Χαμηλά o «πήχης» των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup

Χαμηλά o «πήχης» των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup
EPA/THIERRY MONASSE

Ενώ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, το σημερινό Eurogroup, φαινόταν ως ημερομηνία- ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγης, τα πράγματα έχουν αλλάξει.  

Με συγκρατημένες προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα (μεταξύ άλλων θεμάτων) συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Και αυτό γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (με συνέντευξή του στη «Realnews»).

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει -όπως από χθες είχε σημειώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ του- είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Καθώς όμως το δημοσιονομικό μίγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων. Πολύ χαρακτηριστική, επ’ αυτού, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι το ΔΝΤ «διατύπωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».