Covid-19: Οι τέσσερις μεγάλες δοκιμές που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Covid-19: Οι τέσσερις μεγάλες δοκιμές που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
epa08357975 A staff member gestures as he works on swabs from patients for possible coronavirus infection at the central health laboratory amid the coronavirus pandemic, in Sanaa, Yemen, 11 April 2020, a day after the first case of coronavirus was reported in Yemen. Authorities in Yemen have reported the first known coronavirus infection in the war-torn nation, which until now was the last remaining country in the Arab world without any confirmed cases of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα αλλάξει η πανδημία τον τρόπο με τον οποίο κάνουν κλινικές δοκιμές οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες;

της Erika Fry

H Sumathi Sivapalasingam, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην Regeneron, την εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πολλοί Αμερικανοί, εργαζόμενη από το σπίτι.

Ωστόσο, ακόμη και στο διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν, η Sivapalasingam, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες και παθολόγος που είχε προηγουμένως εργαστεί στο Νοσοκομείο Bellevue καταπολεμώντας κρούσματα σε όλο τον κόσμο με το Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), συναισθάνεται τον αγώνα κατά του Covid-19.

Όταν μιλήσαμε μαζί της στις αρχές Απριλίου, ήταν σχεδόν κάθε στιγμή στο τηλέφωνο, μιλώντας με ερευνητές κλινικών δοκιμών και γιατρούς για το Kevzara, ένα φάρμακο κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Regeneron και Sanofi, τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, που μελετάται ως πιθανή θεραπεία για τους πιο σοβαρά ασθενείς με Covid-19. Οι εταιρείες δοκιμάζουν ενεργά το φάρμακο – έναν αναστολέα ανοσολογικού σήματος που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει κατά της θανατηφόρας φλεγμονής που παρατηρείται στους πιο άρρωστους ασθενείς – σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή που διεξάγεται σε περισσότερες από 50 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Επί του παρόντος υπάρχουν 1.476 κλινικές δοκιμές για τον Covid-19 στη βάση δεδομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, αλλά οι ειδικοί λένε ότι λίγες είναι αρκετά μεγάλες και ισχυρές όπως απαιτείται για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ιδού τέσσερις μεγάλες δοκιμές που η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Recovery (κλινική δοκιμή)

Όταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Martin Landray βρέθηκε στο λεωφορείο δίπλα στον Jeremy Farrar, διευθυντή του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού Wellcome Trust, οι δύο τους αποφάσισαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαζόταν μια μεγάλη, απλή και ευέλικτη κλινική δοκιμή που θα μπορούσε να συγκρίνει γρήγορα την απόδοση πιθανών θεραπειών κατά του Covid-19. Σχεδιασμένη μέσα σε λίγες ημέρες, η κλινική δοκιμή έχει περισσότερους από 9.000 ασθενείς με Covid-19 ως συμμετέχοντες.

Solidarity (κλινική δοκιμή)

Παρόμοια με τη δοκιμή Recovery του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή η κλινική δοκιμή που διεξάγεται από τον ΠΟΥ δοκιμάζει πολλά φάρμακα για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα πάρει 80% λιγότερο χρόνο από τη μέση τυχαιοποιημένη δοκιμή.

NIAID

Η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Remdesivir, ενός αντιικού που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Gilead, έγινε πρωτοσέλιδο μετά από πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το φάρμακο μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από τον Covid-19. Το Remdesivir μελετάται σε άλλες κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής Solidarity του ΠΟΥ.

Regeneron

Η γνωστή εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει ένα φάρμακο, το Kevzara, ήδη σε κλινικές δοκιμές και αναμένει να έχει ένα άλλο τον Ιούνιο – ένα κοκτέιλ αντισωμάτων για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 που χρησιμεύει ως προφύλαξη για την προστασία των πιο ευάλωτων.