ΔΕΗ και Quest επισήμως στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος

ΔΕΗ και Quest επισήμως στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος
Η Κωτσόβολος εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης 2023-2024 θα εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3%

Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από την Quest, συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα, ότι προέβη σε κατάθεση τελικής προσφοράς, για την Κωτσόβολος, νωρίτερα το πρωί της Τρίτης και η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει στη διαδικασία πώλησης της «Κωτσόβολος». 

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ Α.Ε., σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί κατάθεσης προσφοράς από  τη ΔΕΗ για την εξαγορά της “Κωτσόβολος”, ανακοινώνει ότι συμμετέχει στη  διαδικασία πώλησης της εν λόγω εταιρείας, η οποία βρίσκεται στη φάση της  κατάθεσης προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του  διαγωνισμού.

Πηγές από την Quest ανέφεραν μιλώντας στο Fortune Greece ότι η Κωτσόβολος είναι μια σημαντική οντότητα που «κουμπώνει» με την εταιρεία τους ενώ έχει και μια πολύ καλή διοικητική ομάδα. Όμως οι ίδιες πηγές έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι δεν θα δώσουν τα ρέστα τους για την απόκτηση της Κωτσόβολος.

Σε ανακοίνωσή της η Currys επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική αναθεώρηση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον από αρκετούς πιθανούς αγοραστές της Κωτσόβολος, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο και οι σύμβουλοί του αξιολογούν επί του παρόντος.

Στην ίδια ανακοίνωση (https://www.currysplc.com), που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη, η  Currys αναφέρει: «η στρατηγική αναθεώρηση παραμένει σε εξέλιξη και η Currys θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση όταν κριθεί απαραίτητο. Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι η Currys ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου 2023 ότι ξεκινά στρατηγική επανεξέταση για την αξιολόγηση όλων των επιλογών σε σχέση με την κορυφαία επιχείρηση της στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου, την Κωτσόβολος. Για την Currys η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κωτσόβολος «είναι μια ωραία κερδοφόρα δραστηριότητα που παράγει χρήμα» είχε πει ο Alex Baldock στα μέσα Μαΐου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών. Με τον ίδιο να αναφέρει, με αφορμή το πωλητήριο που μπήκε στην Κωτσόβολος «η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την Κωτσόβολος, για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας».

Η Currys έχει προσλάβει τη Citi για να τρέξει τη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Πέρα από τη διαδικασία πώλησης, η ολοκλήρωση της οποίας θα εξαρτηθεί από αν η Currys πετύχει καλή τιμή, το επενδυτικό πλάνο της Κωτσόβολος, το αποτύπωμα της οποίας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 10ετία, είναι πολυσχιδές. 

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών που σήμερα αποτελεί το 10% των εσόδων της και το 15% των μικτών κερδών της, θα αποτελέσει στο μέλλον έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξή της με την εταιρεία να προσδοκά ότι θα αποτελεί στο άμεσο μέλλον το 30% των εσόδων της. Παράλληλα η εταιρεία εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών, απ’ την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων, αντλιών θερμότητας ή ηλιακών θερμοσιφώνων «με το κλειδί στο χέρι», τη μελέτη, εγκατάσταση ηλεκτρικών και την επίπλωση σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, ως διαφημιστικά πακέτα προβολής, κάθε είδους επισκευή ή τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής. 

Στην τελευταία της χρήση η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 733 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με την προηγούμενη ενώ τα κέρδη EBITDA έφτασαν στα 48,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6% και τα προ φόρων κέρδη στα 20,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 18%, εξαιτίας της «δραματικής αύξησης κόστους κάθε είδους», όπως ανάφερε πριν από λίγο διάστημα ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Βασιλάκος.

Χαρακτηριστικά δε ανάφερε πως η τιθάσευση των παραγόντων κόστους «ήταν δυνατή από τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά», καθώς έως τότε η τελική γραμμή είχε μόνον 1 εκατ. ευρώ κερδών. Η υπέρβαση επιτεύχθηκε αφενός λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους αλλά και λόγο της ενεργούς διαχείρισης κάθε κοστολογικού παράγοντα στη λειτουργία του ομίλου. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του υπερέβησαν τα 82,8 εκατ. ευρώ από 59,4 εκατ. ευρώ. 

Τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο η αγορά ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών έτρεξε με αύξηση κατά 30%, ενισχυμένη από διάφορα προγράμματα κρατικής επιδότησης για αλλαγές συσκευών αλλά και ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης. 

Η εταιρεία εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης 2023-2024 θα εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3% αλλά και βελτίωση περιθωρίου κέρδους EBITDA που πέρυσι υποχώρησε στο 2,8% από 3,8% τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 19,4 εκατ. ευρώ σε δίκτυο, logistics αλλά και IT, με τον τελευταίο τομέα να χαρακτηρίζεται από τον κ. Βασιλάκο ως βασική υπεραξία για τον όμιλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: