Δεύτερη μέρα μεγάλης πτώσης στις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω Ιταλίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε χαμηλό 13 μηνών το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ισχυρό πλήγμα για τις τράπεζες - Στα ύψη τα ιταλικά spreads, μεγάλη πτώση για το ευρώ. 

 

«Βουτιά» σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωζώνη καθώς η Ιταλία προχωρά προς μια νέα προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου παρέτεινε τις αρχικές του απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 μηνών και καταγράφοντας πτώση 3%. Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 4,8%, σε νέο χαμηλό 13 μηνών.

Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 μηνών, καθώς η διαπραγμάτευση κάποιων τραπεζικών μετοχών ανεστάλη λόγω της μεγάλης πτώσης τους.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε ότι η όποια κίνηση έχει στόχο να αποδυναμώσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και χρόνια αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων.

Ο Ιταλός πρόεδρος έθεσε χθες τη χώρα σε τροχιά νέων εκλογών, ορίζοντας έναν πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως μεταβατικό πρωθυπουργό με εντολή να προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές και να ψηφίσει τον επόμενο προϋπολογισμό.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια πολωμένη προεκλογική εκστρατεία, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει μια ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, απειλώντας τη συνοχή της ευρωζώνης. «Το ιταλικό πολιτικό ρίσκο μάλλον καθυστερεί παρά αίρεται» ανέφερε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS.

Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, BPER Banca, Unicredit και UBI Banca σημείωσαν πτώση 4,4-5,8% ενώ η Poste Italiane κατέγραψε βουτιά 5,7%.

Οι νέες ανησυχίες για την ευρωζώνη οδήγησαν τον δείκτη Sentix για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, όταν υπήρχαν ανησυχίες για μια προεδρία της Λεπέν στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,6%, με τις τράπεζες να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε βουτιά 4,3% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από την ψηφοφορία για το Brexit τον Ιούνιο του 2016.

Η αναταραχή στην Ιταλία επηρέαζε και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, με τις μετοχές ισπανικών και πορτογαλικών μετοχών να βρίσκονται στη γραμμή πυρός. Η Banco Comercial Portugues υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,7% ενώ οι ισπανικές Santander και Sabadell σημείωσαν πτώση 5,9% και 6% αντίστοιχα. Η ισπανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,9% και η πορτογαλική 2,7%.

Στα ύψη τα ιταλικά spread

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού για την Ιταλία αυξάνεται, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε σήμερα το 1.42% έχοντας προηγουμένως αγγίξει και το 1.7% , πιάνοντας δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2013 έως σήμερα.

Oι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έκαναν άλμα 20 μονάδων βάσης φθάνοντας στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Όσον αφορά το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Σε χαμηλό εξήμισι μηνών έπεσε το ευρώ παρασυρόμενο  από τις  πωλήσεις ιταλικών ομολόγων λόγω της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα στην Ιταλία. Έτσι το ευρώ έπεσε κάτω από το 1.16 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας περισσότερο από 0.3 % μέσα στην ημέρα.

Έναντι του ελβετικού Φράγκου, το ευρώ υποχώρησε σε περίπου ανάλογο ποσοστό με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1528 φράγκα.

Προειδοποίηση του οίκου Moody’s για επερχόμενη υποβάθμιση της Ιταλίας

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Ο Moody’s αναφερόταν στην αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

Δραματική παρέμβαση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη

Στην οικονομική, αλλά και την πολιτική κατάσταση της Ιταλίας αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

«Η μοίρα της Ιταλίας είναι εκείνη της Ευρώπης» και «κατά συνέπεια η φωνή της χώρας στα φόρα όπου θα αποφασιστεί το μέλλον της Ευρώπης, θα πρέπει να είναι απόλυτα έγκυρη», τόνισε ο Βίσκο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να αγνοηθούν οι συνταγματικοί περιορισμοί, η ανάγκη προστασίας της αποταμίευσης και ο σεβασμός των συνθηκών». Ο Βίσκο έστειλε ουσιαστικά ένα μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα.

«Δεν πρέπει να χάσουμε, με λίγες κινήσεις, το αγαθό της εμπιστοσύνης, διότι η κρίση που θα προέκυπτε θα υποχρέωνε την χώρα μας να κάνει πολλά βήματα πίσω, και θα αμαύρωνε την εικόνα της Ιταλίας σε όλο τον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την νευρικότητα και τις αρνητικές αντιδράσεις μέρους των χρηματαγορών, ο Βίσκο τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι, αλλά πρόκειται μόνο μια αντίδραση συγκινησιακού χαρακτήρα».