του χρέους είναι «lose-lose για τις αγορές». Οι οικονομικοί διευθυντές σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται ακόμη και για έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα, μια ομάδα από περισσότερους από 140 διευθύνοντες συμβούλους και κολοσσούς της Γουόλ Στριτ -μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Macy’s, Τζεφ Τζενέτ, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, και ο Χένρι Κράβις, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας KKR- ενώθηκαν για να επιπλήξουν τους πολιτικούς για την αδυναμία τους να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.

«Γράφουμε για να τονίσουμε τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας αποτυχίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», έγραψε η ομάδα σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν και το Κογκρέσο την Τρίτη.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι ηγέτες της Γουόλ Στριτ σημείωσαν ότι το 2011, όταν χρειάστηκε να περάσουν δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία Χ της κυβέρνησης για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, το χρηματιστήριο βυθίστηκε κατά 17%. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s που παρουσιάζονται στην επιστολή, η κρίση προκάλεσε αύξηση της ανεργίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και οικονομική συρρίκνωση 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξήγησαν ότι αυτές οι τρομερές επιπτώσεις «συνέβησαν χωρίς πραγματική χρεοκοπία» και ότι αν οι ΗΠΑ πραγματικά έφταναν στην ημερομηνία Χ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χρεοκοπίες τραπεζών μετά την πρόσφατη αστάθεια του κλάδου και «να απειλήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώσει τους άλλους λογαριασμούς της, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πληρωμών προς τους δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί», προσθέτουν. «Προτρέπουμε έντονα να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία, ώστε η χώρα να μπορέσει να αποτρέψει αυτό το δυνητικά καταστροφικό σενάριο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: