Colonial Pipeline: Φωτιά στις τιμές τις βενζίνης μετά την κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ

Colonial Pipeline: Φωτιά στις τιμές τις βενζίνης μετά την κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ
pexels
Εκτός λειτουργίας παραμένει ο αγωγός που τροφοδοτεί την Ανατολική Ακτή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τις τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς στις ΗΠΑ παραμένει κλειστός μετά από κυβερνοεπίθεση.

Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια βενζίνης αυξήθηκαν 1,6% στα 2,162 δολ. ανά γαλόνι. Τα συμβόλαια πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν 0,8% στα 2,03 δολ., επίσης από τα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης. Τα προθεσμιακά συμβόλαια WTI σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 65,24 δολ. ανά βαρέλι. Ενώ το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε στα 68,49 δολ. το βαρέλι, κερδίζοντας 19 σεντ. Eνώ του φυσικού αερίου κινήθηκαν χαμηλότερα και διαμορφώθηκαν στα 2,93 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Η Colonial Pipeline, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων των ΗΠΑ, δέχτηκε επίθεση τύπου ransomware, στην οποία οι χάκερ κρυπτογραφούν δεδομένα και απαιτούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν, με συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας ενός σημαντικού δικτύου μεταφοράς καυσίμων που τροφοδοτεί πολυπληθείς πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ, όπως έγραψε το Reuters.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναφοράς της υπηρεσίας σε άλλους πλευρικούς αγωγούς και θα επαναφέρουμε το πλήρες σύστημά μας online μόνο όταν πιστεύουμε ότι είναι ασφαλές να το κάνουμε και σε πλήρη συμμόρφωση με την έγκριση όλων των ομοσπονδιακών κανονισμών», ανέφερε σήμερα η εταιρεία.

2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ο αγωγός της Pipeline είναι ένα κρίσιμο τμήμα της αμερικανικής πετρελαϊκής υποδομής, καθώς μεταφέρει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως βενζίνης, καυσίμου ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων jet. Ο αγωγός καλύπτει περισσότερα από 5.500 μίλια και μεταφέρει σχεδόν το ήμισυ της τροφοδοσίας καυσίμων της Ανατολικής Ακτής. Το σύστημα παρέχει επίσης καύσιμα για αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της Ατλάντα και της Βαλτιμόρης.

«Χωρίς αυτό, δεν υπάρχουν μεταφορές στην περιοχή, οπότε είναι κρίσιμο να επαναλειτουργήσει ο αγωγός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πάτρικ Ντε Χάαν, επικεφαλής της ανάλυσης πετρελαίου στο GasBuddy. «Οι επιπτώσεις θα αυξηθούν δυνητικά εκθετικά μετά από την 5η ημέρα», πρόσθεσε.

Η διακοπή του αγωγού έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι Αμερικανοί αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά καθώς αιρονται οι περιορισμοί και επιταχύνεται η διάθεση των εμβολίων κατά της Covid. Την Παρασκευή, η TSA εξέτασε περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια επιβάτες, το υψηλότερο σε περισσότερο από ένα χρόνο.