Η γεωπολιτική δημιουργεί μια ατμόσφαιρα «τέλους εποχής» στο Νταβός

Η γεωπολιτική δημιουργεί μια ατμόσφαιρα «τέλους εποχής» στο Νταβός
(FILES) Participants are seen during a session of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on January 17, 2023. The Alpine resort of Davos will host the 54th annual meeting of the World Economic Forum from 15th to 19th January 2024. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσιάστηκαν τα παλιά και τα νέα πρόσωπα της γεωπολιτικής.

Των Peter Vanham & Nicholas Gordon

Η γεωπολιτική επανέρχεται στην παγκόσμια επιχειρηματική ατζέντα στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στις αντίστοιχες προχθεσινές τους ομιλίες, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασαν τα παλιά και τα νέα πρόσωπα της γεωπολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι έδωσε μια ομιλία που έχουν ακούσει ξανά οι …θαμώνες του Νταβός. Με περηφάνια ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία ανάπτυξης της Κίνας – έναν απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 5,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία – και ζήτησε από τις παγκόσμιες επιχειρήσεις να (επανα)επενδύσουν στην Κίνα. «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει ο κόσμος, η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στην εθνική πολιτική του ανοίγματος και θα ανοίξει την πόρτα της ακόμα ευρύτερα στον κόσμο», είπε.

Ωστόσο, αυτό το μήνυμα είναι απίθανο να έχει τόση πέραση όσο είχε παλιά. Εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της προοπτικής για ακόμα πιο συγκρουσιακές σχέσεις Πεκίνου-Ταϊβάν, η Δύση και οι ηγέτες της είναι πιο πιθανό να επιλέξουν επιλογές «περιφερειοποίησης» για το εμπόριο και να αντιδρούν προς άλλες δυνάμεις με περιορισμούς και αμυντικές τακτικές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εντωμεταξύ, υποστήριξε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών κρατών στη χώρα του. «Καθεστώτα όπως της Ρωσίας υπάρχουν όσο διεξάγουν πολέμους», είπε στο πλήθος του Νταβός, ενώ «εμείς -όλοι εμείς στον ελεύθερο κόσμο- υπάρχουμε όσο μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά και η θέση του χάνει την ισχύ της. Δύο χρόνια μετά τη σύγκρουση, η επίθεση της Ρωσίας στη χώρα του βρίσκεται σε ένα μοτίβο συγκράτησης, καθιστώντας όλο και πιο απίθανο ότι ο «ελεύθερος κόσμος» θα επιστρέψει εάν και όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είναι επίσης όλο και πιο αμφίβολο ότι οι βασικοί δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στο αφήγημα του Ζελένσκι, είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη. Η νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα και η άνοδος των λαϊκιστών στην Ευρώπη δείχνουν το ίδιο.

Δύο συνομιλίες που είχε το Fortune με τους ηγέτες στο Νταβός ενσαρκώνουν τον τόνο του «τέλους μιας εποχής» που συνοδεύει αυτή τη νέα πραγματικότητα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η παγκόσμια κατάσταση αναφορικά με την ειρήνη και την ασφάλεια θα επιδεινωθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα επηρεάσει όλους τους άλλους τομείς της παγκόσμιας συνεργασίας, όπως το κλίμα, η υγεία, η τεχνολογία και το εμπόριο», μας είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, σχολιάζοντας μια κοινή έκθεση του Φόρουμ και της McKinsey που δείχνει ότι η συνεργασία για την ειρήνη και την ασφάλεια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Πριν από ένα ταξίδι στην Κίνα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ φέτος, είπε στο Fortune ότι δεν σχεδιάζει να υιοθετήσει σύντομα μια εμπορική σχέση με την Κίνα σαν αυτή που υπήρχε πριν την πανδημία. «Μερικές φορές, η Κίνα μπορεί να είναι εταίρος αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ανταγωνιστής και μερικές φορές μπορεί να είναι αντίπαλος».

Εάν η Κίνα σταματήσει τις πρακτικές ντάμπινγκ και άλλους τύπους κρατικών ενισχύσεων που βλάπτουν τον ανταγωνισμό, η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, κατέληξε. Αλλά αυτό θα βασίζεται στο ότι η Κίνα θα είναι αξιόπιστη, όχι στο ότι η Ευρώπη θα έχει τυφλή εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com