Χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες η δεκαετής ισχύς των διαβατηρίων

Χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες η δεκαετής ισχύς των διαβατηρίων
Photo: pixabay.com
Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την καταβολή περίπου 4,4 ευρώ χαρτόσημο για κάθε πρόσθετο χρόνο.

“Οι πολίτες, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, θα έχουν νέα διαβατήρια δεκαετούς διάρκειας. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης και έχει πάρει έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την καταβολή περίπου 4,4 ευρώ χαρτόσημο για κάθε πρόσθετο χρόνο. Αυτή η οικονομική επιβάρυνση δεν θα ισχύσει για την επιπλέον διάρκεια», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “ALPHA 989″.

Αναφερόμενος αμέσως μετά στην νέα ψηφιακή εφαρμογή- wallet.gov.gr, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, σημείωσε:«Είναι μεγάλη ευκολία να έχεις στο κινητό σου την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης. Είναι ευκολία και για τους αστυνομικούς, όταν κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Επομένως, με αυτήν την ψηφιακή μεταβολή, που έρχεται σε συνέχεια εκατοντάδων άλλων σημαντικών ψηφιακών εφαρμογών στα τρία χρόνια αυτής της κυβέρνησης, έχει γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης στη ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους».

Όσον αφορά στην ευρύτερη πολιτική συναίνεση με την οποία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση, τόνισε ο κ.Θεοδωρικάκος:”Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση υπερψήφισαν το νομοσχέδιο με το οποίο αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η Αστυνομική εκπαίδευση. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναβαθμίζεται στα πρότυπα των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθηγητές οι οποίοι θα εκλέγονται, με εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, με μεταπτυχιακές σπουδές και με τη δυνατότητα να μεταβληθεί η Σχολή σε ένα πολύ σημαντικό διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο για τις Αστυνομίες της περιοχής και να αναβαθμίσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Νότιο Ανατολική Μεσόγειο και στον τομέα της Ασφάλειας. Επίσης, αναβαθμίζονται το σύνολο των σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας με στόχο τη διαρκή επανεκπαίδευση, προκειμένου οι αστυνομικοί μας να έχουν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να είναι σε θέση να αποδίδουν το πιο σημαντικό έργο που έχουμε ανάγκη ως ελληνική κοινωνία, την ασφάλεια των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα».

Σχετικά με τον καίριο ρόλο της ΕΛΑΣ στις πυρκαγιές, υπογράμμισε ο υπουργός:”Στέλνουμε τις μέγιστες δυνατές Αστυνομικές δυνάμεις να συνδράμουν την πυροσβεστική, διότι με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει, η Ελληνική Αστυνομία έχει την εκτίμηση καθοριστικής συμβολής στην εκκένωση χωριών, γειτονιών, πόλεων, οικισμών όπου έχει δοθεί το σήμα της εκκένωσης του 112, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που έχουν εκκενωθεί. ‘Αρα η Αστυνομία έχει πολύ σοβαρό επιχειρησιακό ρόλο, στον οποίο έχει ανταποκριθεί πλήρως και με το παραπάνω όλο αυτό το χρονικό διάστημα και θα περίμενα αντί για κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση να πουν μπράβο και στους αστυνομικούς και στους πυροσβέστες. Δεν είναι ένα πεδίο οι πυρκαγιές για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική στην κυβέρνηση. Καλύτερα θα ήταν να είναι λίγο πιο μετρημένοι και ο νοών νοείτω. Δεν χρειάζεται τέτοιες μέρες να έχουμε κομματικές αντιπαραθέσεις”.

Ο κ.Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα υποκλοπής στο κινητό τηλέφωνο του, τονίζοντας:«Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει ενδελεχή έρευνα με βάση τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρουλάκη. Στην έρευνα πρέπει να συνδράμει το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών οι οποίες μπορεί να έχουν κάποια ,οποιαδήποτε αρμοδιότητα σε αυτές τις έρευνες. Πρέπει να το κάνουν χωρίς καμία αμφιβολία και προφανώς οφείλουμε όλοι να είμαστε με την ξεκάθαρη άποψη ότι το απόρρητο των επικοινωνιών θα πρέπει να είναι απολύτως διασφαλισμένο για τους πάντες. Εάν κάποιος μπορεί να αποδείξει το αντίθετο, θα πρέπει να το πράξει. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ότι είδα και από δηλώσεις άλλων στελεχών και ευρωβουλευτών έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες και γενικώς στην Ευρώπη υπάρχει μία συζήτηση η οποία αφορά το θέμα. Σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας επαναλαμβάνω η δικαιοσύνη είναι αυτονόητο ότι θα κάνει ενδελεχή έρευνα στην οποία οι κρατικές αρχές θα συνδράμουν. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάγεται η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία που αφορά τη σωφρονιστική πολιτική, τις φυλακές, τα κέντρα κράτησης, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση. Αυτό που σας είπα αφορά το σύνολο των υπηρεσιών, αλλά και την ΕΥΠ».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε, ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Είπε αναλυτικά:

“Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν όπως κατ’ επανάληψη έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της τετραετίας, είναι να τις κερδίσει με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό είναι μία ισχυρή προϋπόθεση σταθερότητας και κανονικής πορείας της Ελλάδας μπροστά. Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο. Είναι πάρα πολύς ο χρόνος μέχρι τότε. Τώρα έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες κυβερνητικό έργο σε δύσκολες συνθήκες λόγω της παγκόσμιας κρίσης, ενεργειακής, κρίσης ακριβείας, πόλεμος στην Ουκρανία και μία σειρά άλλες δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία και να προχωρήσει μπροστά η χώρα μας με ασφάλεια και ανάπτυξη».