Δεκαετές ομόλογο: «Κλείδωσε» στο 3,9% το επιτόκιο – 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο

Δεκαετές ομόλογο: «Κλείδωσε» στο 3,9% το επιτόκιο – 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη νέα έκδοση. Για «επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Με «διαδικασία – εξπρές» ολοκληρώθηκε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με την απόδοση να «κλειδώνει» στο 3,9% και το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την έκδοση ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα το εύρος επιτοκίου να μειωθεί από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας. Το βιβλίο προσφορών ξεκίνησε το πρωί, και σύμφωνα με το αρχικό guidance η απόδοση ήταν στο 4,125%. Ωστόσο, στη συνέχεια τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

«Η έκδοση αποτελεί μία απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φθάσει», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο και την Capital, καλώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων φέτος. Έχει αντλήσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και ενθαρρύνθηκε να προσφύγει πάλι στην αγορά με μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγου μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody΄s την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τις αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, ανερχόταν στο 3,688% το απόγευμα της Τρίτης.

Τσακαλώτος: Πάνω από κάθε προσδοκία η νέα έκδοση

Για μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας πως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές.

Αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να ανέρχονται σε 419 τον αριθμό έναντι 290 επενδυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, το Δημόσιο κάλυψε τα περίπου 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους.

Σταϊκούρας: Δεν έχει υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό δεν θα μιλήσει για “στημένες και επιβλαβείς εξόδους στις αγορές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων”, όπως κατήγγειλε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια και για “επιστροφή στην κανονικότητα”, όπως υποστηρίζει σήμερα», τονίζει σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ δεν έχει υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα καθώς «το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γίνει κυρίαρχες, οι επενδύσεις συρρικνώνονται, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζονται, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποεκτελείται, το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” δεν έχει επιλυθεί, η ρευστότητα δημοσίων φορέων επιδεινώνεται, το Κράτος διογκώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί και η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης υποβαθμίζεται».

Όπως εξηγεί, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ασφαλής, συνεχής και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές είναι μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδό της στην κανονικότητα προσθέτοντας πως η παρούσα έκδοση, αν και με κόστος δανεισμού υψηλότερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που επιβεβαιώνεται και στην τελευταία Έκθεση της Κομισιόν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προεξοφλώντας, μεταξύ άλλων, και την πολιτική αλλαγή που σύντομα θα γίνει στη χώρα.

«Στόχος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.