Dalio: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπέροχη αλλά… επικίνδυνη

Dalio: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπέροχη αλλά… επικίνδυνη
(220223) -- NEW YORK, Feb. 23, 2022 (Xinhua) -- Ray Dalio, founder of Bridgewater Associates, speaks during the annual New Year gala of the China General Chamber of Commerce-USA (CGCC-USA) in New York, the United States, Feb. 22. 2022. TO GO WITH: "World Insights: U.S., Chinese economies highly interdependent, win-win cooperation only right choice" (Xinhua/Wang Ying) (Photo by Wang Ying / XINHUA / Xinhua via AFP)
Ο Ray Dalio κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη  

Μεταξύ εκείνων που τρέφουν μεγάλες προσδοκίες αλλά βλέπουν πιθανή καταστροφή λόγω της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο CNBC, ο ιδρυτής του hedge fund και δισεκατομμυριούχος είπε ότι η γενετική AI «είναι μια απίστευτη τεχνολογία που θα απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις». Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία εγκυμονεί κινδύνους.

«Σε αυτό το περιβάλλον, είτε μπορεί να υπάρξει τεράστια παραγωγικότητα και το βιοτικό μας επίπεδο να ανέβει, είτε να χρησιμοποιηθεί… με διάφορους τρόπους για να βλάψει ο ένας τον άλλον», είπε ο Dalio. Το πρόβλημα είναι ότι η τεχνολογία δεν θα ρυθμίζεται ή δεν θα ελέγχεται, κάτι που θα συμβάλει σε ένα πιο χαώδες περιβάλλον, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το εργαλείο ChatGPT της εταιρείας OpenAI στα τέλη του περασμένου έτους αύξησε την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, κάτι σαν επενδυτική φρενίτιδα τεχνητής νοημοσύνης κυρίευσε το χρηματιστήριο φέτος, με τα παιχνίδια που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη να αποφέρουν μεγάλα κέρδη για μια χούφτα εταιρείες τεχνολογίας το 2023.

Εν τω μεταξύ, οι προειδοποιήσεις σχετικά με την τεχνολογία έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί. Το διακύβευμα είναι αρκετά υψηλό, επισημαίνουν. «Ο μετριασμός του κινδύνου που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος» προειδοποίησε το Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης τον περασμένο μήνα. 

Μεταξύ των υπογραφόντων της δήλωσης ήταν ο Geoffrey Hinton, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο που έχει προειδοποιήσει για την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI, Sam Altman, και τον Chief Executive της Google DeepMind, Demis Hassabis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: