Δέκα τρόποι για να οργανώσετε την «ψηφιακή» ζωή σας

Δέκα τρόποι για να οργανώσετε την «ψηφιακή» ζωή σας

Οδηγός επιβίωσης στον καιρό των Gigabytes.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ψάχνετε μια φωτογραφία και να μη μπορείτε να την βρείτε ανάμεσα στα εκατοντάδες Gbytes φωτογραφιών;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δέκα απλούς τρόπους για να οργανώσετε το αρχείο σας:

1. Καθορίστε ημερομηνία και ώρα στις φωτογραφίες σας
Με αυτό τον τρόπο οι φωτογραφίες οι φωτογραφίες θα αποθηκεύονται βάσει της ημέρας που τραβήχτηκαν και θα υπάρχει μια ροή στη βιβλιοθήκη σας.

2. Σβήστε τις «αδιάφορες» φωτογραφίες
Σίγουρα στο κατάλογο των φωτογραφιών σας υπάρχουν και στιγμιότυπα που δεν είναι σημαντικά. Ένα παπούτσι που θέλατε να δείξετε στη φίλη σας, ένα τηλέφωνο γιατί δεν είχατε χαρτί να το σημειώσετε κλπ. Όλα αυτά δε χρειάζονται, και το μοναδικό που καταφέρνουν είναι να σας τρώνε χώρο και χρόνο μέχρι να βρείτε τη φωτογραφία που θέλετε.

3. Να αποθηκεύετε όλες τις φωτογραφίες στο ίδιο μέρος
Εάν στον υπολογιστή σας υπάρχουν πολλοί φάκελοι, καθώς και φωτογραφίες αποθηκευμένες στα Downloads, ή στα σταλμένα αρχεία αυτό κάνει τη διαδικασία ανεύρεσης των φωτογραφιών που επιθυμείτε πιο χρονοβόρα. Προσπαθήστε να τις αποθηκεύετε όλες στο κατάλογο «Φωτογραφίες» για εύκολη ανεύρεση.

4. Κατηγοριοποιήστε τις φωτογραφίες σας
Αφού βεβαιωθείτε πως οι φωτογραφίες αποθηκεύονται στον ίδιο διαχωρίστε τες σε επιμέρους φακέλους, ανάλογα με την περίσταση – διακοπές, γενέθλια κλπ.

5. Αποθηκεύστε σε έναν εξωτερικό δίσκο τις φωτογραφίες
Πάντα, πάντα να κάνετε back up στις φωτογραφίες σας. Αποθηκεύστε τες τόσο στον υπολογιστή όσο και σε εξωτερικό δίσκο ή σε online «αποθηκευτικούς» χώρους όπως το Dropbox και το Carbonite για να είστε σίγουροι πως δε θα τις χάσετε ποτέ.

6. Βαθμολογείστε τις φωτογραφίες σας
Κάθε φορά που περνάτε τις φωτογραφίες σας, δώστε το «αστεράκι» σας στις πιο αγαπημένες σας. Τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης φωτογραφιών χρησιμοποιούν το σύστημα των 5 αστεριών. Έτσι κάθε φορά που θα ψάχνετε φωτογραφίες, θα εμφανίζονται πρώτες οι «καλύτερες» σας.

7. Image management software: Το μυστικό κλειδί!
Χρησιμοποιείστε εφαρμογές λογισμικού επεξεργασίας εικόνων όπως το Picasa ή το Live Photo Gallery, ώστε να ταγκάρετε και τα βρίσκετε τις φωτογραφίες σας. Οι εφαρμογές αυτές θα κάνουν την «πλοήγηση» σας ακόμη πιο εύκολη.

8. Χρησιμοποιείστε τα tags
Όπως είπαμε και παραπάνω η αναγνώριση των προσώπων είναι ένα φίλτρο που θα κάνει την ανεύρεση των φωτογραφιών σας ακόμα πιο γρήγορα, βάσει των φίλων σας.

9. Εκτυπώστε το ετήσιο άλμπουμ σας
Χρησιμοποιείστε τα φίλτρα που αναφέραμε παραπάνω και ξεχωρίστε τις καλύτερες σας, στη συνέχεια εκτυπώστε τες. Μπορεί να ζούμε σε μια digital εποχή αλλά τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει τις εκτυπωμένες φωτογραφίες!

10. Κάντε το ρουτίνα σας!
Όπως ακριβώς βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα, καθιερώστε μια μέρα κάθε δύο βδομάδες ώστε να ξεκαθαρίζετε τα άλμπουμ σας.

Διαβάστε ακόμα:

Τεχνολογικά «αναλφάβητος» ένας στους τρεις Έλληνες

«Δικαίωμα στη λήθη» και από τη Microsoft