Δέκα συμβουλές επιβίωσης αν γίνατε πρόσφατα το νέο αφεντικό

Δέκα συμβουλές επιβίωσης αν γίνατε πρόσφατα το νέο αφεντικό

Δείτε πως θα καταφέρετε να έχετε μια επιτυχημένη μετάβαση.

της Ντέμπι Χόπκινς

Η ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου για την πρώτη φορά είναι σημαντική εξέλιξη στη ζωή κάποιου. Ένας νέος ηγέτης συχνά έχει μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό του και νοιώθει ότι πρέπει επειγόντως να επιδείξει αποτελέσματα. Προσοχή, όμως, αυτή είναι μια νέα θέση• ιδού οι 10 συμβουλές μου για να έχετε μια επιτυχημένη μετάβαση:

1. Το συγκεκριμένο ρόλο τον κερδίσατε με την αξία σας.
Θα υπάρξουν δύσκολες μέρες όπου θα νοιώθετε ότι δεν πετυχαίνετε. Διατηρήστε την αυτοπεποίθησή σας και την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Αναγνωρίστε ότι αναλάβατε το συγκεκριμένο ρόλο επειδή ήσασταν πολύ δυνατός σε ατομικό επίπεδο. Πλέον, η δουλειά σας είναι να γίνετε και ένας εξίσου δυνατός ηγέτης ομάδας.

2. Μάθετε την τέχνη της ανάθεσης.
Οι νέοι ηγέτες συχνά καταλήγουν να υπερ-διοικούν. Φροντίστε να ενδυναμώσετε την ομάδα σας ώστε να σας βοηθάει με την επίλυση προβλημάτων. Πιστέψτε με, ξέρω καλά πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αφήσετε δουλειά σε άλλους – αν ήσασταν σαν κι εμένα στο σχολείο, θα θέλατε μάλλον να κάνετε όλη τη δουλειά στις ομαδικές εργασίες. Προσοχή όμως: όταν αναθέτετε κάτι σε άλλον, μην πάρετε πίσω το πρότζεκτ αν αυτός δεν τα πηγαίνει καλά. Βοηθήστε τον να τα καταφέρει.

3. Κάντε ερωτήσεις.
Ξοδέψτε χρόνο πρόσωπο-με-πρόσωπο με το προσωπικό που αναφέρεται σε σας και ρωτήστε τους τι θα έθεταν ως προτεραιότητα αν ήταν στη θέση σας. Εφαρμόστε τη «μαιευτική μέθοδο» του Σωκράτη, αντί να προβάλλετε τις δικές σας πεποιθήσεις.

4. Ακούστε προσεκτικά.
Φροντίστε να ακούτε και να μην διακόπτετε. Μάθετε να εμπεδώνετε ό,τι έχουν να σας πουν διαφορετικές ομάδες. Έτσι, θα αφουγκράζεστε τόσο τις μελλοντικές ευκαιρίες όσο και τα προειδοποιητικά σημάδια προτού εμφανιστούν εμπόδια.

5. Ερμηνεύστε λεπτομερώς την ανατροφοδότηση του πελάτη.
Οι καλύτερες ιδέες συχνά προέρχονται από συζητήσεις με εργαζόμενους ή πελάτες. Βρείτε τρόπους να εμπλακείτε και ακούστε τους προσεκτικά, ώστε μετά να δράσετε βάσει της ανατροφοδότησης που λάβατε.

6. Παραδεχθείτε ότι δεν τα ξέρετε όλα.
Πολλοί ηγέτες είναι εξαρτημένοι απ’ την ιδέα ότι έχουν πάντα δίκιο. Μην υποθέτετε ότι ξέρετε – ή ότι πρέπει να ξέρετε – όλες τις απαντήσεις. Έμαθα ότι το να βάλω μια ομάδα να εργαστεί συλλογικά πάνω σ’ ένα πρόβλημα είναι το πιο ισχυρό μου εργαλείο.

7. Αναπτύξτε το δικό σας στυλ διοίκησης
Χτίστε πάνω στα δυνατά σας σημεία που σας έφεραν σ’ αυτή τη θέση, και καλλιεργήστε τη δική σας μοναδική προσέγγιση. Κατανοήστε τους άμεσους υφιστάμενούς σας – τι τους κινητοποιεί, και τι είδους κατεύθυνση και ανατροφοδότηση χρειάζονται; Αναγνωρίστε ότι ίσως υπάρχει κάποιος που δουλεύει για σας και ήθελε εξίσου τη θέση που πήρατε. Μιλήστε του και εξηγήστε του ότι παραμένετε εστιασμένος στην επιτυχία του.

8. Επικοινωνείτε συχνά με τους άλλους.
Οι άνθρωποί σας θέλουν να σας ακούνε. Μην απορροφιέστε τόσο απ’ τη δουλειά ώστε να καταλήγετε να ξεχνάτε αυτή την επικοινωνία. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων και δώστε στα μέλη της ομάδας σας να καταλάβουν πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμβολή τους.

9. Δημιουργήστε στόχους για τον εαυτό σας.
Φτιάξτε το πλάνο των 100 πρώτων ημερών – οι πρώτες μέρες μιας νέας θέσης περνάνε πολύ γρήγορα και αυτός μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να λογοδοτήσετε στον εαυτό σας.

10. Αναπτύξτε δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους σας.
Συνδεθείτε με συναδέλφους απ’ όλη την εταιρεία. Προσπαθήστε ακόμα και να έρθετε σε επαφή με το άτομο που κατείχε τη θέση πριν από σας. Εστιάστε στην οικοδόμηση χρήσιμων σχέσεων με νόημα. Η πολυτιμότερη συμβουλή και οι καλύτερες ιδέες συχνά βγαίνουν «απ’ την αυλή μας» χωρίς να το περιμένουμε.
Η Ντέμπι Χόπκινς είναι Επικεφαλής Καινοτομίας στη Citi.