CEO της Accenture: Πέντε κανόνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εν μέσω του COVID-19

CEO της Accenture: Πέντε κανόνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό εν μέσω του COVID-19
Η έρευνα της Accenture που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2019 μέτρησε τις διαφορές στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, το βάθος και τη διείσδυση της ψηφιακής κουλτούρας και διαπίστωσε ότι το 10% («ηγέτες») των εταιρειών στην κορυφή της λίστας αυξάνουν τα έσοδά τους με διπλάσιο ποσοστό από το 25% («υστερούσες») εκείνων που βρίσκονται χαμηλά.

της Julie Sweet

Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, η κρίση του COVID-19 διεύρυνε το χάσμα απόδοσης μεταξύ των οργανισμών που επένδυσαν στην τεχνολογική καινοτομία σε κλίμακα πριν από την πανδημία και εκείνων που δεν το έκαναν. Η πρόκληση τώρα είναι πώς να επιταχυνθεί αυτό το είδος ψηφιακής αλλαγής κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, ακόμα κι αν πολλοί μένουν πίσω. Για να αντέξουν και να επικρατήσουν οι εταιρείες όλων των μεγεθών σε όλους τους κλάδους θα πρέπει να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική και νοοτροπία.

Η έρευνα της Accenture που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2019 μέτρησε τις διαφορές στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, το βάθος και τη διείσδυση της ψηφιακής κουλτούρας και διαπίστωσε ότι το 10% («ηγέτες») των εταιρειών στην κορυφή της λίστας αυξάνουν τα έσοδά τους με διπλάσιο ποσοστό από το 25% («υστερούσες») εκείνων που βρίσκονται χαμηλά. Οι προσεγγίσεις και οι μέθοδοι των δύο ομάδων είναι δραματικά διαφορετικές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες-ηγέτες έχουν υιοθετήσει αυτοματοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη πέντε φορές γρηγορότερα από τις υστερούσες, και έχουν θέσει σε εφαρμογή στρατηγικές που τους δίνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των δεδομένων τους. Το ίδιο μοτίβο ισχύει και σε άλλες τεχνολογίες.

Τα ισχυρά ψηφιακά θεμέλια βοηθούν ήδη τις εταιρείες-ηγέτες να προσαρμοστούν γρήγορα στην κρίση. Μια εταιρεία παγκόσμιου λιανικού εμπορίου που επενδύει εδώ και χρόνια σε πραγματικές πωλήσεις και παράδοση σε όλα τα μέρη είχε ήδη προσφέρει υπηρεσίες παραλαβής στα 100 καταστήματά της. Όταν αναγκάστηκε να κλείσει τα φυσικά καταστήματά λόγω του COVID-19, σε μόλις 48 ώρες μπόρεσε να διευρύνει τις υπηρεσίες της στα 1.400 καταστήματά της διατηρώντας παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της. Εντωμεταξύ, πολλοί από τους ανταγωνιστές της δυσκολεύτηκαν να ενισχύσουν τα διαδικτυακά τους κανάλια.

Για να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό, οι CEO πρέπει να επανεξετάσουν τον μετασχηματισμό και να ακολουθήσουν ένα νέο σύνολο κανόνων. Ιδού πέντε από τους σημαντικότερους:

Γρήγορη μετάβαση στο cloud. Οι ηγέτες πρέπει να χτίσουν έναν ψηφιακό πυρήνα και να τον επεκτείνουν γρήγορα στην επιχείρησή τους. Και αυτό είναι δυνατό μόνο με ένα ισχυρό θεμέλιο στο cloud, το οποίο παρέχει την καινοτομία, την αποδοτικότητα και τα πλεονεκτήματα του ταλέντου για να γίνονται τα πράγματα διαφορετικά και γρήγορα.

Δημιουργήστε την ψηφιακή σας «Ομάδα Αριστείας». Όλες οι εταιρείες πρέπει πλέον να είναι άριστα εξοικειωμένες με το ψηφιακό τοπίο για να προσφέρουν τις πρώτης τάξεως εμπειρίες που περιμένουν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι.

Γίνετε μαθητής. Οι οργανισμοί πρέπει να σκέφτονται πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Αντλήστε διδάγματα από τους πελάτες σας, τους υπαλλήλους σας και τους ηγέτες των δικών σας και άλλων κλάδων.

Προχωρήστε με «σταθερή» ταχύτητα. Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, οι οργανισμοί κινήθηκαν γρήγορα για να γίνουν πιο ψηφιακοί και να εργάζονται εξ αποστάσεως, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι λένε ότι «δεν θέλουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς». Δημιουργήστε λιτές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διακυβέρνησης, βελτιώστε τις διαδικασίες προμηθειών και εξελίξτε τη νοοτροπία σας για να υποστηρίξετε έναν νέο τρόπο εργασίας.

Δράστε με σκοπό. Η ταχύτητα σημαίνει ότι χρειάζεστε τους ανθρώπους σας μαζί σας. Ο σαφώς κατανοητός σκοπός εκ των προτέρων είναι απαραίτητος για τις προηγμένες τεχνικές διαχείρισης μεταβολών που αξιοποιούν τη δύναμη των υπαλλήλων για αλλαγή και ευελιξία.

Οι εταιρείες που κατανοούν τη μοναδική φύση αυτής της κρίσης και εφαρμόζουν αυτούς τους νέους κανόνες μετασχηματισμού έχουν την ευκαιρία να αναδυθούν ακόμα πιο δυνατές και να γίνουν οι ηγέτες του αύριο.