Το deal των 20 δισ. δολαρίων μεταξύ Κίνας – BP

Το deal των 20 δισ. δολαρίων μεταξύ Κίνας – BP

Παρά το μέγεθος της συμφωνίας, το Λονδίνο προτιμά να μιλήσει για τις εξαγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά.

του Τζόφρι Σμιθ

Λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Κίνας υπέγραψε συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την BP PLC για παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, και ανακοίνωσε μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Royal Dutch Shell PLC, εν μέσω μιας έξαψης δραστηριοτήτων κατά την τριήμερη επίσκεψη στη Βρετανία του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κέτσιανγκ.

Η συμφωνία με τη BP είναι η τελευταία σε μια σειρά από μεγάλες συμφωνίες που απεικονίζουν την ακόρεστη ζήτηση της Κίνας για την καθαρή καύση του φυσικού αερίου, καθώς η ρύπανση από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και η χρήση οχημάτων απειλεί να φτάσει σε επίπεδα κρίσης σε πολλές πόλεις της.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέγραψε μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία διάρκειας 30 ετών αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η εν λόγω συμφωνία, κατά ειρωνεία της τύχης, βασίστηκε εν μέρει στις προμήθειες αερίου από τα κοιτάσματα στην ανατολική Σιβηρία από τα οποία η πρώην κοινοπραξία της ΒΡ στη Ρωσία εκδιώχθηκε όταν το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε πιο άμεσο έλεγχο του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η συμφωνία με τους Κινέζους είναι μια ευπρόσδεκτη καλή είδηση ​​για την BP μετά από επανειλημμένες απογοητεύσεις στις ΗΠΑ, καθώς αγωνίζεται με τις συνέπειες της καταστροφής του Deepwater Horizon. Η BP θα παραδίδει έως και 1,5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με 72 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου προς την China National Offshore Oil Company, ή CNOOC, για 20 χρόνια, από το 2019.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί από που θα έρθει το αέριο, αλλά η BP διαθέτει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εξαγωγών από τα τερματικά στον Κόλπο του Μεξικού. Εφοδιάζει ήδη τη CNOOC με υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ινδονησία.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια επίδειξη συστολής, δεν έκανε καμία αναφορά στη συμφωνία σε ενημερωτικά σημειώματα για την επίσκεψη του Λι, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε έναν κατάλογο των λιγότερο αμφιλεγόμενων προσφορών που αφορούν έπιπλα και τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά. Ο Κάμερον έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι κάνει τα στραβά μάτια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως η μεταχείριση των μειονοτήτων στο Θιβέτ και την Κίνα, ώστε να κερδίσει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες.

Ο Λι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Βρετανία, που τέθηκε σε ισχύ όταν μολυσμένες ζωοτροφές πυροδότησαν μια εκτεταμένη έξαρση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, ή της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

Διαβάστε ακόμη: Ιστορική συμφωνία «γιγάντων» για το φυσικό αέριο