Chivas Venture: Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Chivas Venture: Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική επιχειρηματικότητα
Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου  μιλά για τη σημασία του κοινωνικού επιχειρείν και αποκαλύπτει τα στοιχεία που φέρνουν τις startups πιο κοντά στο 1.000.000 δολάρια.

Αν είσαι άνω των 21 ετών, έχεις την επιχειρηματικότητα στο αίμα σου, πιστεύεις στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, αλλά και στο κοινωνικό αποτύπωμα του επιχειρείν, τότε η συμμετοχή στο Chivas Venture αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα δυναμικό ξεκίνημα και μια θέση στο μεγάλο τελικό ο οποίος μπορεί να προσφέρει μερίδιο χρηματοδότησης από $1.000.000.

Από το 2016, έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό τρεις Έλληνες κοινωνικοί επιχειρηματίες που ξεχώρισαν ανάμεσα από 125 συμμετοχές, με τις επιχειρήσεις τους να είναι εμπορικές και παράλληλα να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Πέραν της χρηματοδότησης για την επιχείρησή τους, επωφελήθηκαν από business coaching, παγκόσμια αναγνώριση και δημοσιότητα, όπως επίσης και δικτύωση στο παγκόσμιο οικοσύστημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Αντιλαμβανόμενο την ανάγκη για δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων που εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, το Chivas έχει λανσάρει το διαγωνισμό Chivas Venture από το 2014. Πρόκειται για μια παγκόσμια πλατφόρμα υποστήριξης επιχειρηματιών που στόχο έχουν την επίλυση παγκόσμιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, προσφέροντάς τους συνολική χρηματοδότηση $1 εκατ. καθώς και καθοδήγηση από παγκόσμιους experts.

Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία 5 χρόνια, στο Chivas Venture έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις και έχουν υποστηριχθεί 120 από αυτές με χρηματοδότηση και καθοδήγηση. Μεταξύ των οποίων, επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν απορρίμματα από πλαστικό για κατασκευή σπιτιών, επιχειρήσεις που δημιουργούν ρούχα από κοπριά ζώων, επιχειρήσεις που καταπολεμούν τον διαβήτη χρησιμοποιώντας γεωργικά απόβλητα και επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειά σε άστεγους μέσω του καφέ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέσα από τη δράση τους έχουν επωφεληθεί πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι σε 50 χώρες και 6 ηπείρους.

Μεγαλύτερος ανταγωνισμός – «Φρέσκες», καινοτόμες ιδέες

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν θα έχουμε ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τόσο σε σχέση με τον ελληνικό τελικό, όσο και αναφορικά με τη διαδικασία η οποία θα προετοιμάσει τους τοπικούς νικητές για το παγκόσμιο τελικό τον ερχόμενο Μάιο του 2020. Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου,  Co-Founder & General Partner στο Velocity.Partners και από φέτος στρατηγικός συνεργάτης του Chivas Venture στην Ελλάδα, αυτή τη χρονιά ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, η ποιότητα των προτάσεων αναμένεται να είναι καλύτερη και φυσικά ο ανταγωνισμός θα «χτυπήσει κόκκινο». Πρόκειται άλλωστε για την έκτη φορά που λανσάρει ο διαγωνισμός παγκοσμίως και η τέταρτη για την Ελλάδα, κάτι που συμπίπτει με το αυξανόμενο ενδιαφέρον και κινητικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών στον ευρύτερο χώρο του κοινωνικού επιχειρείν.

Σίγουρα το μεγαλύτερο δέλεαρ για τη συμμετοχή μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι η χρηματοδότηση και η έκθεση στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό! Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον παγκόσμιο τελικό οι επιχειρηματίες παρακολουθούν ένα στοχευμένο και ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης (Acceleration Program) πέντε ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται εκπαίδευση σε σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς, όπως marketing, hiring, business planning και financing/ fundraising.

Αλήθεια, υπάρχουν στο ελληνικό startup οικοσύστημα εταιρείες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το πολυπόθητο έπαθλο του $1 εκατ.; Πόσο δυνατές και ανταγωνιστικές είναι οι ελληνικές υποψηφιότητες; Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου δηλώνει αισιόδοξος τονίζοντας πως η διεκδίκηση της πρώτης θέσης είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, με δεδομένη την ωριμότητα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια επενδυτικές προτάσεις και νέα ventures από τη χώρα μας.

«Οι επιχειρηματίες παρουσιάζονται καλύτερα προετοιμασμένοι αλλά και διαβασμένοι για το τι αναζητούν πιθανοί κοινωνικοί επενδυτές και συνεργάτες. Το ενδιαφέρον με το κοινωνικό επιχειρείν είναι ότι υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι η επιχείρηση τους είναι κοινωνική, δηλαδή ότι έχουν  έναν έμμεσο αλλά  υπαρκτό και μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου και εξηγεί πως ο κοινωνικός αντίκτυπος μιας επιχείρησης προφανώς μπορεί να είναι άμεσος, όπως μέσα από την δημιουργία θέσεων εργασίας για ειδικές κοινωνικές ομάδες, αλλά και έμμεσος – εάν για παράδειγμα μια εταιρεία παράγει το προϊόν της και το διανέμει με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και την κοινωνία.

Σε ποια στοιχεία εστιάζει η κριτική επιτροπή

Για να κεντρίσει μια startup το ενδιαφέρον των κριτών και να διεκδικήσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, οι φιναλίστ απαιτείται να έχουν συγκεκριμένα όπλα στη «φαρέτρα» τους. Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου αποκαλύπτει πως η κριτική επιτροπή θα βασίσει την αξιολόγησή της σε τρεις άξονες: στην ομάδα, στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και φυσικά στο κοινωνικό της αποτύπωμα.

«Σε σχέση με την ομάδα, η κριτική επιτροπή θα προσπαθήσει να καταλάβει την συμπληρωματικότητα που φέρνουν οι ιδρυτές, τη γνώση και την εμπειρία, από την επαγγελματική τους πορεία, μέχρι τώρα, και πώς αυτή θα τους βοηθήσει στη νέα τους εταιρεία. Εξίσου σημαντικό ρόλο θα παίξει και το εάν έχουν ήδη πλήρη απασχόληση στο project το οποίο παρουσιάζουν» επισημαίνει.

Σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία, είναι σημαντικό η ομάδα να παρουσιάσει με σαφήνεια πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότη του διαγωνισμού, είτε για να φέρει το προϊόν στην αγορά (use of funds), είτε σε περιπτώσεις που το προϊόν είναι στην αγορά, να αυξήσει τα μεγέθη της με ανάπτυξη νέων αγορών ή και προϊόντων. Τέλος είναι εξίσου πολύ σημαντικό η ομάδα να αναδείξει και την κοινωνική αξία που, άμεσα ή έμμεσα, φέρνει με την όλη δραστηριοποίηση της.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι trend ή μονόδρομος;

Μπορεί η Ελλάδα να καλείται να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την κοινωνική επιχειρηματικότητα, όμως, όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την ανάδειξη της σημασίας του κοινωνικού πρόσημού στο επιχειρείν προκειμένου να γίνει αντιληπτό στην κοινωνία ποιο είναι αυτό το διαφορετικό μοντέλο, που συνδέει την επιχειρηματική δραστηριότητα με το κοινωνικό αποτύπωμα αλλά και να αναδειχτούν τα πρώτα πετυχημένα παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας.

«Το σημείο στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται ακόμα πιο πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης. Η πρόσβαση δηλαδή σε εξειδικευμένα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για κοινωνικές επιχειρήσεις (Social Venture Capital). Είμαι αισιόδοξος, ωστόσο, ότι είναι δεδομένο το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν και τα πρώτα τέτοιου είδους επενδυτικά σχήματα στη χώρα μας» υπογραμμίζει.

Σε εκείνους δε που ισχυρίζονται ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι φαινόμενο των καιρών, μια μόδα που θα περάσει δίνοντας τη θέση της σε κάτι άλλο, ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου απαντά πως δεν είναι «πυροτέχνημα», αλλά βασικό συστατικό του DNA των επιχειρήσεων που δεν στοχεύουν απλά στη βιωσιμότητά τους, αλλά στην εξέλιξή τους.

«Θεωρώ ότι όσο περνούν τα χρόνια, ενισχύεται η αίσθηση ότι η δημιουργία κοινωνικού αποτυπώματος ως μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας για έναν οργανισμό θα είναι βασικό χαρακτηριστικό για το βιώσιμο επιχειρείν. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε πολύ μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό όπως η Patagonia, η Ben&Jerry’s και η NESTLE να εξελίσσονται σε BCorporations , δηλαδή σε οργανισμούς οι οποίοι επιβεβαιωμένα ακολουθούν διαδικασίες που συνάδουν με το κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον και τη διαφάνεια, με στόχο να ισορροπούν μεταξύ κέρδους και κοινωνικού σκοπού» καταλήγει.