Delphi Forum: «Βέλη» από επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς για ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό

Delphi Forum: «Βέλη» από επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς για ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό

Κλίμα ανησυχίας στο Πρώτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Το πρώτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τα είχε όλα: εκτενείς συζητήσεις για την οικονομία, το ασφαλιστικό, την ενέργεια, το νέο τοπίο που σκιαγραφείται στα ΜΜΕ, τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις του προσφυγικού και φυσικά ποικίλα σχόλια, καυστικά και μη, για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα.

Πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, αλλά και από τον ακαδημαϊκό χώρο έδωσαν το παρόν σε μια διοργάνωση που στόχο είχε το networking, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της θέσης της Ελλάδας στους κόλπους του ευρώ. Τόσο στα πάνελ όσο και στα “πηγαδάκια” που δημιουργούνταν στους διαδρόμους του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η βασική αίσθηση που επικρατούσε είναι πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να υιοθετεί πολιτικές που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκε επί τάπητος στο εν λόγω Φόρουμ ήταν το συνταξιοδοτικό, με τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο να δίνει το παρόν και να εξαπολύει βολές κατά του ΔΝΤ, λέγοντας ότι από το Ταμείο γίνονται λάθος υπολογισμοί, ακόμη και από σοβαρούς αναλυτές, «όπως η Λαγκάρντ».

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα τόνισε ότι ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο. Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του. «Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI, με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 να είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα: Η χώρα με τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ευρώπη

Με δεδομένο ότι τα 2/3 του δημοσιονομικού χρέους αποδίδονται στις παθογένειες του συνταξιοδοτικού συστήματος και με ένα λαό που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας καθίσταται σαφής η κρισιμότητα της κατάστασης. Όπως επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Οικονομικών, κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το θέμα των συντάξεων, ως όπλο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος τόνισε πως χαμένοι της μεταρρύθμισης είναι η σημερινή γενιά και πώς τα όποια οφέλη προκύψουν θα είναι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν πως όσο πιο πολύ επιβραδύνονται οι αλλαγές τόσο πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν.

Ο Πλάτων Τηνιός, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως το ασφαλιστικό είναι πιο παλιό και από το Κυπριακό. «Είμαστε πολύ καλοί στο να είμαστε απαίσιοι. Η ανικανότητα μας έγκειται στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια και να προβούμε σε αλλαγές όποτε αυτό απαιτείται. Το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε το πρόβλημα».

Το συνταξιοδοτικό πλήττει την επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προωθεί περεταίρω αύξηση εργοδοτικών εισφορών, και πως συντηρεί ένα σύστημα που βασίζεται σε μη λογικές πρακτικές, άδικο στη βάση του που πλήττει την επιχειρηματικότητα. Η μόνη λύση, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι η δημιουργία ενός συστήματος που να συνδυάζει την ανάπτυξη με τη δικαιοσύνη. «Για να έχουν σύνταξη οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουν εργασία οι νέοι. Αυτή τη στιγμή ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη».

“Να ζητήσουν τη γνώμη των ειδικών”

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αναβολή στη διαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και ούτε μπορεί να κάνει διαρκώς “μπαλώματα”, εστίασε η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη. Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως την γενεσιουργό αιτία της οικονομικής κρίσης, ενώ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες όχι επειδή το ζητούν οι δανειστές, αλλά κυρίως επειδή το χρειάζεται η χώρα.

«Έχει σπαταληθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε τη γνώμη των ειδικών. Δεν είναι δυνατόν οι νέοι να πληρώνουν υψηλές εισφορές και να λαμβάνουν μισθούς φτώχειας. Το εργασιακό μοντέλο αλλάζει και η Ελλάδα αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Η κα. Αντωνάκη κάλεσε την κυβέρνηση, πριν προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα, να ζητήσει τη συμβολή των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν μακροχρόνια εμπειρία σε ότι αφορά τις συντάξεις. «Η ασφαλιστική αγορά είναι ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην Ευρώπη που μπορεί να φέρει χρήματα, επιλύοντας παράλληλα το πρόβλημα».

Σημειώνεται πως στο τριήμερο συνέδριο Delphi Economic Forum το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως 28 Φεβρουαρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών, προσέλκυσε πάνω από 140 ομιλητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους της πολιτικής, της ακαδημίας, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας.