Χρήμα που πετάει

Χρήμα που πετάει

Επιχειρηματίες, Κροίσοι, πολιτικοί, σταρ του σινεμά και της μουσικής βιομηχανίας...

Ταξιδεύουν συνεχώς για δουλειές και δεν έχουν καιρό για χάσιμο. Θέλουν να πετούν ακριβώς στο προορισμό που επιθυμούν, χωρίς ενοχλητικά connections και θορυβώδη τέρμιναλ. Για εκείνους που ακόμα και η First Class των αερογραμμών φαντάζει μικρή και γεμάτη κόσμο, το ιδιωτικό αεροσκάφος γίνεται σύμβολο δύναμης ή ακόμα και πανάκριβο παιχνίδι.

Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ – Boeing 767-200, Boeing 757, AlphaJet
Οι ιδρυτές της Google διέθεσαν 25 εκατ. δολάρια για την αγορά και τη διαμόρφωση του 767 (λέγεται ότι διαθέτει και αιώρες) και στη συνέχεια αγόρασαν ένα, μικρότερο, 757 για τις μετακινήσεις των στελεχών και ένα μαχητικό AlphaJet, πιθανότατα για το κέφι τους. Σταθμεύουν όλα στη γειτονική αεροπορική βάση Moffet της NASA, η οποία δεν δέχεται κανένα άλλο ιδιωτικό αεροσκάφος.

Μπιλ Γκέιτς – BD-700 Global Express
Περισσότερο επιχειρηματικό και καθόλου υπερβολικά πολυτελές, το τζετ, αξίας 40 εκατ. δολαρίων, του ιδιοκτήτη της Microsoft έχει άλλες αρετές: έχει εμβέλεια πάνω από 6.500 ναυτικά μίλια, γεγονός που του επιτρέπει να πετά non stop από τις ΗΠΑ σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Διαβάστε: Τα 10 καλύτερα αεροπορικά business lounges

Χάρισον Φορντ – Cessna 525B Citation
Μικρό, αλλά όχι και αμελητέο, το τζετ του ηθοποιού, το οποίο πιλοτάρει ο ίδιος, χρησιμοποιείται κυρίως για αναψυχή μια και ο ίδιος γυρίζει πια ελάχιστες ταινίες κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα – μόνο ο τελευταίος «Ιντιάνα Τζόουνς» του απέφερε 65 εκατ. δολάρια.

 Τζον Τραβόλτα – Boeing 707
Διάσημο όχι τόσο για το κόστος του (είναι σχετικά παλιό) ή για την πολυτέλειά του, αλλά για τη θέση πάρκινγκ που έχει ακριβώς δίπλα στο σαλόνι του σπιτιού του ηθοποιού στη Φλόριντα, το οποίο διαθέτει, φυσικά, διάδρομο προσγείωσης. Είναι βαμμένο στα παλιά χρώματα της αυστραλιανής Qantas, η οποία τον έχει ανακηρύξει επίτιμο χειριστή της.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς – Boeing 767-300
Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο εξωτερικό διακριτικό, το άσπρο-μπεζ αεροσκάφος λέγεται ότι είναι επενδεδυμένο με ξύλο καστανιάς και διακοσμημένο με χρυσάφι. Πετά συνεχώς μεταξύ Λονδίνου, Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης και είναι εξοπλισμένο με πλήρες λειτουργικό γραφείο, σαν ένα επιχειρηματικό Air Force One.

Σουλτάνος του Μπρουνέι – Boeing 747-3
Και όχι μόνο. Εκτός από το 747 -το μεγαλύτερο, μέχρι πρότινος, επιβατηγό αεροπλάνο στον κόσμο- διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα Boeing 767, ένα Airbus 340 και μερικά ελικόπτερα. Όλα του τα αεροσκάφη του είναι μικρά αντίγραφα των παλατιών του. Μάλιστα, για τη διακόσμηση του 747 ξόδεψε 120 εκατ. δολάρια, ενώ το είχε αγοράσει μόλις 100 εκατ. δολάρια…

Ντόναλντ Τραμπ – Boeing 727
Κατασκευασμένο το 1968, πετούσε για χρόνια με την American Airlines, πριν το αγοράσει ο βασιλιάς του real estate και το μετατρέψει σε παλατάκι ξοδεύοντας 100 εκατ. δολάρια. Διαθέτει δερμάτινες πολυθρόνες, επίχρυσες πόρπες ζωνών ασφαλείας, πίνακες ζωγραφικής και λάμπες Waterford. Το λογότυπο στην άτρακτο είναι από φύλλα χρυσού.

Διαβάστε: Χτύπημα «τσιπ» από την Αβάνα

Τζάκι Τσαν – Embraer Legacy
Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλο ή ακριβό ξεχωρίζει αμέσως από τον δράκο που είναι ζωγραφισμένος στην άτρακτό του. Εκτιμάται ότι ο ηθοποιός πλήρωσε γύρω στα 30 εκατ. δολάρια για την αγορά και τη διαμόρφωσή του.

Στιβ Τζομπς – Gulfstream V
Η Apple του το έκανε δώρο το 2000 επειδή την έσωσε από βέβαιη χρεοκοπία, και εκείνος πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο σχεδιάζοντας από την αρχή και αλλάζοντας το εσωτερικό του χρεώνοντας συνολικά την εταιρεία 88 εκατ. δολάρια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει αλλάξει χέρια μετά το θάνατό του, πιθανότατα ανήκει ακόμα στην οικογένεια.

Και οι λοιποί…
Ιδιωτικά τζετ διαθέτουν και οι περισσότεροι από τους πλούσιους celebrities και επιχειρηματίες όπως ο Τομ Κρουζ, η Όπρα Ουίνφρι, η Σελίν Ντιόν, ο Jay Z, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μάικλ Ντελ κ.ά.