Covid-19 «ώρα μηδέν»: Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας είναι γεγονός

Covid-19 «ώρα μηδέν»: Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας είναι γεγονός
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα νέο κεφάλαιο όσον αφορά στον κορωνοϊό άνοιξε σήμερα στη χώρα μας, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί – Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ιστορική ημέρα απότελεί η σημερινή για τη χώρα μας, καθώς ξεκίνησαν επίσημα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Ο πρώτος πολίτης που εμβολιάστηκε είναι η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ανοίγοντας έτσι το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Πρόκειται για έμπειρη νοσηλεύτρια καθώς εργάζεται αρκετά χρόνια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ πλέον είναι και υπεύθυνη τομεάρχης των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ευσταθία Καμπισιούλη εμβολιάζεται πρώτη κατά του Covid-19 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020. Σε πέντε νοσοκομεία ξεκινάει ο εμβολιασμός για τον ιό Sars Cov- 2. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο ο δεύτερος συμβολικός εμβολιασμός, του ηλικιωμένου Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τον κ. Γιοβανίδη συνόδευσε στον «Ευαγγελισμό» η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μαχαηλίδου.

Michalis Giovanidis (C), a nursing home resident, receives a dose of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine, in Athens on December 27, 2020. - Efstathia Kambissiouli, a Greek nurse working in a state hospital intensive care, was the first person who got vaccinated against coronavirus in Greece, followed a few minutes later by Michalis Giovanidis. (Photo by Yorgos Karahalis / various sources / AFP) Photo: AFP

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μία σπουδαία μέρα για την επιστήμη και την E.E.», καθώς το εμβόλιο παραδόθηκε την ίδια μέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Πρόσθεσε μάλιστα πως σήμερα «όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να δείξουμε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Μαζί μας θα εμβολιαστούν σήμερα οι πρώτοι υγειονομικοί, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει να είναι αυτοί οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον».

Στόχος, όπως είπε, είναι να εμβολιάσουμε τους επόμενους μήνες τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα δείχνουν με τον καιρό μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

«Πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό και οι συμπολίτες μας που μπορεί με καχυποψία να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό».

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του covid, ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας, να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «όλα αυτά θα γίνουν πράξη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 για να μπορέσουμε αυτή την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο νοσοκομείο «Αττικόν» λίγο μετά τις 14:00 και τον υποδέχθηκε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ τον συνόδευε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολο, συμπληρώνοντας το σχετικό έγγραφο, εμβολιάσθηκε και στη συνέχεια μετέβη σε αίθουσα αναμονής, όπου παρέμεινε για 15 λεπτά, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, για λόγους ασφαλείας.

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό ο πρωθυπουργός έκανε το σχόλιο «παντελώς ανώδυνο» και δεν παρέλειψε να ευχηθεί «καλή αρχή» στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι» δήλωσε είχε δηλώσει φτάνοντας στο νοσοκομείο.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τα φετινά Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο μάς το έκανε η επιστήμη»

«Δίπλα στην αγωνία, μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι, φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών».

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος, με τον εμβολιασμό «θα μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να αναπτύξουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ευρώπη απέδειξε σήμερα ότι είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης και ευχαρίστησε θερμά το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι «πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτόν τον καιρό, και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού, να μπορέσουν να το υλοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου στις 14:00 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, εν συνεχεία η κ. Σακελλαροπούλου εισήλθε στο εσωτερικό του νοσοκομείου και ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εμβολιάστηκε.

Εμβολιάστηκαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας

Στις 14:45, αμέσως μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, εμβολιάστηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή λήψη ιατρικού ιστορικού και αναμονή, για τυχόν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, γύρω στα 15 λεπτά. «Αυτό ήταν, ούτε που το κατάλαβα», είπε αμέσως μετά τον εμβολιασμό ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων».

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι αυτή η «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο», ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή όπου υπολογίζεται ότι κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τη νόσο Covid-19. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεπεραστεί σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων». Ο καθηγητής μίλησε επίσης για την ανάπτυξη και έγκριση των νέων εμβολίων, τονίζοντας ότι «ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια και οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τηρούνται και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον εμβολιασμό σταδιακά όλο και περισσότερων θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου, οι άμεσες αλλά και οι μακροχρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν, η θνητότητα από αυτήν και φυσικά και οι κοινωνικές και οι άλλες συνέπειες στην υγεία μας. Κατέληξε ότι μαζί με τον δικό του εμβολιασμό σήμερα ξεκινάει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, των επαγγελματιών υγείας, που στην πρώτη γραμμή εκτίθενται και αντιμετωπίζουν τον ιό.

Σήμερα αναμένεται να εμβολιαστούν 250 υγειονομικοί σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Αύριο, θα γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

«Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού

Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «να απολαύσουν την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό» απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος εμβολιάστηκε σήμερα κατά του κορωνοϊού, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Αμέσως μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο. Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας. Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα. Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα. Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας.

Το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό».

Τον πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.