Το «χαράτσι» επιστρέφει για σχεδόν 1 εκατομμύριο καταναλωτές

Το «χαράτσι» επιστρέφει για σχεδόν 1 εκατομμύριο καταναλωτές

Ο λογαριασμός αφορά τους φορολογούμενους που το άφησαν απλήρωτο το 2013 και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ.

Το «φάντασμα» του Ενιαίου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το γνωστό σε όλους «χαράτσι», θα βρουν σύντομα ξανά μπροστά τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, παρότι αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα βεβαιώσει έως το τέλος του έτους οφειλές για το τέλος ακινήτων του 2013 που δεν πληρώθηκε στην ώρα του έως το περασμένο καλοκαίρι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ως ανεξόφλητο μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Τώρα η ΓΓΔΕ θα ζητήσει για μία ακόμη φορά από τους φορολογούμενους αυτούς να πληρώσουν το χαράτσι, εφάπαξ ή εντάσσοντας το στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς το ΕΕΤΑ εκτιμάται πως παρέμεινε απλήρωτο ολικών ή μερικώς για περίπου ένα στα πέντε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Όσοι με τη δεύτερη ευκαιρία, δεν το εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν το χρέος τους, από το νέο έτος θα έρθουν αντιμέτωποι με το κίνδυνο κατασχέσεων.

Στο μεσοδιάστημα πάντως, έχουν γλιτώσει όλες τις προσαυξήσεις. Όσο η ΓΓΔΕ καθυστερεί τη βεβαίωση της οφειλής στις ΔΟΥ το χρέος δεν εμφανίζεται πουθενά στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογούμενων στο taxisnet.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μάλιστα, οι οποίοι δεν έδωσαν σημασία στις προειδοποιήσεις της ΔΕΗ, θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει το τέλος ακινήτων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ