Χριστουγεννιάτικο πάρτι χωρίς… δώρο

Χριστουγεννιάτικο πάρτι χωρίς… δώρο

Πώς ένα εταιρικό εορταστικό πάρτι μπορεί να γλυκάνει την «πίκρα» από το κόψιμο των bonus.

Κανονικά, χριστουγεννιάτικο πάρτι χωρίς δώρα δεν νοείται. Στους χαλεπούς όμως καιρούς που ζούμε -κι ενώ η μία μετά την άλλη οι εταιρείες περνούν στην επιχειρηματική «λήθη» την παράδοση των bonus- μία μικρή γιορτή μεταξύ συναδέλφων στο γραφείο θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία να «γλυκάνει» κανείς τον πόνο τους, μέρες που είναι.

Στην οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος απαιτούνται ωστόσο μέτρο, σύνεση και εγκράτεια για να μην υπάρξουν φρικτές παρεξηγήσεις. «Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε το πάρτι υποκατάστατο των bonus», προειδοποιεί η Λάλε Γούλφ, επιχειρηματίας, συγγραφέας, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της LA Wolfe Marketing.

«Κάθε ποτό, μεζές και διακοσμητικό μπορεί να “μεταφραστεί” σε χρήματα που σπαταλήθηκαν αντί να μοιραστούν στους υπαλλήλους», επισημαίνει, «πόσο μάλλον όταν αρκετοί συνηθίζουν να μην πατούν καν το πόδι τους σε τέτοιες εκδηλώσεις».

Υπάρχουν πάντως κάποιοι μικροί κανόνες στην οργάνωση μίας τέτοιας εκδήλωσης που, εάν τηρηθούν, μπορούν να φέρουν όχι γκρίνια, αλλά έστω μικρά χαμόγελα στο γραφείο. Ο πρώτος και πιο «χρυσός» είναι να χρησιμοποιείστε το πάρτι ως ευκαιρία για να δείξετε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή σας στην προσφορά καθενός υπαλλήλου ξεχωριστά για την χρονιά που φεύγει.

Μην συνδέσετε για κανένα λόγο την εκδήλωση με εταιρικά αποτελέσματα, ανακοινώσεις ζημιών ή για τον κίνδυνο νέων περικοπών που ελοχεύει. «Είναι ΟΚ να εξηγήσετε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να δώσει bonus λόγω της οικονομικής κατάστασης», εξηγεί η Λάλε Γούλφ, «μην κάνετε όμως ποτέ το ατόπημα να πείτε στους συγκεντρωμένους ότι είναι τυχεροί που τουλάχιστον έχουν ακόμη τις δουλειές τους!».

Χωρίς να μεγαλώνει… η μύτη σας, μιλήστε με πνεύμα θετικό, επικεντρώνοντας σε σχέδια ανάπτυξης κι ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτό φροντίστε όμως να το κάνετε μόνον ως μια μικρή παρένθεση στην εορταστική εκδήλωση, που θα πρέπει να θυμίζει περισσότερο μια γιορτή μεταξύ φίλων και συναδέλφων, παρά μία κλειστή εταιρική εκδήλωση, προορισμένη κυρίως για μεγαλοστελέχη.

Ένα κίνητρο για μία τέτοια ευτυχή κατάληξη είναι να κάνετε όλους τους υπαλλήλους σας συμμέτοχους στην οργάνωση του πάρτι. Απευθύνετε ανοιχτή πρόσκληση όχι μόνον προς αυτούς, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.

Αποφύγετε τις υπερβολές με DJ για την μουσική επένδυση της εορταστικής βραδιάς -προτιμήστε στη θέση τους να προσκαλέσετε για παράδειγμα ερασιτεχνικά γκρουπάκια, που θα δεχθούν να παίξουν δωρεάν. Προτρέψτε ακόμη τους φιλόμουσους υπαλλήλους σας να συμμετέχουν στην μουσική παράσταση, εφόσον το θέλουν.

Τέλος, οργανώστε διαγωνισμούς με μικρά έπαθλα για τον νικητή, αν όχι χρηματικά, τότε σίγουρα πρακτικά, όπως π.χ. μία επιπλέον ημέρα αδείας. Και για να μην σαν κολλήσουν για πάντα το παρατσούκλι… «Σκούρτζ», φροντίστε τουλάχιστον αυτό να είναι μετ’ αποδοχών βεβαίως-βεβαίως!