Deals 6,4 δισ. δολαρίων φέρνει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Deals 6,4 δισ. δολαρίων φέρνει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Το Πεκίνο ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και της ναυτιλίας - θα υπογραφούν συνολικά 19 συμφωνίες.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Το Πεκίνο έχε ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Αύριο ο κ. Κετσιάνγκ θα επισκεφτεί μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. «Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του» σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, με αφορμή την έλευσή του στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον Έλληνα ομόλογό του, Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.

Σήμερα και αύριο, πέραν των επίσημων συνομιλιών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή συνολικά 19 ελληνοκινεζικών συμφωνιών ύψους άνω των 6,4 δισ. δολ.

Οκτώ από τις συμφωνίες, ύψους 4,6 δισ. δολ., αφορούν το ναυτιλιακό κλάδο και συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση από κινεζικούς πιστωτικούς οργανισμούς της κατασκευής πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία που ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία ή τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της στεριάς στον ενεργειακό τομέα, τα ακίνητα, το κρασί, το λάδι κ.λπ.

Μεταξύ των συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν σήμερα και αύριο είναι:

-της China Development Bank και της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare για τη ναυπήγηση πλοίων ύψους 1,5 δισ. δολ.

-της εταιρείας Τerna Energy με τη Sinohydro Corporation και την ICBC στον ενεργειακό τομέα, αξίας 1,22 δισ. δολ.

-του ναυτιλιακού ομίλου Libra Group με την ICBC Financial Leasing Company, η οποία αφορά συμφωνία sale and lease back για –

-έξι πλοία αξίας 160 εκατ. δολ. και επιπλέον 300 εκατ. δολ. για τη ναυπήγηση πλοών σε κινεζικά ναυπηγεία.

-της ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris με την Export-Import Bank of China, αξίας 400 εκατ. δολ.

-της ναυτιλιακής εταιρείας Diana Shipping με την ICBC, αξίας 200 εκατ. δολ.

-της ναυτιλιακής Veritas Ship Management με την China National Aero-Technology Corporation για την κατασκευή οκτώ πλοίων, ύψους 215 εκατ. δολ.

-της China Development Bank και της Enterprises Greece, ύψους 273 εκατ. δολ.της Lamda Development  και της κινεζικής εταιρείας Fosun Group, ύψους 200 εκατ. δολ., για το επενδυτικό πρόγραμμα του Ελληνικού.

– μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης των δύο χωρών και της εταιρείας ΙZP Technologies αξίας 50 εκατ. δολ.
της Ocean Bulk Shipping με την Export-Import Bank αξίας 57 εκατ. δολ.

-των εταιρειών SUMEC και EDF EN Hellas στον τομέα των αιολικών πάρκων αξίας 273 εκατ. δολ.

-στρατηγική συνεργασία COFCO Wines και M. Boutari and Co στον τομέα της διανομής κρασιών αξίας 50 εκατ. δολ.

– μεταξύ της PAVLIDIS XRIST. και της China Light Resource αξίας 13,5 εκατ. δολ.

– στον τομέα των εισαγωγών – εξαγωγών των εταιρειών U-Feel και An. Mavrofridopoulos SA αξίας 25 εκατ. δολ.

– των εταιρειών Alpha Estate και Anhui Wine Mall αξίας 4,1 εκατ. δολ.

– της Μediterra με τη Sanghai Meditela αξίας 1 εκατ. δολ.

– της EMELCO με τη Sanghai ChaoShang Food για εμπορία ελαιολάδου ύψους 13,8 εκατ. δολ

Κινεζική βοήθεια στις ΜμΕ
Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες συνεργασίας, που αφορούν τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, την προστασία της θάλασσας και την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

Οι συμφωνίες θα υπογραφούν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μέλη της κινεζικής αποστολής . Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας (SOA) και της Ελληνικής Κυβέρνησης, που θα πραγματώνεται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων, αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας, της αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων, της θαλάσσιας παρατήρησης πρόβλεψης και προειδοποίησης καταστροφών, στην έρευνα ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων.

Επίσης η συμφωνία εξουσιοδότησης του Οργανισμού China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, θα ενισχύσει περισσότερο το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.

Η τρίτη συμφωνία αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: 

Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο