Χαρ. Γώγος: Δεν αποκλείεται να επικρατήσει η μετάλλαξη Μu

Χαρ. Γώγος: Δεν αποκλείεται να επικρατήσει η μετάλλαξη Μu
epa09411212 Medical staffs wear full protective suits prepare at the I.C.U coronavirus Covid-19 department at Ziv Hospital, in the northern city of Zefat, Israel, 12 August 2021. Israel launched a campaign to offer a third Covid-19 vaccine dose for people over 60 who received a second shot at least five months ago after infections were reportedly increasing in the country. According to reports, the number of infections in Israel rose above 6,000 per day. And over 400 patients are hospitalized in critical condition. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε ότι τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας.

Η νέα μετάλλαξη Mu, η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, είναι πιθανό να επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε ότι τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,στην Ελλάδα καταγράφηκαν έξι κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι εισαγόμενα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ. «Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες μεταλλάξεις οφείλονται στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υποστηρίζοντας πως «θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί».

«Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», τόνισε αναφέροντας πως αν και το ποσοστό εξάπλωσης της νέα μετάλλαξης είναι πολύ χαμηλό παγκοσμίως, υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες επικρατεί.

Πρόκειται για την Κολομβία και το Εκουαδόρ, οι οποίες άλλωστε είναι και οι δύο χώρες στις οποίες πρωτοεμφανίστηκε η νέα μετάλλαξη. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», είπε ο κ. Γώγος τονίζοντας πως δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά ότι είναι καλυμμένοι με το εμβόλιο για τη νέα μετάλλαξη.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γώγος ανέφερε πως η νέα μετάλλαξη ενδέχεται επίσης να εκλείψει γρήγορα ενώ σχολιάζοντας την εξέλιξη πανδημίας υποστήριξε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση την οποία θα «στιγματίσει» η επιστροφή των εκδρομέων και η μεταφορά του ιού από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα.