Χρήση αερίου σάριν στη Δαμασκό δείχνει το πόρισμα του ΟΗΕ

Χρήση αερίου σάριν στη Δαμασκό δείχνει το πόρισμα του ΟΗΕ

Η πρώτη σελίδα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τις υποψίες για χρήση του τοξικού αερίου στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Τη χρήση του τοξικού αερίου σάριν στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου αναμένεται να επιβεβαιώσει η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, το πόρισμα της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ.

Από ότι φαίνεται από τη λεζάντα της κεντρικής φωτογραφίας στο πρωτοσέλιδο της πολυαναμενόμενης έκθεσης, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαθέτουν «πολλές αποδείξεις» πως χρησιμοποιήθηκε ο νευροπαραλυτικός παράγοντας σάριν, ωστόσο δεν αποδίδουν ευθύνη σε κάποια από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Το κείμενο στην πρώτη σελίδα φαίνεται από τη φωτογραφία στην οποία ο επικεφαλής των επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ, Άκε Σέλστρομ, παραδίδει την έκθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

«Τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που συλλέξαμε προσφέρουν ξεκάθαρες και πειστικές αποδείξεις για τη χρήση πυραύλων εδάφους-εδάφους ενισχυμένων με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σάριν…στην περιοχή Γούτα της Δαμασκού την 21η Αυγούστου», αναφέρει το κείμενο της έκθεσης.

«Το συμπέρασμα είναι πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα κατά την συνεχιζόμενη σύρραξη μεταξύ αντιπάλων πλευρών στην Συρία…εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε σχετικά μεγάλη κλίμακα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν πως το καθεστώς Άσαντ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει πως την ευθύνη φέρουν οι Σύροι αντάρτες.

Μετά την επίτευξη της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας για την παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιθυμούν την έκδοση ισχυρής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, που θα υποχρεώνει τη Συρία να δράσει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών δήλωσαν σήμερα πως η Συρία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες» αν δεν συμμορφωθεί με την όποια απόφαση του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη: Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία