Commerzbank: Τι θα συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ

Commerzbank: Τι θα συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ
(FILES) In this file photo taken on January 9, 2020 former US president Donald Trump speaks during a "Keep America Great" campaign rally at Huntington Center in Toledo, Ohio. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Τι θα συμβεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο; H γερμανική Commerzbank απαντά

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό λόγω και του γεγονότος ότι πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές (Νοέμβριος 2024) για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο αν ο Ντόναλντ Τραμπ κατελάμβανε για δεύτερη φορά τον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετούς μήνες – επί του παρόντος με περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο ευνοεί ελαφρώς τις αγροτικές πολιτείες όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Μπάιντεν χρειάζεται στην πραγματικότητα προβάδισμα περίπου 4 μονάδων για να υπερασπιστεί το αξίωμά του.  

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εναλλαγή στο αμερικανικό υπέρτατο αξίωμα θα σηματοδοτήσει αλλαγές, τις οποίες «επισκέπτεται» με ανάλυσή της η γερμανική Commerzbank.

Για παράδειγμα, λέει η τράπεζα, πως οι φορολογικές περικοπές που εγκρίθηκαν το 2017 ήταν από τα σημαντικότερα νομοθετήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Ενώ οι εταιρικοί φόροι μειώθηκαν μόνιμα, η μείωση του φόρου εισοδήματος λήγει στα τέλη του 2025. Ο Τραμπ έχει ήδη υπολογίσει την προοπτική παράτασης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), αυτό θα αύξανε το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ μεσοσταθμικά κατά 0,7% του ΑΕΠ έως το 2033. Από μόνο του, ωστόσο, δεν αποτελεί θεμελιώδη αλλαγή πορείας στη δημοσιονομική πολιτική: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιθανότατα θα διατηρήσει επίσης τις περισσότερες φορολογικές περικοπές. Η παράταση των φορολογικών περικοπών είναι απίθανο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, απλώς θα διαιωνίσει το ισχύον status quo.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια λιγότερο «πράσινη» βιομηχανική πολιτική;

Από την άλλη, ο Τραμπ πιθανότατα θα αποχωρούσε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως έκανε το 2017. Σίγουρα θα καταργούσε επίσης τους κανονισμούς κατά της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, όπως έκανε στην πρώτη του θητεία. Ο βαθμός στον οποίο αυτό θα έχει πραγματικά οικονομικό αντίκτυπο μένει να φανεί. Ακόμη και στην πρώτη του θητεία, ορισμένα από αυτά τα μέτρα ίσχυσαν. Σε τελική ανάλυση, σχεδόν καμία εταιρεία δεν κατασκευάζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ έχουν παρόμοιες απόψεις. Το «Made in America» είναι η κατευθυντήρια αρχή και για τα δύο μέρη.  Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος έχει έντονη «πράσινη» γεύση και προωθεί τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παράδειγμα, θα διατηρηθεί – εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

Θα προσπαθήσει ο Τραμπ να ελέγξει τη Fed;

Η εμπειρία της Fed με τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία ήταν ανάμεικτη. Από τη μία πλευρά, ο διορισμός του Πάουελ ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Fed ήταν μια σταθερή επιλογή, όπως και οι νέοι διοικητές (π.χ. Waller και Clarida). Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ είχε γίνει ανοιχτά επικριτικός προς τη Fed. Προς το τέλος της θητείας του, ο Τραμπ προσπάθησε να καθιερώσει την Τζούντι Σέλτον, εκπρόσωπο μιας ριζικά διαφορετικής –και πιο επεκτατικής– νομισματικής πολιτικής, ως διοικήτριας της Fed, αλλά απέτυχε λόγω της αντίστασης της Γερουσίας.

Στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ θα μπορούσε να προσπαθήσει να επηρεάσει τη Fed πιο έντονα υπέρ του. Προς το παρόν, καμία θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Fed δεν είναι κενή – μόνον η θητεία του Πάουελ λήγει το 2026. Ο Τραμπ είπε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα πρότεινε τον Πάουελ για άλλη θητεία ως Πρόεδρος της Fed. υπαινισσόμενος ότι ήθελε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς μειώνοντας τα επιτόκια. 

Εμπορικοί πόλεμοι;

Σύμφωνα με την Commerzbank, ο Ντόναλντ Τραμπ λατρεύει τους δασμούς. Οι αυξήσεις των δασμών, ειδικά στο εμπόριο με την Κίνα, ήταν ένα αγαπημένο εργαλείο εμπορικής πολιτικής κατά την πρώτη του θητεία. Ο Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά διατήρησε αυτούς τους δασμούς. Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει περαιτέρω αυξήσεις δασμών. Θεωρεί ότι οι δασμοί είναι κατάλληλοι για τα κινεζικά προϊόντα. Για τους άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Τραμπ θέλει να εισαγάγει ένα καθολικό «βασικό δασμό» 10%. Οι διαφωνίες και τα αντίμετρα θα ήταν αναπόφευκτα.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να έχουν παρόμοια άποψη για βασικά ζητήματα εξωτερικού εμπορίου: και οι δύο έχουν αναπτύξει μια αποστροφή για το ελεύθερο εμπόριο.   

Νέα κατεύθυνση για την εξωτερική πολιτική;

Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Ο Μπάιντεν, ο οποίος έμαθε το εμπόριο της εξωτερικής του πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ακολουθεί την παράδοση των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εγγυήτριες ασφαλείας του κόσμου, και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Έχουν ρόλο εγγυητή για την, τουλάχιστον εν μέρει, βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη που εμφανίστηκε μετά το 1945. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί δεν είναι πλέον έτοιμοι να επωμιστούν το κόστος αυτού του ηγετικού ρόλου. Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στον νούμερο ένα αμφισβητία – την Κίνα. 

Ο Τραμπ βλέπει το ΝΑΤΟ (τη θεσμική εγγύηση του δεσμού με την Ευρώπη, ας πούμε έτσι) ως ενόχληση και τουλάχιστον θα πίεζε σκληρά τους Ευρωπαίους να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια πρώτα και κύρια. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον, αυτό θα απαιτούσε την έγκριση της Γερουσίας σύμφωνα με έναν νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα. 

Ωστόσο, ο σκοπός της Συμμαχίας θα τεθεί ήδη υπό αμφισβήτηση εάν ο Τραμπ εγείρει αμφιβολίες ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν αυτόματα υπέρ της Ευρώπης σε περίπτωση κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επενδύσουν πολύ περισσότερα στην άμυνα και πιθανώς να επωμιστούν το βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας ουσιαστικά μόνοι τους.

Δολάριο

Το «δολάριο του Τραμπ» θα είναι ισχυρό – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Και αυτό θα το κάνει πιο επιθυμητό, δηλαδή πιο πολύτιμο. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η στεγανοποίησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια αποτελεσματικότητας και, συνεπώς, σε ασθενέστερο δολάριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλο ένα ράλι στο χρηματιστήριο;

Τον Νοέμβριο του 2016, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στις εταιρείες χαμηλότερους φόρους και λιγότερες ρυθμίσεις. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι τα χρηματιστήρια δεν θα τον υποδεχτούν ξανά με παρόμοια ευφορία. Για παράδειγμα, οι αποτιμήσεις των μετοχών το 2024 είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι το 2016, όταν οι επενδυτές πλήρωσαν αναλογία τιμής/κέρδους (αναλογία P/E) 17 για τον S&P 500 και 18 για τον Nasdaq 100, ενώ ο τρέχων δείκτης S&P 500 P/E είναι 20 και ο δείκτης Nasdaq 100 P/E είναι 25.

Επιπλέον,  το 2016 υπήρχε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και νευρικότητας στη χρηματιστηριακή αγορά ενόψει των προεδρικών εκλογών και η υπονοούμενη αστάθεια VIX για τον S&P 500 ήταν τακτικά πάνω από το 20. Βλέπουμε το τρέχον επίπεδο VIX του 13 ως ένα σημάδι ότι πολλοί επενδυτές είναι αρκετά αδάφοροι για τυχόν νίκη του Τραμπ στις εκλογές το 2024. 

Συμπέρασμα…

Μια νίκη Τραμπ θα άλλαζε την πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, όλες οι προβλέψεις σχετικά με τις πιθανές πολιτικές του θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή. Επιπλέον, ο βαθμός στον οποίο θα μπορέσει να προωθήσει τις ιδέες του εξαρτάται από τις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, ο Τραμπ είχε την πλειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια, γι’ αυτό και μπόρεσε να μειώσει τους φόρους. Ωστόσο, η πλειοψηφία στη Γερουσία ήταν ισχνή, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιό του να ανατρέψει τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης (“Obamacare”) που εφάρμοσε ο προκάτοχός του Ομπάμα απέτυχε λόγω τριών διαφωνούντων από το κόμμα του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: