Χάνει τους Γάλλους ο Μακρόν

Πτώση πέντε ολόκληρων μονάδων για τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου σε ένα μήνα. Σφοδρό πολιτικό χτύπημα από τα «κίτρινα γιλέκα».

 

Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν (27%) υποχώρησε κατά πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα, για να φθάσει στο χαμηλότερό της επίπεδο αφότου άρχισε η πενταετία του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Έπειτα από τον μήνα της κρίσης των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων», η δημοτικότητα του αρχηγού του γαλλικού Κράτους συνέχισε τη σχεδόν αδιάλειπτη φθίνουσα πορεία της που άρχισε τον Μάιο και πλέον το 73% (+5) των Γάλλων που ερωτήθηκαν εκφράζει αρνητική άποψη για τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Odoxa.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (-4), στην Ανυπότακτη Γαλλία (-11), αλλά ακόμη και στο δικό του κόμμα, το LREM (-3), όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, του εβδομαδιαίου περιοδικού L’Expressκαι της περιφερειακής εφημερίδας La Presse.

Θεωρείται εξάλλου πάντα ο «πρόεδρος των πλουσίων» από το 74% του δείγματος (+3), ενώ πλέον μόλις το 33% (-16) λέει πως πιστεύει ότι είναι «επαρκής», ενώ το 67% έχει την αντίθετη άποψη.

Στην ελεύθερη πτώση του τον συντροφεύει ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ: το 31% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό πρωθυπουργό», ενώ το 68% (+5) εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Ερωτηθέντες για την «οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα που ανήγγειλε πρόσφατα ο αρχηγός του Κράτους στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: για το 47%, πρόκειται για ένα «σημείο καμπής της πενταετίας», αλλά το 53% εκφράζει αντίθετη γνώμη.

Βασική ωφελημένη αυτής της περιόδου είναι η Μαρίν Λεπέν (άκρα δεξιά), που ανέβηκε έξι μονάδες μέσα σε έναν μήνα, εξασφαλίζει 29% θετικές γνώμες και πλέον συγκαταλέγεται στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%, -3) και τον Αλέν Ζιπέ, τον δήμαρχο του Μπορντό (35%, +1).

Η δημοσκόπηση της Οντοξά διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου τη 13η και τη 14η Δεκεμβρίου σε δείγμα 990 προσώπων 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται από τη 1,4 ως τις 3,1 μονάδες.

Τετ α τετ με τα Κίτρινα Γιλέκα για την εκτόνωση της κρίσης

Αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημειώνει ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, θα χαράξει σήμερα το πλαίσιο της «μεγάλης εθνικής διαβούλευσης» που υποσχέθηκε στα «κίτρινα γιλέκα», για να δώσει ένα τέλος στην χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές τους διεκδικήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) με πολλά μέλη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, προκειμένου, όπως εξήγησε χθες, να «οριστικοποιηθούν και να αποσαφηνιστούν» οι κανόνες αυτής της εθνικής δημόσιας συζήτησης και να τους ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Γι’αυτόν τον λόγο ανέτρεψε το πρόγραμμά του, ματαιώνοντας ταξίδι του στο Μπιαρίτς για την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της G7 όπου θα εκφωνούσε και ομιλία για τις διπλωματικές προτεραιότητες της Γαλλίας για το 2019.

Οι λεπτομέρειες της «μεγάλης διαβούλευσης» παραμένουν προς το παρόν ασαφείς. Η δημόσια αυτή συζήτηση, την οποία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του της 10ης Δεκεμβρίου, την επομένη της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια, θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου σε όλη τη Γαλλία.

Η συζήτηση αυτή θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στους δημάρχους, οι οποίοι παρουσιάζονται από την εξουσία ως οι αιρετοί που βρίσκονται πιο κοντά στα κοινωνικά αιτήματα των Γάλλων, και θα περιλάβει πολλά τοπικά ραντεβού.

Τέσσερα μεγάλα θέματα (οικολογική μετάβαση, φορολογία, οργάνωση του κράτους, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών) έχουν οριστεί για τις συνομιλίες αυτές κατά τις οποίες μπορεί να θιγεί και το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο μια διεκδίκηση έχει σαφώς κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων»: το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ή λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει κατ’αρχήν υπέρ του δημοψηφίσματος αυτού, αλλά «όχι υπό οποιουσδήποτε όρους».

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) με «το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και των ιδιωτικών» για να τους κινητοποιήσει υπέρ της αγοραστικής δύναμης.

Πρόκειται για την τρίτη τέτοιου είδους συνάντηση που θα έχει έπειτα από αυτές που είχε με στελέχη των τραπεζών στις 11 Δεκεμβρίου και με στελέχη των επιχειρήσεων την επομένη. Η κυβέρνηση τους ζητεί «μια συγκεκριμένη προσπάθεια» που να συμπληρώνει τα μέτρα που θα υλοποιήσει με στόχο να αντιμετωπιστεί η πιο σοβαρή κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει από τότε που άρχισε την πενταετή θητεία της.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο περιλαμβάνει καθαρή αύξηση 100 ευρώ για τους μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό, απαλλαγή των υπερωριακών αμοιβών από την φορολογία, εξαίρεση των συνταξιούχων που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αποτιμώνται από την πρωθυπουργία σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος του φόρου στα καύσιμα. Βάσει του σχεδίου αυτού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν ως σχέδιο νόμου την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, προτού περάσουν την Πέμπτη από την Εθνοσυνέλευση και την Παρασκευή από την Γερουσία με στόχο να μπορέσουν να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου.

Για να ανταποκριθούν στην επείγουσα αυτή ανάγκη, η κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά σώματα θέλουν να επιταχύνουν τις κοινοβουλευτικές εργασίες προκειμένου να αποφύγουν την συνέχισή τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Πολλά σημεία σε δρόμους που είχαν καταλάβει τα «κίτρινα γιλέκα» άρχισαν χθες να εκκενώνονται και αυτό θα συνεχιστεί, δήλωσε την ίδια ώρα αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ. Ωστόσο οι απειλές αυτές για εκκένωση δεν λυγίζουν ορισμένους διαδηλωτές, όπως αυτοί που έχουν καταλάβει έναν κόμβο στο Μπορντό, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί. «Εδώ θα περάσουμε Χριστούγεννα», είπε ένας από αυτούς.