Cryptos: Τα bitcoin ETF «μάζεψαν» σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε 3 μέρες – Πως επηρεάζονται από τις χρεώσεις;

Cryptos: Τα bitcoin ETF «μάζεψαν» σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε 3 μέρες – Πως επηρεάζονται από τις χρεώσεις;
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Tο bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% από τις 11 Ιανουαρίου.

Το επενδυτικό στόρι των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) bitcoin στις ΗΠΑ έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, αν και δεν είναι σαφές αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ρυθμό των εισροών τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επενδυτές έριξαν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε εννέα νέα ETF που παρακολουθούν την τιμή spot του bitcoin κατά τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσής τους, όπως έδειξαν τα στοιχεία των εκδοτών και των αναλυτών, με τους γίγαντες των κεφαλαίων BlackRock ανοίγει νέα καρτέλα και Fidelity να τραβούν τη μερίδα του λέοντος των ροών.

Οι συλλογικές ροές προς τα εννέα κεφάλαια ξεπέρασαν τις ροές μετά την κυκλοφορία του ProShares Bitcoin Strategy ETF , το οποίο συγκέντρωσε ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης μετά την κυκλοφορία του 2021.

Το SPDR Gold Shares ETF προσέλκυσε 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια τις τρεις πρώτες ημέρες μετά την έναρξή του το 2004.

Οι επενδύσεις στα πολυαναμενόμενα ETF -που ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την έγκριση που έλαβαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC)- υπολειπόταν των πιο επιθετικών εκτιμήσεων για ροές της πρώτης ημέρας σε δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι traders υποστηρίζουν πως μένει να φανεί σε ποιο βαθμό τα κεφάλαια που παρακολουθούν το διαβόητα ασταθές κρυπτονόμισμα θα συνεχίσουν να προσελκύουν ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και ποιοι εκδότες θα βγουν μπροστά.

Ορισμένοι αισιόδοξοι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ροές θα μπορούσαν να φθάσουν μεταξύ 50 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως το bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% από τις 11 Ιανουαρίου, μετά από ράλι τους τελευταίους μήνες λόγω της προσδοκίας ότι τα ETFs θα έπαιρναν τελικά την έγκριση της SEC.

Προς το παρόν, τα χαμηλότερα τέλη και η αναγνωρισιμότητα του ονόματος φαίνεται να είναι βασικοί παράγοντες για την προσέλκυση επενδυτών. Το iShares Bitcoin Trust ETF ανοίγει νέα καρτέλα από τον γίγαντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock έχει προσελκύσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Wise Origin Bitcoin Fund της Fidelity έχει ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την BitMEX Research, μια εταιρεία έρευνας και ανάλυσης κρυπτονομισμάτων.

Χρεώσεις

Η BlackRock χρεώνει προμήθεια 0,12% για τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και τους πρώτους 12 μήνες συναλλαγών. Στη συνέχεια, η αμοιβή θα αυξηθεί στο 0,25%.

Η Fidelity χρεώνει αρχικά μηδενική χρέωση, η οποία αυξάνεται σε 0,25% μετά τις 31 Ιουλίου. Αυτές οι αμοιβές θα εξακολουθούν να είναι λιγότερες από το μισό της μέσης αμοιβής ETF ύψους 0,54%.

«Οι χρεώσεις είναι σαφώς καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία» δήλωσε ο Σούι Τσανγκ, διευθύνων σύμβουλος της CF Benchmarks, η οποία παρέχει τον δείκτη με βάση τον οποίο θα μετρηθούν έξι από τα νέα ETF.

«Εκείνα που χρεώνουν τα χαμηλότερα έξοδα διαχείρισης θα καταστούν αναπάντεχα πιο ελκυστικά σε σύγκριση με τους ομολόγους τους. Η αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος είναι μια άλλη βασική πτυχή» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com