Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Ο Μεγάλος Περίπατος, οι προτάσεις για την Αθήνα και το μήνυμα κατά της αποχής (+vid)

Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Ο Μεγάλος Περίπατος, οι προτάσεις για την Αθήνα και το μήνυμα κατά της αποχής (+vid)
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι απαντήσεις των υποψηφίων για τον δήμο Αθηναίων στην τηλεμαχία, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Το πλάνο τους για τον δήμο Αθηναίων «ξεδίπλωσαν» το βράδυ της Τετάρτης οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της πρωτεύουσας, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις  Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο debate που διεξήχθη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι δύο πολιτικοί στάθηκαν στο ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό της αποχής από τις εκλογές του πρώτου γύρου στον δήμο Αθηναίων (με συμμετοχή που κινήθηκε λίγο πάνω από το 30%), καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Οι ενότητες στις οποίες απάντησαν οι δύο υποψήφιοι ήταν οι εξής:

  • Λειτουργία της πόλης
  • Ασφάλεια
  • Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
  • Υποδομές/Ανάπτυξη
  • Κοινωνική πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ελεύθερη ενότητα

Για τον Μεγάλο Περίπατο

Σύμφωνα με το news247.gr, μιλώντας για τον Μεγάλο Περίπατο, ο νυν δήμαρχος επανέλαβε πως έγιναν αστοχίες, «αλλά τώρα η Πανεπιστημίου είναι ο πιο πράσινος δρόμος στην Αθήνα. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί». Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε πως σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια η πόλη αναβαθμίζεται και πως το συνολικό έργο είναι πλέον θετικό για τον πολίτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας κατηγόρησε τον κ. Μπακογιάννη για παλινωδίες στο έργο αυτό, «το οποίο ήταν απλά μια διαπλάτυνση του δρόμου και τίποτε άλλο, με αστοχίες πολεοδομικές και με δέντρα που τελικά κατέληξαν να είναι πλατάνια, ενώ λέγατε πως θα φέρετε δέντρα από την Ιαπωνία». Είπε ακόμα πως θα ανοίξει ξανά τη Βασ. Όλγας, ενώ ο κ. Μπακογιάννης αρνήθηκε την παρέμβαση αυτή, λέγοντας πως «αν είναι έτσι μήπως να ανοίγαμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου;».

«Δυστυχώς παραμένει μπλοκαρισμένο το κέντρο, η Βασ. Όλγας έκλεισε χωρίς σχέδιο, ολόκληρες γειτονιές παραμένουν αποκομμένες και υπάρχει συμφόρηση» τόνισε ο κ. Δούκας.

Κάμερες, αστυνόμευση και εγκληματικότητα στην Αθήνα

Στο ζήτημα της ασφάλειας οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σχετικά με το ζήτημα των καμερών και της παρουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κ. Δούκας τόνισε πως δεν είναι προτεραιότητά του οι κάμερες αλλά η παρουσία αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας και πως οι κάμερες χρειάζονται σε κρίσιμα σημεία. Τόνισε πως τα θέματα ασφάλειας πρέπει να διευθετούνται συνεκτικά και συνολικά με πολιτικό σχέδιο, όπως το μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «δίνω μάχη για παραπάνω αστυνόμευση από την πρώτη μέρα. Το κάνω πολύ συνειδητά, γιατί ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει την κραυγή αγωνίας των κατοίκων. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια, μία είναι για όλους. Να διεκδικήσουμε μαζί περισσότερη αστυνόμευση, κάμερες, νέο μοντέλο για τα ναρκωτικά στο μοντέλο της Λισσαβόνας με πρόληψη, να προχωρήσουμε μαζί.

Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε», σημείωσεε ο κ. Μπακογιάννης.

Πρόσθεσε δε πως για τον φωτισμό αλλάζουν όλα τα φώτα δρόμων σε led.

Ο κ. Δούκας επέμεινε πως η Δημοτική Αστυνομία είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας. Σημείωσε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν χίλιοι δημοτικοί αστυνομικοί ενώ τώρα υπάρχουν «μόνο 200 στους δρόμους», προσθέτοντας «ελάχιστοι σε αυτές τις περιοχές που μόλις ανέφερα», για παράδειγμα στην Κυψέλη «είναι μόλις 2 διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι μίλησαν και για την προετοιμασία που πρέπει να έχει η Αθήνα ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων.

Απαντώντας σε ερώτημα για τα αντιπλημμυρικά και τη θωράκιση της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε «κάναμε τη δουλειά μας γειτονιά γειτονιά. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία ευαλωτότητας και επικινδυνότητας σε όλη την πόλη. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτουργήσαμε πολύ καλά με τη νεροποντή, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα βρίσκονται στο σχέδιό μας για την επόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε λοιπόν κανέναν Ντάνιελ, για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάνουμε από την πρώτη ημέρα».

«Και να προσθέσω κάτι σημαντικό, στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ένας κλαυσίγελως που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες, πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του δήμου, η ευθύνη είναι και κοινωνική και ηθική και αυτοδιοικητική. Άρα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Όταν όλα τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη του δήμου και στέλνει εκεί συνεργείο ο δήμος, καλά κάνει και το στέλνει, αλλά στην πραγματικότητα παρανομεί. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε εμείς την αρμοδιότητα και πάμε αν το κυνηγήσουμε μαζί» συμπλήρωσε ο νυν δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας είπε ότι η ομάδα του έχει φτιάξει μία λίστα με 41 ευάλωτες περιοχές. Σημείωσε πως η «Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, δεν ξέρουμε καν το δίκτυο υδάτων. Είμαστε σε κλιματική κρίση, πρέπει να θωρακίσουμε την πόλη με ένα πλέγμα έργων. Δεν θα πω ποτέ ότι ο επόμενος Daniel θα γίνει σε 400 χρόνια», ανέφερε. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να γίνουν εστίες συμπαγούς πρασίνου που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα για την πόλη – και πρόσθεσε ότι μπορούν να βρεθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε αναφέροντας πως θα δημιουργηθεί πάρκο 200 στρεμμάτων γύρω από το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, «που θα είναι το καλύτερο της Ευρώπης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δούκας τόνισε πως έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση για την κλιματική κρίση και ο Δήμος να λάβει αρμοδιότητες.«Αν δεν τις πάρουμε, θα πάρω πρωτοβουλίες μόνος μου», τόνισε. «Δεν μπορεί η συζήτηση να είναι ποιος καθαρίζει τα φρεάτια», είπε, υπογραμμίζοντας πως αν εκλεγεί ξανά, θα προχωρήσει σε fast track διαδικασίες. Απαντώντας, ο κ. Μπακογιάννης είπε πως «σε θέματα πρασίνου και φρεατίων χρειάζεται συνεργασία με άλλους δήμους. Χρειάζεται υπομονή και συνεργασία».

Η προσβασιμότητα στην Αθήνα

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων και των μητέρων με καρότσια στην πόλη, ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως «η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη».

«Δίνουμε μάχη για να την κάνουμε κάθε μέρα λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ όταν ανέλαβα, ήταν ότι δεν είχαν πρόσβαση τα σχολεία της πόλης για τα παιδιά με αναπηρία. Για κάτι που είμαι περήφανος, είναι ότι προχωράμε να βάλουμε ράμπες σε όλα τα σχολεία. Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε στις ράμπες αναπήρων αισθητήρες στις γωνίες, ώστε εάν παρκάρει κάποιος εκεί, να πάει αμέσως η Δημοτική Αστυνομία. Και κάτι ακόμη, εννοείται ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι του δήμου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία. Φυσικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δούκας μίλησε για τα πεζοδρόμια και είπε ότι «για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό» γιατί τα πεζοδρόμια δημιουργούν προβλήματα σε ΑμεΑ, σε ανθρώπους με καροτσάκια και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια, είπε ότι ακόμα και σε δημοτικά κτίρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία.

Για το κυκλοφοριακό και τον πολιτισμό

Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα και τα θέματα πολιτισμού, ο νυν δήμαρχος είπε πως «θα πρέπει να δούμε κάποια ζητήματα για το κυκλοφοριακό. Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους, είναι η αναρχία που υπάρχει στο εθνικό πλαίσιο. Έχουμε προτείνει μαζί με την Ένωση Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την κινητικότητα στην Αθήνα. Δεν θα προσθέσουμε νέα λεωφορεία στην Αθήνα, αλλά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα οχήματα. Ναι, το ξαναλέμε, πάρκινγκ για όλους».

Ο αντίπαλος του, απαντώντας σε ερώτηση για τα γκραφίτι στους τοίχους αλλά και τις αφίσες των κομμάτων, σημείωσε «υπάρχει προσέγγιση που έχω δει σε άλλες πόλεις όπως τη Βαρκελώνη, που οι γειτονιές ανοίγουν δημόσιο διάλογο με καλλιτέχνες και δημιουργούν σχέδια με τρόπο συνεργατικό. Ο πολιτισμός είναι μια διαφορετική κουλτούρα, ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία».

Καθαριότητα και λειτουργία της Αθήνας

Απαντώντας για την καθαρότητα της πόλης, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028».

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ. Έφερε δε ως παραδείγματα τον Εθνικό Κήπο και την ανάπλασή του καθώς και το Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτούργησε, ως επιτυχημένα παραδείγματα. Είπε δε πως θα ανοίξει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο γιατί πέρασε στη δημοτική αρχή.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Δούκας ανέφερε πως «χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους», κατηγορώντας τον αντίπαλό του για ελάχιστη δενδροφύτευση, κόντρα σε εξαγγελίες του. «Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα. 5 χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία» ήταν η συνέχεια της απάντησης του κ. Δούκα σχετικά με την δέσμευσή του για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. «Ο κ. Μπακογιάννης είχε πει 75 χιλιάδες και έβαλε 4 χιλιάδες την πενταετία». Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει απόφαση του 2018 για 24 οικόπεδα τα οποία είναι έτοιμα και έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 7, ενώ υπενθύμισε δημόσιους χώρους όπως ο Ελαιώνας και ο λόφος του Στρέφη.

Απαντώντας ο κ. Μπακογιάννης είπε πως η δημαρχία του απελευθέρωσε 35 χώρους συνολικά, ενώ ο κ. Δούκας σημείωσε πως πάρα πολλά σχολεία της πόλης είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως πολλά σχολεία δεν είναι σε καλή κατάσταση, απάντησε πως έχουν βελτιωθεί 170 και πως στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες «πράσινες αυλές».

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε σε σχολεία σπίτια, κοντέινερ, με βλάβες και σοβάδες που πέφτουν. «Να υπάρχει σχολείο, να υπάρχουν υποδομές. Θέλω να πω ότι αυτά τα θέματα της καθημερινότητας είναι πάρα πολύ κρίσιμα και δεσμεύομαι ότι η πρώτη μου απόφαση θα είναι, εάν αναλάβω τη δημοτική αρχή, να λύσω αμέσως αυτά τα θέματα, δηλαδή να βρω τα προβλήματα και με φαστ τρακ διαδικασίες με ευθύνη του δήμου να δημιουργήσω ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε μαθητές και καθηγητές». Ακόμη, ο κ. Δούκας δεσμεύτηκε πως θα φτιάξει περισσότερες παιδικές χαρές, λέγοντας πως «υπάρχει η δυνατότητα να φτιάχνονται τουλάχιστον 10 κάθε χρόνο».

Δεσμεύτηκε δε πως θα δημιουργήσει 40 παιδικές χαρές σε 5 χρόνια, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά. Επιπλέον, ο κ. Δούκας τόνισε ότι η Αθήνα έχει υψηλά δημοτικά τέλη, και συνεπώς πρόκειται για υποχρέωση του δήμου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες, σημειώνοντας «αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην ψυχαγωγία οι παιδικές χαρές».

Για το Airbnb

Σε ερώτηση για το Airbnb στην Αθήνα, ο κ. Δούκας έκανε λόγο για επιβολή δημοτικού τέλους σε ιδιοκτήτες των ακινήτων. «Δεν μπορεί να έχουν 50 διαμερίσματα και να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση από AirBnB, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι, η δημοτική αρχή να έχει κανόνες.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα εισροή που θα δημιουργήσει ελάφρυνση σε όσους έχουν ανάγκη, πρέπει να γίνει μελέτη γιατί δεν μπορεί να είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές».

Ακολούθως, οι δύο υποψήφιοι για τον δήμο Αθηναίων προχώρησαν στις ελεύθερες τοποθετήσεις τους στο debate.

«Να μου επιτρέψετε, επειδή πριν από μερικές βδομάδες δεν ήμουν ιδιαίτερα γνωστός, να πω ότι είμαι καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, δηλαδή πως θα γίνουν πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές και συμπεριληπτικές και έχω φτιάξει σχέδιο για διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σημαντικές εφαρμογές» τόνισε κ. Δούκας.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «ήταν μια ζωντανή, ελεύθερη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένα νέο πρότυπο ντιμπέιτ. Ευχαριστώ πολύ την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και τον κ. Δούκα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «εάν έστω και ένας Αθηναίος και μια Αθηναία πείστηκε να πάει στην κάλπη, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει, κάτι καλό κάναμε απόψε», ενώ επισήμανε ότι «αισιοδοξεί πως προχωράμε μπροστά, με τη δύναμη του έργου μας, με αισιοδοξία που πηγάζει από το πρόγραμμά μας αλλά και με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης». «Από την Κυριακή, διπλή δουλειά, διπλή προσπάθεια, διπλός κόπος για την Αθήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247