Coachathon 2022: Πώς οι επιχειρήσεις θα εντοπίσουν και θα διατηρήσουν τα ταλέντα στο εσωτερικό τους

Coachathon 2022: Πώς οι επιχειρήσεις θα εντοπίσουν και θα διατηρήσουν τα ταλέντα στο εσωτερικό τους
Παρουσιάστηκαν οι πρακτικές στον χώρο του coaching, αλλά και το πώς μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη συμπεριφορά των εργαζομένων.

Τροφή για σκέψη και αφορμή για μάθηση, έμπνευση και networking αποτέλεσε εκδήλωση Coachathon 2022 που διοργανώθηκε  για 7η συνεχή χρονιά από το ελληνικό charter chapter της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Coaching στον χώρο OTE ACADEMY και εστίασε στα οφέλη του χτισίματος Coaching Culture στις επιχειρήσεις στην διαδικασία της αλλαγής και της ηγεσίας.

Eκλεκτοί καλεσμένοι έδωσαν το παρών και μέσα από παρουσιάσεις, Panels, Coaching Case Studies και το Workshop πήραν μια γεύση από τις καλές πρακτικές στον χώρο του coaching, αλλά και από το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Special Guest ήταν η Tonya Echols, PCC, η οποία παρέθεσε ομιλία με τίτλο «Diversity & Inclusion in Business» υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο που κάθε γενιά αντιλαμβάνεται το coaching, με τη νεότερη να είναι περισσότερο ευαίσθητη και να επιλέγει συνειδητά να εργαστεί σε μία εταιρεία που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. «Έχει αποδειχτεί ότι το coaching συμβάλλει σημαντικά στην κερδοφορία και αυξάνει την εταιρική φήμη σε ποσοστό 57,8% Η καινοτομία απαιτεί πολλές και διαφορετικές φωνές στο ίδιο τραπέζι».

Το παρών έδωσε και ο Κώστας Ζούλιας, Human Capital Consulting Director, ICAP People Solutions, ο οποίος αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του στα 48 του και να επενδύσει στο coaching καθώς έβλεπε την τάση που ερχόταν.

«Ασχολούμαι με το coaching στο 20% του ελεύθερου χρόνου μου. Ο σημαντικότερος stakeholder στον coaching είναι ο coachee και όχι ο coach. Πολύ συχνά παρατηρούμε τη χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη που έχουν κάποιοι εργαζόμενοι. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι διαφορετική από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Το πιο σημαντικό είναι η αυτογνωσία αλλά και το να θέλεις να προχωρήσεις στην αλλαγή. Έρευνες δείχνουν ότι οι αξίες αλλάζουν πιο εύκολα από την συμπεριφορά μας» ανέφερε ο κ. Ζούλιας, τονίζοντας πως για να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί μέσα σε μια ομάδα, τόσο ο manager, όσο και τα μέλη της θα πρέπει να είναι ανοιχτά στο διάλογο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πήραμε επίσης μια γεύση από το τι εστί συλλογική ενσυνειδητότητα και team coaching. Το κεντρικό συμπέρασμα από τη συνομιλία επί σκηνής μεταξύ των Ειρήνη Νικολαϊδου, PGD, PCC, ACTC, Moving Minds Mng Partner & Όλγα Παπατριανταφύλλου, Founder of Mindfulness Institute/ Coach/ Psychotherapist, ήταν πως η συλλογική νοημοσύνη πέφτει όταν δεν δίνεται ισότιμος χρόνος στην ομάδα και πως για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα απαιτείται ενεργητική ακρόαση.

«Coaching και mindfulness είναι αδέρφια. Ένα στοιχείο που θα θέλαμε να κρατήσετε είναι ότι το 47% του χρόνου μας είμαστε στον αυτόματο πιλότο γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η παύση μέσα στη μέρα μας».

Το coaching ως εργαλείο εντοπισμού ταλέντων

Απαντώντας στο ερώτημα του πώς το coaching μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο διαχείρισης ταλέντων, ο Δημήτρης Πανόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Ανάλυσης Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Εθνικός Συντονιστής Ελληνικού Δικτύου Κοινωνικής Καινοτομίας, αναφέρει στο Fortune πως βοηθά στην ανίχνευση μελλοντικών κλίσεων των ταλέντων υψηλού επιπέδου, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδέσει ψυχομετρικά και το growth capacity της κάθε επιχείρησης.

«Εξαιρετικά βασικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το coaching σε ταλέντα, δρα ως επιταχυντής καινοτομίας  και αύξησης της εμπορικής απόδοσης και της επιχειρηματικής  αειφορίας. Όσο για τη σύνδεση μεταξύ ταλέντων, παραγωγικής διαδικασίας και δημιουργικότητας, αυτή γίνεται με εργαλεία συνεργατικής τεχνολογίας, με innovation coaching management, design thinking και  disruptive approaches. Μαζί με την χρήση υβριδικών μοντέλων εργασίας» λέει χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη παραίτηση και το engagement

Με το κύμα της μεγάλης παραίτησης να διατηρεί τη δυναμική του, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους διατήρησης του ταλέντου. Στην περίπτωση της Netcompany/Intrasoft το internal coaching hub λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος και πόλος συντήρησης του εργατικού δυναμικού, το οποίο μέσω της εκπαίδευσης λαμβάνει και πιστοποιήσεις που εμπλουτίζουν το βιογραφικό του.

Σύμφωνα με τη Δώρα Διονυσοπούλου, Learning & Talent Development Senior Manager Netcomapany/Intrasoft, η διατήρηση και η ανάπτυξη των ταλέντων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του οργανισμού και το coaching θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές πρακτικές που εφαρμόζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Στόχος μας αποτελεί η δημιουργία μιας coaching κουλτούρας η οποία θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των εργαζομένων μας, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι σημαντικές σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Για να το πετύχουμε αυτό, σημαντικό βήμα ήταν η σύνδεση τoυ Leadership Academy με το coaching ούτως ώστε οι People Leaders να βιώσουν οι ίδιοι την εμπειρία του coaching, να ενδυναμωθούν και με τη σειρά τους να μπορούν να ενδυναμώσουν και να αναπτύξουν τις ομάδες τους αποτελεσματικά. Μία σημαντική πρωτοβουλία του οργανισμού μας που ενίσχυσε την coaching κουλτούρα αποτέλεσε και η δημιουργία του Internal Coaching Hub όπου εργαζόμενοι τις εταιρίας μας πιστοποιούνται ως internal coaches μέσω ενός ICF accredited προγράμματος και μπορούν άμεσα να παρέχουν coaching sessions σε άλλους εργαζομένους πάνω σε περιοχές ανάπτυξης που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει ή έχει προκύψει μέσω του εξατομικευμένου πλάνου ανάπτυξής τους» επισημαίνει η κα Διονυσοπούλου.

Επί σκηνής πραγματοποιήθηκε Coaching Demo με Supervision από την Προέδρο του ICF Greece, κα Ίριδα Μπαλόγλου, μια συνεδρία η οποία βασίστηκε στον άνθρωπο και όχι στο πρόβλημα, επικεντρώθηκε στις ανάγκες και τις αξίες του ατόμου για εξέλιξη και επίτευξη στόχου και δόθηκε υποστήριξη και ενθάρρυνση.

« H Supervision συνεδρία δόθηκε στον coach για ενίσχυση της πρακτικής του, για την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων που ένιωθε κατά την διάρκεια της συνεδρίας, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της προσωπικής του ευημερίας που στοχεύει στην ευημερία του πελάτη του. Ο στόχος ήταν η παρουσίαση και το βίωμα μιας συνεδρίας coaching από επαγγελματίες coaches».

Όπως επεσήμανε η κα Μπαλόγλου, η παρουσίαση της supervision συνεδρίας έγινε για να συνειδητοποιήσει ο επαγγελματίας coach ή ο Manager που χρησιμοποιεί coaching στην πρακτική του με τους συνεργάτες/ πελάτες, ότι χρειάζεται να μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του με ένα supervisor για την φροντίδα του εαυτού και μετά του πελάτη του.

«Το Coaching έχει αξία, όταν φροντίζουμε τους πελάτες μας, αλλά παράλληλα φροντίζουμε και τον εαυτό μας» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ