Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η χρηματιστηριακή αγορά από τον Απρίλιο και μετά κινείται εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης, μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες απορροφούν σημαντική ρευστότητα από την αγορά. Σύμφωνα με τους αναλυτές η αγορά οδεύει προς το τέλος της συσσώρευσης και η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί στα επίπεδα των 1.000 μονάδων, επίπεδα που είχε βρεθεί τελευταία φορά το 2014 με οδηγό την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης και το ισχυρό ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας.

Η Citigroup η οποία δίνει εκτίμηση για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,8%, που είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί από διεθνή οίκο, σημειώνει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης.

Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,3, ενώ για το 2022 στο 9,7.

Το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 22,1 φέτος θα κινηθεί στο 20,6 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 15,6 φέτος στο 14,8 το 2022, σύμφωνα με τη Citigroup.

Την ίδια ώρα η μερισματική απόδοση βρίσκεται στα επίπεδα του 3,7%, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη και ΗΠΑ , που διαμορφώνεται στο 3,1% και 1,3% αντιστοίχως.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές είναι οι πιο φθηνές της Ευρωζώνης, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών μετοχών είναι υψηλές.

Για την επόμενη περίοδο των 12 μηνών, σύμφωνα με την JP Morgan, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) θα είναι στις 12,6 φορές για φέτος, ενώ ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 17 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά τη «φθηνότερη» στην Ευρώπη, με μικρή διαφορά από τη δεύτερη χώρα που είναι η Ιταλία, με δείκτη 13,1 φορές.

Ταυτόχρονα και η μερισματική απόδοση των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ υψηλότερη, στο 2,8% έναντι 2,1% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η JP Morgan εκτιμά ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2021 θα κινηθεί στο +25%, στο +14% το 2022 και στο +11% το 2023.

Η HSBC δίνει σύσταση “overweight” για τις ελληνικές μετοχές η HSBC και χαρακτηρίζει φθηνές αποτιμήσεις τις αποτιμήσεις τους και κυρίως ξεχωρίζει τις τραπεζικές μετοχές.

Η HSBC τονίζει ότι αυτόν τον μήνα αναθεώρησε τη φετινή πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 7,5% (από 4,5%) και μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή της για το επόμενο έτος από 6,0% σε 5,0%.

Σύμφωνα με την HSBC ο συνδυασμός αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς είναι ελκυστικός, με ένα P/E σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά έναν ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 10,6 για το 2021 και 9,3 για το 2022.

Η ελληνική αγορά προσφέρει επίσης σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,5% για το 2021. Η αύξηση των κερδών τοποθετείται στο 21% φέτος και στο 33,5% για το 2022.

H HSBC σημειώνει πως το σημερινό περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται για τις ελληνικές μετοχές, υποδηλώνει ότι εάν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί το θετικό story, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση ρευστότητας.

Για τις τραπεζικές μετοχές το P/E ανέρχεται στο 7,0 για το 2021 και 7,1, ενώ σημειώνει ότι η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσουν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων.

Με discount οι τραπεζικές μετοχές

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών διαπραγματεύονται σε discount περίπου 35% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ.

Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την JP Morgan οι εγχώριες τράπεζες, διαπραγματεύονται με 40% discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο, ενώ εκτιμά ότι και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της Ευρωζώνης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε υψηλότερα επίπεδα, από τα τρέχοντα, θέτουν τις τιμές – στόχους των τραπεζικών μετοχών οι διεθνείς οίκοι.

Η Bank of America δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ, για την Eurobank στα 1,15 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,40 ευρώ.

Η Morgan Stanley θέτει για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,07 ευρώ , για τις Alpha Bank τα 1,40 ευρώ και για την Πειραιώς θέτει τιμή- στόχο τα 1,52 ευρώ.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ