Χαρδούβελης: «Δεν παίρνουμε διαζύγιο από το ΔΝΤ, αλλάζουμε σχέση»

Χαρδούβελης: «Δεν παίρνουμε διαζύγιο από το ΔΝΤ, αλλάζουμε σχέση»

«Το Ταμείο θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής , χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα».

Για την αλλαγή σχέσης της χώρας με το ΔΝΤ, την άνοδο των σπρεντς, τις «άριστες», όπως τις χαρακτηρίζει σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και φίλο του, Γιάννη Στουρνάρα, την εκτίμησή του για την διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και πολλά άλλα μιλά σήμερα στην εφημερίδα Real News o υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Για το ΔΝΤ ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει: «Δεν πρόκειται για διαζύγιο. Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής , χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα». Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο».

«Δεν έχω σταματήσει να ζητώ συναίνεση στα μεγάλα θέματα» λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός οικονομικών και στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο , με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει: Βρισκόμαστε σ΄ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας. Η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο, απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες , όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια». εξηγεί.

Για τα σπρεντς:«ανέβηκαν παντού και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι ευρωπαϊκοί , αλλά και ελληνικοί. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποια θα θα είναι η μελλοντική μας σχέση με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας. Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη . Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν.»

Ουσιαστική , αποτελεσματική και εξαιρετική χαρακτηρίζει τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο για εκείνη με τον Γιάννη Στουρνάρα λέει:«είναι πολύ παλαιά και σταθερή. Εκτιμώ την προσπάθεια που έκανε για να μην εκτροχιαστεί δημοσιονομικά η χώρα. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί , ώστε μαζί με τους δημοσιονομικούς στόχους να πετύχουμε και κάτι παραπάνω.Να βελτιώσουμε μαζί τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων».