Δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα- Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την εξάπλωση του ιού

Δέκατο κρούσμα στην Ελλάδα- Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την εξάπλωση του ιού
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για τη σύζυγο του 67χρονου άνδρα, του ένατου κρούσματος που επιβεβαιώθηκε χθες στο ίδιο νοσοκομείο.

Το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τη σύζυγο του 67χρονου άνδρα, του ένατου κρούσματος που επιβεβαιώθηκε χθες στο ίδιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύζυγος ήταν μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Εξετάζονται οι επαφές του 67χρονου

Στην ιχνηλάτηση των επαφών του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού -στην Ηλεία- προχωρούν οι αρμόδιες Αρχές, που κάνουν αγώνα δρόμου για να εξετάσουν σε πρώτη φάση τους συνταξιδιώτες του και στη συνέχεια όλα τα άτομα που τον συνάντησαν μετά από το ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε καραντίνα είναι και μέλη του προσωπικού νοσοκομείων -σε Αμαλιάδα και Πάτρα- που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή πριν επιβεβαιωθεί ότι νοσεί από τον ιό.

Και έκτακτα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, μετά και την επιβεβαίωση ένατου κρούσματος στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όλων των βαθμίδων) σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο και πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις (αθλητικές και καλλιτεχνικές), για τις επόμενες 48 ώρες.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή, το δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα ΚΑΠΗ του δήμου Πατρέων. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και αφορά το κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή».

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν το επόμενο 48ωρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Βασ. Κικίλια με τον Γερμανό ομόλογό του Γενς Σπαν

Στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κοροναϊού συμφώνησαν χθες το βράδυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Γερμανός ομόλογός του Γενς Σπαν (Jens Spahn) σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η επικοινωνία, όπως επισημαίνεται, έγινε με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, την Παρασκευή. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας, ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο κ.Κικίλιας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.