David Calhoun: Τι οδήγησε στην πτώση του CEO της Boeing;

David Calhoun: Τι οδήγησε στην πτώση του CEO της Boeing;
epa07915398 (FILE) - Dennis Muilenburg, the CEO of The Boeing Company, speaks at an event with the Economic Club of New York in New York, New York, USA, 02 October 2019 (reissued 12 October 2019). News reports on 12 October 2019 state Boeing CEO Dennis Muilenburg has been relieved of his chairmanship of the company following a Federal Aviation Administration report on 737 MAX plane's automated anti-stall system, that the authority claimed had not been clearly enough explained to the regulators. Muilenburg will continue as chief executive while David Calhoun, Boeing's senior independent director has been chosen as head of the board. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τα χρόνια, η Boeing εξελίχθηκε από μια εταιρεία που είχε ως προτεραιότητα την αριστεία στον τομέα της μηχανικής σε μια εταιρεία που έδινε έμφαση στην capital-light παραγωγή.

Στα τέλη του 2019, η Boeing βρισκόταν σε απόλυτη αταξία. Δύο δυστυχήματα με το επιβατικό αεροσκάφος 737 Max της Boeing είχαν οδηγήσει στον θάνατο 346 ατόμων. Οι καταστροφές συνδέθηκαν τελικά με ένα ελαττωματικό σύστημα λογισμικού πτήσης και μακροχρόνιες έρευνες εντόπισαν προβλήματα ποιοτικού ελέγχου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της Boeing. Εν μέσω αιτημάτων για νέα ηγεσία, το διοικητικό συμβούλιο οδήγησε στην έξοδο τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Dennis Muilenburg και στράφηκε σε ένα στέλεχος εκτός εταιρείας – τον David Calhoun, με σπουδές λογιστικής και θητεία 26 ετών στη General Electric.

Δεν υπήρξαν άλλες μοιραίες αστοχίες κατά τη θητεία του Calhoun, ευτυχώς, αλλά η …πτήση της Boeing δεν μοιάζει λιγότερο ασταθής. Το περιβόητο περιστατικό με την πόρτα αεροσκάφους της Alaska Airlines αυτόν τον Ιανουάριο – στο οποίο ένα κομμάτι ατράκτου 737 Max έσκασε στον αέρα – πυροδότησε μια καταιγίδα νέων αποκαλύψεων σχετικά με προβλήματα ασφάλειας και κατασκευαστικής αρτιότητας. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές διέταξαν επιβράδυνση της παραγωγής αεροπλάνων ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα.

Χθες, η Boeing ανακοίνωσε ότι ο Calhoun θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος στο τέλος του έτους. (Ο επικεφαλής της επιχείρησης εμπορικών αεροσκαφών της Boeing θα φύγει αμέσως· ο επικεφαλής παραγωγής του μοντέλου 737 απολύθηκε τον Φεβρουάριο).

Ο Calhoun πιθανώς να είχε καταλάβει ότι τα πράγματα όδευαν προς το τέλος πολύ νωρίτερα από χθες. Η μετοχή μειώθηκε κατά 24% φέτος και οι διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών -οι σημαντικότεροι πελάτες του ιδιωτικού τομέα για την Boeing- έχουν εκφράσει αυξανόμενη αγανάκτηση. Αλλά τα προβλήματα του κατασκευαστή αεροσκαφών είναι αναμφισβήτητα πιο βαθιά από οτιδήποτε θα μπορούσε να επιλύσει ο Calhoun – και οι ρίζες τους προηγούνται της άφιξής του κατά δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συμπέρασμα κάποιων παρατηρητών είναι ότι με τα χρόνια, η Boeing εξελίχθηκε από μια εταιρεία που είχε ως προτεραιότητα την αριστεία στον τομέα της μηχανικής σε μια εταιρεία που έδινε έμφαση στην capital-light παραγωγή, δηλαδή την παραγωγή με την ελάχιστη δυνατή δέσμευση κεφαλαίου από την εταιρεία. Αυτό σήμαινε μεγαλύτερη εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές και πιο έντονη εστίαση στην αποτελεσματικότητα και τη μείωση του κόστους – όλα αυτά δημιούργησαν κίνητρα για επιτάχυνση της κατασκευής ή περικοπές σε κρίσιμους ποιοτικούς ελέγχους.

«Οι διοικητικές αποφάσεις, που ελήφθησαν σε μια περίοδο που διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια υπό την ηγεσία τεσσάρων διαδοχικών CEO, σταδιακά αποδυνάμωσαν ένα άλλοτε περίφημο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και αντιμετώπισης προβλημάτων στο εργοστάσιο», γράφει ο Shawn Tully του Fortune, «αφήνοντας κενά που επέτρεψαν σε διάφορα ελαττώματα να βγουν στην επιφάνεια».

Η capital-light στρατηγική φαινόταν εξαιρετική για κάμποσο διάστημα: Από το κλείσιμο του 2010 έως το 2018, η τιμή της μετοχής της Boeing εκτοξεύθηκε από τα 70 δολάρια στα 425 δολάρια, ξεπερνώντας σε απόδοση εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple και η Alphabet. Αλλά η συντριβή (πρώτη από τις συνολικά δύο που συνέβησαν) αεροσκάφους 737 Max τον Οκτώβριο του 2018 ήταν η πρώτη ένδειξη συστημικών προβλημάτων. Η πλημμυρίδα των ζητημάτων ασφάλειας και παραγωγής έκτοτε δυσκόλεψε τους επενδυτές, τους πελάτες και τους επιβάτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στη Boeing.

Όσο για το ποιος θα ηγηθεί της Boeing στη συνέχεια, προς το παρόν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον νέο πρόεδρο της εταιρείας: τον Steven Mollenkopf, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής τσιπ Qualcomm από το 2014 έως το 2021, ο οποίος θα ηγηθεί της αναζήτησης του αντικαταστάτη του Calhoun. Ο Mollenkopf έχει ένα υπόβαθρο ως μηχανικός και διευθυντής προϊόντων. Προέρχεται επίσης από έναν ανταγωνιστικό κλάδο όπου οι βλάβες στην ποιότητα και την απόδοση οδηγούν ολόκληρες εταιρείες εκτός αγοράς. Θα μπει μηχανικός στην κορυφή της εταιρείας; Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, η Boeing και οι πελάτες της θα πρέπει να επιδιώκουν ακριβώς αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com