Χωρίς διάθεση σύγκρουσης ο Τραμπ: Τί ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν

Χωρίς διάθεση σύγκρουσης ο Τραμπ: Τί ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν
«Παράθυρο» αποφυγής κυρώσεων προς την Τουρκία για τους S-400.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εξαγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι «ένα πρόβλημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το ζήτημα με την Τουρκία «είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό». Επισήμανε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Το εξετάζουμε», απάντησε, μάλιστα όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την επιβολή κυρώσεων.

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

«Είναι μια περίπλοκη κατάσταση επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Δεν του είχε επιτραπεί από την κυβέρνηση του Ομπάμα να τους αγοράσει μέχρι να κάνει μια συμφωνία για την αγορά άλλων πυραύλων. Γι ‘αυτό αγοράζει το άλλο σύστημα και στη συνέχεια ξαφνικά λένε καλά, μπορείτε τώρα να αγοράσετε το σύστημά μας. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε φίλο του τον κ. Ερντογάν. «Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω έρθει κοντά από πολλές απόψεις», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνάντησή τους θα τεθούν επι τάπητος ζητήματα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως ανέφερε, αναμένει ότι θα «τετραπλασιαστούν».

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.