Χάμπερμας: Η Ελλάδα θυμίζει Βαϊμάρη πριν τον φασισμό

Χάμπερμας: Η Ελλάδα θυμίζει Βαϊμάρη πριν τον φασισμό

H αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, είναι το κλειδί της λύσης των προβλημάτων για τον Γερμανό φιλόσοφο.

Tις συνθήκες των τελευταίων ετών της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό, θυμίζει στον Γιούργκεν Χάμπερμας η τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδος, είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων» αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο διεθνούς φήμης Γερμανός φιλόσοφος λίγες μέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (4-10 Αυγούστου).

«Μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό» τονίζει και συμπληρώνει: «στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο».

Ο κύριος Χάμπερμας καταλογίζει ευθύνες στην γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την «πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές» και σημειώνει ότι «Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ